SPONSRAT

Skribent

MovieZine

20 september 2016 | 18:00

10 underbara filmreferenser i "World of Warcraft"

Visste du att man kan hitta Indiana Jones, förlåt, "Harrison Jones", i spelet? Och huset från "Upp"?
Knappast någon kan ha undgått lanseringen av den senaste "World of Warcraft"-expansionen, "Legion", som nyligen gick av stapeln. Spelare har vallfärdat tillbaka till spelvärlden Azeroth och omdömena har varit starkt positiva, med ett Metacritic-snitt på hela 87/100 i skrivande stund. 

I den här artikeln tänkte jag  kolla in något som utvecklarna på Blizzard gjort sig kända för genom åren, nämligen deras otaliga referenser till film, musik, TV-serier, och, ja, populärkultur överlag. "World of Warcraft" är smockfullt av små charmiga blinkningar till olika saker, och här nedan har jag listat 10 små påskägg som uppmärksamma äventyrare kan stöta på. 

Kolla in!

1. Gänget från Pixars "Upp"
På toppen av ett berg i Jade Forest finns ett hus, men inte vilket hus som helst. I taket är nämligen ett tjog ballonger fästa, och i det bor ingen mindre än "Kar", en grinig pandaren. Utanför huset kan man hitta den lilla pandaren-ungen Rusty Nail, som har sällskap av en räv vid namn Dig. En solklar referens till gubben Carl, pojken Russell, och hunden Dug från Pixars "Upp", alltså. 

2. Fyra sköldpaddor och en bekant råtta i Dalarans kloaker
För den som av någon anledning beger sig ner i storstaden Dalarans kloaker väntar en liten överraskning. Åtminstone om man är uppmärksam. I ett  litet vattendrag väntar fyra stycken små sköldpaddor, som alla uppmärksamt verkar lyssna på en råtta i mitten. Säg hej till Turtles-medlemmarna Leonardo, Donatello, Michelangelo, och Raphael, och deras mästare, Splinter.

3. Men in Black har infiltrerat Azeroth
På andra våningen i ett av Dalarans värdshus hittar vi inga mindre än Agent Smith och Agent Jones, i full färd med ett topphemligt uppdrag. Dessa två gentlemän är såklart en referens till Will Smiths och Tommy Lee Jones karaktärer från "Men in Black"-filmerna.

4. "Einhorn is Finkle! Finkle is Einhorn!"
Den kringresande gnomen Finkle Einhorn har vi kunnat träffa på i ett antal områden vid det här laget, från Upper Blackrock Spire till Mount Hyjal. Men varför har han ett så konstigt namn? Jo, det är faktiskt en referens till den första "Ace Ventura"-filmen, där Ace i slutet lyckas pussla ihop att den kvinnliga detektiven Louis Einhorn egentligen är fotbollsspelaren Ray Finkle. Finkle Einhorn kan också höras utbrista "Alrighty then!" då och då, vilket såklart också är något Ace Ventura ofta säger.

5. En välbekant arkeolog


Large 3edc4f7f60d5c02c1e4702cf6490f919 harrison 20jones

Likt sin namne Indiana Jones, spelad av Harrison Ford, är även Harrison Jones en professor i arkeologi och som spelare har vi kunnat stöta på honom på en hel del olika platser i spelet. Ett uppdrag han ger går till och med under det klart filminfluerade namnet "Harrison Jones and the Temple of Uldum". Numera hittar man honom som arkeologitränare i Stormwind.

6. Rymdimperiet slår tillbaka i WinterspringEn ikonisk scen i filmhistorien är onekligen den där Luke Skywalker blivit tillfångatagen av en så kallad "wampa" i början av "Rymdimperiet slår tillbaka". I "World of Warcraft", och mer specifikt uppdraget "The Perfect Horns", får vi chansen att återuppleva det på egen hand. Efter att ha samlat Yeti-horn ett tag finner vi oss hipp som happ plötsligt upphängda uppochner i en igensnöad grotta, tillfångatagna av den mäktige "Icewhomp". Tyvärr finns inga ljussablar att tillgå den här gången.

7. En hyllning till Robin Williams
Nu hamnar vi i ett lite mer känslosamt territorium. Blizzard bestämde sig nämligen kort efter Robin Williams tragiska bortgång för att hedra skådespelaren med en egen karaktär i spelet. Sagt och gjort, på en ö utanför Talador går det nu att hitta en liten lampa. Gnider man på lampan dyker en blå ande vid namn Robin upp, som glatt utbrister: "INFINITE COSMIC POWER!", innan han lite mindre entusiastiskt proklamerar "Itty, bitty living space". En av Williams paradroller var ju som bekant den som Anden i "Aladdin", som i filmen utbrast nästan samma fras. Snyft!

8. Det "South Park"-inspirerade svärdet
I en härlig hyllning till World of Warcraft bestämde sig "South Park"-skaparna Matt Stone och Trey Parker för att basera ett helt avsnitt av deras dunderpopulära komediserie kring (och faktiskt i) spelet. Cartman, Stan, och de andra hittar i avsnittet ett mystiskt svärd kallat "Sword of a Thousand Truths" som tillslut hjälper dem att besegra sin stora fiende. Blizzard stod i sin tur kort efter avsnittet för en liten blinkning tillbaka till "South Park", men med en twist. I avsnittet ställs nämligen den högtidliga frågan: "How do you kill that which has no life?", så Blizzard döpte helt sonika ett svärd (med samma modell som det i avsnittet) till "Slayer of the Lifeless", med ytterligare referenser till avsnittet i beskrivningen av vapnet. Meta!

9. Conan Barbaren och hans portfölj av one-liners
Möt Conan, eller förlåt, "Croman", en barbar som bär misstänkt stora likheter till Arnolds version av Robert E. Howards klassiska karaktär. I spelet kan du rekrytera honom som en följare, och får då dessutom höra ett gäng andra Arnold Schwarzenegger-inspirerade repliker, såsom: "Come with me if you want to live." och "I'll be back!".

10. Jack Sparrow och hans rättmätiga titel
Alla minns vi nog Jack Sparrows konstanta kamp för att bli erkänd som kapten i "Pirates of the Carribean"-filmerna, men i World of Warcraft verkar han äntligen ha fått som han vill. En viss herr "Jack Arrow" stoltserar i alla fall med titeln "Alliance Captain". Rätt ska vara rätt.

Den sjätte expansionen till "World of Warcraft", kallad "Legion", finns ute nu.

Har du hittat några roliga påskägg i World of Warcraft genom åren? Kommentera gärna nedan!
| 20 september 2016 18:00 |