Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

20 mars 2022 | 17:00

11 omtalade tv-serier som redan borde ha släppts i Sverige

Särskilt med tanke på att vi nu har över ett dussin olika streamingtjänster i Sverige (och ännu fler tv-kanaler) som borde ha hunnit köpa in titlarna.
Även om du mot förmodan redan fixat tillgång till streamingtjänsterna Amazon Prime Video, Apple TV+, C More, Cineasterna, Discovery+, Disney+, DrakenFilm, Facebook Watch, Hayu, HBO Max, Mubi, Paramount+, Starzplay, SVT Play, Viafree, Tele2 Play, TriArtPlay, TV4 Play, UR Play, Viaplay och YouTube Premium... så kan du fortfarande inte följa många av dagens mer omtalade och påkostade tv-serier. 2022, så bordet det inte längre vara ett problem.
 
Det finns lyckligtvis några få titlar som vi åtminstone vet var de kommer att sändas och ungefär när. Men det är i samtliga fall många veckor eller till och med månader efter serien visats en första gång - och redan gått igenom en vända i sociala medier, med tillhörande spoiler-memes utlagda som minor över internet. I de allra flesta fallen gällande serierna här nedan så finns det fortfarande ingen information (vad jag vet i skrivande stund) om när en svensk premiär kan tänkas vara på gång.
 
Här nedan har jag samlat 11 omtalade tv-serier som borde ha hittat hit och gjorts tillgängliga för svenska tittare, i en streamingvärld där gamla rättighetsgränser inte längre borde vara ett problem.
 
När det gäller titlarna från just Peacock, killgissar jag däremot att man aktivt väljer att inte sälja dessa till Sverige innan Peacock lanseras här som en del av den nya streamingtjänsten SkyShowtime (som kommer att slå ihop Paramount+ med Peacock). Det är däremot oklart när under 2022 den här tjänsten kommer att lanseras.
 

"Around the World in 80 Days" (BBC One) - okänt datum

 
 
David Tennant ("Doctor Who") påbörjade sin resa som Phileas Fogg i "Around the World in 80 Days" redan under mellandagarna efter jul i Storbritannien. Över 80 dagar senare har serien fortfarande inte hittat till Sverige.
 

"Bel-Air" (Peacock) - okänt datum

 
 
Dramarebooten av sitcom-klassikern "The Fresh Prince of Bel-Air" dök upp i början av februari borta i USA.
 

"Girls5eva" (Peacock) - okänt datum

 
 
"Girls5eva" släppte sin första säsong för snart ett år sedan och klättrade upp på många amerikanska tv-kritikers topplistor över förra årets bästa nya tv-serier. Vågar vi hoppas på en premiär här i år?
 

"Impeachment: American Crime Story" (FX) - okänt datum

 
 
Den tredje säsongen av "American Crime Story", som den här gången handlade om Monica Lewinsky, Linda Tripp och Bill Clinton, släpptes i september. MovieZine hörde i samband med det av sig till SVT Play som visat de två tidigare säsongerna, men hade då inte lagt någon beställning på den tredje säsongen ännu. Den tredje säsongen verkar fortfarande befinna sig i något form av tv-limbo.
 

"Joe vs. Carole" (Peacock) - okänt datum

 
 
Under pandemins början så blev "Tiger King"-gänget snabbt några av världens mest kända och omtalade människor, så det var ju givetvis bara en tidsfråga innan det skulle börja göras fler tv-adaptioner om galenskapen. För två veckor sedan släpptes "Joe vs. Carole", som visserligen sågats av kritikerna men verkar ha gott hem hos tittarna tack vare skådespelaren John Cameron Mitchells förvandling till Joe Exotic.
 

"The Thing About Pam" (NBC) - okänt datum

 
 
Okej. "The Thing About Pam" med Renée Zellweger är måhända inte omtalad av positiva anledningar, eftersom serien sågats av både tv-kritiker och tittare. Men en miniserie om en mördare med Zellweger i en av huvudrollerna... vi borde ha fått vara en del av samtalet kring det här kollektiva bottennappet!
 

"This is Going to Hurt" (BBC) - okänt datum

 
 
Skådespelaren Ben Whishaw är ju alltid fantastisk. Men i "This is Going to Hurt" verkar verkligen alla som ger serien en chans äntligen ha förstått det. Serien är megahyllad, men tyvärr gjord av BBC... vars serier brukar dröja en sisodär 17 år (och jag överdriver nästan inte) innan SVT bestämmer sig för att visa serierna med en klämmigt översatt titel. Så håll utkik efter "Aj, vad ont det gör!" någon gång under året 2039.
 

Några har åtminstone lyckats få svenska premiärdatum:

 
"Peaky Blinders" sista säsong dyker upp i sommar.
 
● "How I Met Your Father" (kommer till Disney+, 11 maj)
 
● "Peaky Blinders" (sista säsongen kommer till Netflix, 10 juni)
 
● "Super Pumped" (kommer till Paramount+ i maj)
 
● "The Dropout" (kommer till Disney+, 20 april)
 

Läs också: 6 nya grymma tv-premiärer hos Apple TV+ under våren 2022

 
Vilka tv-serier går du och väntar på att få ta del av här i Sverige? Kommentera gärna nedan!
| 20 mars 2022 17:00 |