Film

Skribent

Peter Lithell

6 april 2016 | 19:00

11 skådisar som var fulla under filminspelningen

Method acting, svaga nerver eller bara för att det är kul; det finns många orsaker till att skådisar emellanåt behöver stärka sig med lite flytande mod. Följande gäng tog det dock steget längre och var dokumenterat packade under själva filminspelningen. Skål!
Blir du ibland sugen på att ta dig en liten jävel på jobbet? Erkänn det bara, ingen kommer att klandra dig. Problemet är att det inte är lika accepterat nu som på 60-talet. Istället för att släppa loss din outnyttjade kreativitetsreserv blir det ett snabbt bokat möte med HR och en påbörjad rehabplan. Hollywood däremot verkar ha lite mer frikostiga regler gällande det där med att vara full på jobbet. Så länge det resulterar i en grym scen vill säga… 

Shia LaBeouf – ”Lawless” (2012)


Large 09d5d4abd77bb9ca7676e0c68d38b99d lawless

Under inspelningen av ”Lawless” drack Shia hembränt för att komma in i karaktären. Method acting när det är som bäst. Problemet var bara att Shia tenderar att bli aggressiv med ett par promille i kroppen. Mia Wasikowska som spelade hans fru övervägde att lämna filmen på grund av Shias utbrott. Å andra sidan är ”Lawless” den enda av hans filmer där man som åskådare faktiskt står ut med honom. Skall han envisas med att göra fler filmer bör ett välfyllt barskåp alltså vara en stående klausul i kontrakten.

Margot Robbie - ”The Wolf of Wall Street” (2013)
Martin Scorsese lyckas oavsett genre få de flesta filmer han regisserar intressanta. Likaså med ”The Wolf of Wall Street” även om den hade mått bra av att trimmas ner lite. Kom igen nu, tre (3) timmar? Jag är glad om jag orkar se ett helt avsnitt av valfri TV-serie en vanlig kväll. Åter till ämnet… Margot Robbie som spelar Leos fru var så nervös inför filmens berömda sexscen att hon drog i sig tre rejäla tequilashots innan tagningen. Detta enligt egen utsago… Alla i filmen spelade (?) ändå konstant packade och/eller höga så Margots shotrace var kanske inget som stod ut. 

Brad Pitt och Edward Norton – ”Fight Club” (1999)


Large 09d5d4abd77bb9ca7676e0c68d38b99d fight club

Scenen där Tyler Durden och ”the Narrator” försöker sig på golf är lika delar underhållande som improviserad. Värt att notera; båda två var hyggligt packade när scenen spelades in. Brad och Ed hade tagit sig några drinkar efter dagens inspelning och även fått tag på ett par golfklubbor. Regissören David Fincher hade gått förbi dem mitt i fyllegolfandet och tagit vara på stunden. Han gav dem ett par repliker som egentligen hörde till en annan scen och riggade upp kameran. Resultatet blev en av filmens skönaste stunder. 

Billy Bob Thornton – ”Bad Santa” (2003)


Large 09d5d4abd77bb9ca7676e0c68d38b99d santa

Billy Bob har erkänt att han ofta var full under inspelningen och har sedan dess pushat för att få till en uppföljare. Svårt att klandra honom för det; att få betalt fantasisummor för att vara full är inte det sämsta giget. Frågan är om vi verkligen vill ha en uppföljare till en halvkul film med tretton år på nacken? Nej Billy Bob, lägg din talang på något mer intressant istället. För talang har du. 

Martin Sheen – ”Apocalypse Now” (1979)


Large 09d5d4abd77bb9ca7676e0c68d38b99d apocalypse

Det mesta gick fullkomligt åt helvete under inspelningen av ”Apocalypse Now”. Regissören Francis Ford Coppola övervägde självmord, Marlon Brando gick totalt bananas och Martin Sheen fick en hjärtattack. Den inledande scenen med Martin på hotellrummet var inte med i manus. Sheen hade haft en extra dålig dag och supit sig full varpå Coppola helt enkelt lät kameran rulla. Det hela slutade med att Sheen krossade en spegel, skar sig rejält och bröt ihop totalt. Nedblodad hade han sedan försökt attackera Coppola som gömde bakom kameran. Det mesta kom med i den färdiga scenen. 

Bob Hoskins och John Leguizamo – ”Super Mario Bros.” (1993)


Large 09d5d4abd77bb9ca7676e0c68d38b99d mario

Det är vida känt att Bob Hoskins, tillsammans med resten av världen, hatar ”Super Mario Bros.” mer än något annat. Chocken är inte total; det är svårt att förstå när i den filmiska processen en adaption av Super Mario lät som en bra idé. När Bob och vapenbrodern John Leguizamo började inse hur jävla illa filmen skulle bli gjorde de det ända rätta och söp till rejält under resten av inspelningen. 

Daniel Radcliffe – ”Harry Potter”-filmerna (2001-2011)


Large 09d5d4abd77bb9ca7676e0c68d38b99d harry

2012 erkände Daniel att han hade problem med spriten och att det finns ett antal scener i de senare Harry Potter-filmerna där han är mer eller mindre full. Han har poängterat att han aldrig drack under själva inspelningarna men att han ofta kom till jobbet full. Alltid något antar jag…

Robert Shaw – ”Hajen” (1978)


Large 09d5d4abd77bb9ca7676e0c68d38b99d jaws

Irländaren Shaw som spelade Quint i ”Hajen” fick lite feeling inför scenen där han berättar om U.S.S Indianapolis och laddade upp med ett par stänkare. Ni vet, den känsloladdade scenen när han och motspelarna Roy Scheider och Richard Dreyfuss super till och pratar gamla minnen och haj. Shaw tog dock i lite för mycket och tuppade av under första tagningen, vilket försenade inspelningen med en dag. Allt var dock förlåtet då han dagen därpå levererade en av många oförglömliga scener ”Hajen” bjöd oss på. 

Nicolas Cage – ”Farväl Las Vegas” (1995)


Large 09d5d4abd77bb9ca7676e0c68d38b99d las vegas

Det är sjukligt hur Nic Cage lyckas smyga sig in i alla mina artiklar oavsett vad de handlar om. Jävla Nic… Du envisas med att hemsöka mig. Om du bara taggar ner lite kan du ju faktiskt göra bra saker. Det är alltid svårt att veta om Nic är full på riktigt eller bara är…Nic. Under inspelningen av den nu klassiska feel good-rullen ”Farväl Las Vegas” struntade han i den där löjliga gränsen mellan sig själv och sin karaktär och drack på riktigt. Vilka scener det gäller? Tips tas tacksamt emot. 

Bonusrunda: 

Jon Hamm – ”Mad Men” (2007-2015)


Låt oss avsluta på topp; gissa scenen där Jon Hamm (Don Draper) var full på riktigt. Eller någon annan i ensemblen för den delen… Alla som följde världens bästa TV-serie, vänligen rösta i kommentarfältet nedan.  Regissören Matthew Weiner har berättat att Jon, tillsammans med övriga gänget, under vissa scener hade större tillgång till barskåpet än vad som är brukligt. Med tanke på att 90 % av karaktärerna ständigt var fulla är det inte lätt att veta var man skall börja. Spelade alla fulla väldigt bra eller var alla bra fulla?


Vem tycker du har spelat full allra bäst på film?
| 6 april 2016 19:00 |