Film

Skribent

Andreas Samuelson

27 augusti 2017 | 12:00

11 filmposters som inte höll vad de lovade

Filmer som inte håller vad filmpostern lovade är ofta ett stort irritationsmoment. Här är några av de filmposters som lurat publiken mest.
Inom konsten att sälja en film ingår givetvis att skapa attraktivt PR-material, inte främst en filmaffisch som är både är snygg och lockar publik. Tyvärr går vissa för långt i försök att finna en publik som kanske egentligen är rätt målgrupp.

Vi listar några av de värsta exemplen på filmer som utgett sig vara något helt annat än de egentligen är.
 
 

Allt för min syster (2009)

 
Poster: Mysfaktorn är på topp! Helylle Cameron Diaz skrattar ikapp med bedårande Abigail Breslin, charmtrollet från ”Little Miss Sunshine”. Någon blåser såpbubblor och regissören till ”The Notebook” har gjort filmen. Detta kan ju inte bli annat än årets feelgoodfilm.
 
Film: Ett tungt, tungt drama om en familj som genetiskt skräddarsyr en dotter för donationer till hennes leukemisjuka storasyster. Till slut får den yngre dottern nog och tar juridisk rätt för att ta tillbaka rätten över sin egen kropp. Familjemysigt värre.
 
 

Brisby och Nimhs hemlighet (1982)

 
Poster: En sådan söt, bedårande animerad barnfilm. Gulliga möss och en knasig fågel. Vad de ska ut på för äventyr vet vi inte men det känns ju absolut som om hela familjen är inbjuden!
 
Film: En mörk, mörk film om genetiska experiment och den skräck som drabbar mössen. (NIMH står för National Institute of Mental Health.) Döden lurar i varje vrå i det här lagom barnvänliga dramat, från en sorkmor som nästan får se sina egna barn dödas framför näsan till en läskig spindel som mosas av en ännu läskigare uggla. Brrr.
 
 

Bron över floden Kwai (1957)

 
Poster: William Holden, stjärnan från klassiker som ”Sunset Boulevard” och ”Det vilda gänget”, är den hårda hjälten i det här starka krigsdramat.
 
Film: Ett starkt krigsdrama är det absolut men filmens stora hjälte spelas av legenden Alec Guinness som är helt frånvarande på postern. Holdens karaktärs spenderar halva filmen utanför action. Bilden på affischen är dessutom när han flyr från ett fängelse i början på filmen, knappast en dramatisk nyckelscen.
 
 

Camp Hell (2010)

 
Poster: Jesse Eisenberg, den Oscarnominerade stjärnan från 2010 års största film ”The Social Network”, har huvudrollen i vad som liknar en verklighetsbaserad rysare.
 
Film: Egentligen en religiös thriller med, vad som är mer intressant, Eisenberg i en till fem minuter begränsad biroll. Skådespelaren var okänd vid inspelningen och fick 3000 dollar för en dags arbete. När filmbolaget försökte utnyttja hans framgång genom att överdriva hans medverkan på DVD-omslaget så stämde han dem på 3 miljoner dollar - mer än filmens budget.
 
 

Drakarnas rike (2002)

 
Poster: Eldsprutande drakar vs militärhelikoptrar i apokalyptiskt London! Hur. Coolt. Som. Helst.
 
Film: Filmen tar plats tio år (!) efter det som sker på affischen. Människorna gömmer sig, kämpar för att överleva fattigdom och tvingas riskera sina liv i ett gerillakrig. Inte en helikopter så långt ögat når.
 
 

Flykten från New York (1981)

 
Poster: ”I framtiden har New York förvandlats till ett fängelse med maximal säkerhet!” Staden är under sådana kaosartade förhållanden att våra hjältar flyr framför Frihetsgudinnans bortsprängda huvud!
 
Film: Frihetsgudinnan är med i bild en gång under filmens gång och får inte ens så lite som en skråma. Ingen förstörelse på denna skala sker och staden är inte i ruiner.
 
 

Godzilla vs Megalon (1973)

 
Poster: Godzilla kommer till Staterna! Okej, det har hänt ett antal gånger nu i Hollywoods remakes men i denna fightas han med Megalon på World Trade Center!
 
Film: Först och främst är båda titelfigurerna för stora för att stå på dessa torn. Sedan utspelas filmen i Japan, liksom övriga Godzilla-filmer. De är aldrig på World Trade Center, eller i New York, eller ens i USA…
 
 

I skuggan av Bronx (1993)

 
Poster: ”En dedikerad far kämpar mot den lokala maffiabossen över sin sons liv.” Robert De Niro och Chazz Palminteri stirrar hårt mot varandra. Pojken ifråga springer ifrån en explosion. Stentuff action som gäller alltså.
 
Film: De Niro spelar visserligen fadern men i en biroll och har endast två scener med maffiabossen Palminteri. Han i sin tur är snarare filmens hjälte som försöker hindra pojken från den kriminella banan. Explosioner = noll.
 
 

Mannen från Mars (1951)

 
Poster: Åh nej, världen är i fara! En utomjordisk jätterobot har kidnappat en lättklädd kvinna medan den skjuter på armén med laser ur ögonen. Samtidigt lägger vad som liknar en jätteapa sin hand över hela jordklotet!
 
Film: En alien landar på jorden för att bli attackerad av människorna. Vår besökare är dock en vänlig pacifist som försöker lära oss om vänlighet och medmänsklighet. En samhällskritisk satir över människans tendens till våld först, frågor sen. Inte så mycket ögonlaser-action dock.
 
 

Oz - en fantastisk värld (1985)

 
Poster: Åh äntligen! Så många år efter familjeklassikern ”Trollkarlen från Oz” så återvänder Dorothy och återigen är det ett härligt, färgglatt äventyr med knasiga figurer. Till och med Lejonet och Plåtmannen är tillbaka!
 
Film: Få barnfilmer har skrämt barn så mycket som den här ”uppföljaren” som inkluderar både chockterapi, en ond prinsessa med en samling avhuggna huvuden samt de fruktansvärda ”wheelers”. Och Lejonet och Plåtmannen är med i en scen, utan repliker.
 
 

Vinna eller försvinna (1988)

 
Poster: Superheta, nytända stjärnan Lou Diamond Phillips är tillbaka efter genombrottet med ”La Bamba” - och spelar en riktig hårding. Han sitter i skolbänken men tar inte skit från, inte ens den nya, elaka läraren.
 
Film: Ett verklighetsbaserat drama med Edward James Olmos i Oscarnominerat porträtt som en hängiven lärare som inspirerar sina förortselever till att lära sig matematik till en så pass hög nivå att de misstänks för fusk. Diamond Phillips? Han har en biroll som en av eleverna.
 
Vilka filmaffischer har lurat dig? Kommentera nedan.
| 27 augusti 2017 12:00 |