Film

Skribent

MovieZine

4 december 2021 | 17:00

Mer än 100 filmer finns att se på SVT Play i jul & nyår

Koppla bort julstressen med 90-talsfavoriter, amerikanska draman och klassiska jultitlar.
När granen är klädd och lussebullarna står i ugnen får man unna sig lite egentid i tv-soffan, och koppla bort julstressen med en bra film (eller hundra). På SVT Play gör man just nu plats för en rejäl julklapp till alla filmälskare. Från och med denna helg och fram till nyår släpps amerikanska indie-favoriter, svenska klassiker och filmpärlor från världens alla hörn på löpande band.

Många filmer blir det, och under julhelgen kommer det ständigt finnas runt 100 filmer att se i SVT Play. En peak kommer på nyårsdagen med hela 119 stycken.

I fredags släpptes ett gäng med amerikanska dramafilmer, som den fantastiska barndomsskildringen "The Florida Project" av Sean Baker och hyllade "You Were Never Really Here" med Joaquin Phoenix. Filmer i urval:

● Don't Come Knocking
● Lust, Caution
● My Friend Dahmer
● The Florida Project
● Wind River
● Winter's Bone
● You Were Never Really Here

Den 10 december kommer bland annat en modern svensk klassiker, "En man som heter Ove", och Oscarsvinnaren "Moonlight". Filmer i urval:

● Dansa först
● En man som heter Ove
● Moonlight
● Pappa sökes
● Ramen Shop
● Will Hunting

Den 17 december landar ett helt smörgåsbord av klassiska jultitar som "Fanny och Alexander", "Livet är underbart" och "En underbar jävla jul". Filmer i urval:

● Bageriet på Portobello Road
● Den tiden på året
● En amerikansk varulv i London
● En underbar jävla jul
● Fanny och Alexander
● Heat
● Livet är underbart
● Min pappa Marianne
● Porträtt av en kvinna i brand
● The Miracle Season
● The Queen
● Änglagård

Den 23 december, dagen innan julafton, blir det 90-talskalas på SVT Play med gamla godingar som "Austin Powers", "The Blair With Project", "Muriels bröllop" och "Gilbert Grape". Filmer i urval:

● Austin Powers
● Casino
● Fever Pitch - en i laget
● Hajen som visste för mycket
● Macken
● Muriels bröllop
● Stinsen brinner... filmen alltså
● Strictly Ballroom
● The Blair Witch Project
● The Commitments
● Vägen ut

Den 1 januari ringer vi in det nya året med ytterligare en filmladdning. Då dyker Leonardo DiCaprio upp i både "The Revenant" och "Mannen med järnmasken". Filmer i urval:

● Brazil
● Death of Stalin
● Mannen med järnmasken
● Nelly Rapp
● Orca
● Quo Vadis, Aida
● The Revenant
 
I början januari kommer dessutom "Gudfadern"-trilogin upp på Play, inklusive den nyrestaurerade och omklippta finalen "The Godfather Coda: The Death of Michael Corleone".
| 4 december 2021 17:00 |