Serie

Skribent

Patrik Jonsson

3 december 2015 | 18:00

10 tv-serier som vi tog farväl av under 2015

Återigen har det blivit dags för mig att sätta mig ned och tvingas ta farväl av en bunt TV-serier som miste livhanken under detta år. Vi snackar "In Memoriam: TV-serier 2015", jag hoppas ni har näsdukar till hands!
Jul och nyår närmar sig med stormsteg. Detta innebär bland annat härligt fet julmat, massa glögg och paket. I det här sammanhanget innebär det dock även ond bråd död. Detta kanske låter smått fruktansvärt och som en riktig stämningsdödare? Det är sant, men tyvärr måste vi även ta oss genom sådana här hemskheter vid det här tiden på året. Det är, precis som allt annat kring juletider, en satans tradition dammit!

December innebär annars en massa summeringar. Vilka av 2015-års tv-serier har varit bra, vilka har varit dåliga och vilka kan vi se fram emot nästa år, 2016? Alla de där ämnena ska jag ta upp i veckorna som följer nu framåt jul. Först ut är dock denna massbegravning av tv-serier, som även den ju kan ses som en slags summering. En summering med en rätt trist eftersmak? Absolut, men nu biter ihop och tar oss tillsammans genom denna minneslund.

"The Following" (21/1 2013 - 18/5 2015)
Jag mjukstartar denna jordsättning med en tv-serie jag persoligen inte kommer att sakna särskilt mycket. "The Following" tycker jag nämligen borde ha blivit avrättad och begravd redan efter den första säsongen. Detta kanske låter barskt och hänsynslöst, men denna kunde jag bara inte med. Nu var det ju dock uppenbarligen en massa andra som faktiskt gillade den, den fick ju ändå tre säsonger. Så med respekt för alla "The Following"-följare där ute; jag beklagar er sorg.

Fox "The Following" blev 2 år. R.I.P.

"The Mentalist" (23/9 2008 - 18/2 2015)
En av begravningens riktiga långkörare var helt klart kriminalserien "The Mentalist". En serie som var mycket populär, jag menar sju säsonger är inte fy skam. Allting har dock sitt slut, så även "The Mentalist". Själv följde jag serien i dess begynnelse, jag tappade dock tråden någonstans efter den fjärde säsongen. Jag antar att det var fler som virrade bort sig för tittarsiffrorna sjönk dessvärre stadigt i de senare säsongerna. Hursomhelst, tack för den tid som var!

CBS "The Mentalist" blev 7 år. R.I.P.

"Community" (17/9 2009 - 2/6 2015)
Vad har vi här då, månne det vara begravningens stora Wild Card? Varför jag frågar mig detta är på grund av att "Community" har duckat dödens yxa fler gånger än en. Serien har förmodligen något slags rekord i just detta då den mer eller mindre har varit nedläggningshotad ända sedan dess första säsong. Skandalerna bakom kameran har inte varit blygsamma de heller. Seriens skapare Dan Harmon har varit förbannad, Chevy Chase har varit förbannad, Donald Glover? Ja han gav upp. Efter fem säsonger gav även "Communitys" produktionskanal NBC upp. Serien lyckades dock ändå komma undan då Yahoo, av alla, plockade upp den och gav serien en sjätte säsong. Nu verkar det dock vara över, så länge de inte gör den där "Community"-filmen de skämtsamt snackat om så länge. Tiden får utvisa, just nu är dock "Community" död. Jag har haft många roliga och intressanta år med den, jag bugar och bockar.

NBC:s & Yahoos "Community" blev 6 år. R.I.P.

"The Red Road" (27/2 2014 - 7/5 2015)
Här har vi en tv-serie som tyvärr inte fick andas allt för länge. "The Red Road" mötte sitt blodiga öde redan efter två säsonger. Två riktigt starka säsonger som tyvärr alldeles för många fullständigt missade. Tittarsiffrorna talade nämligen sitt tydliga språk. Detta trots massor av lovord från kritiker och från de få, bland annat undertecknad, som faktiskt satt där och tittade. Det är trist, det är bekagligt och bedrövligt, men nu tar vi farväl av "The Red Road". Tack för det lilla som var.

Sundance Channels "The Red Road" blev endast 1 år. R.I.P.

"Parks and Recreation" (9/4 2009 - 24/2 2015)
Ännu en tv-serie som var något av en slags långkörare och för min egen del ännu ett smärtsamt farväl. En av de få komediserier jag fortfarande skrattade åt lämnade oss tragiskt i februari, på min födelsedag till råga på allt. Skulle det vara roligt det? En mycket ondskefull humor i så fall. Det må vara smärtsamt att "Parks and Recreation" slutligen kastade in handduken och den må ha lämnat ett stort tomrum efter sig. Men och detta är ett viktigt men, ingen tv-serie mår bra av att rulla alldeles för länge. "Parks and Recreation" fick ändå privilegiet att avsluta med en slags värdighet. Den värdigheten och de många år jag följt och skrattat med serien tackar jag nu för. Tack, tusen tack!

NBC:s "Parks and Recreation" blev 6 år. R.I.P.

"CSI: Crime Scene Investigation" (6/10 2000 - 27/9 2015)
Apropå långkörare, här har vi onekligen begravningens koloss i sammanhanget. Hela 15 säsonger (337 avsnitt!) och en avslutande film från september, det är vad jag kallar långkörare. Många är det nog som kommer att sakna gänget i "CSI", vissa har ju till och med mer eller mindre växt upp med serien. Även jag själv har sett min beskärda del av "CSI", trots att jag inte följt den direkt slaviskt. "CSI" kan stoltsera med mycket. Den har bland annat varit världens mest sedda tv-serie i över ett decennium och vunnit buntvis med priser. Dessutom har serien ärats med massor av gästinhopp av drösvis med härliga skådespelare. För att inte säga regissörer, jag menar självaste Quentin Tarantino har ju bjussat på sin talang här. "CSI" var mer eller mindre ett fenomen, ett tv-fenomen. Nu är dock resan slut, men en gedigen bit tv-historia har skrivits, inget snack om saken. Tack för alla år, alla säsonger och alla vansinnigt många avsnitt!

CBS "CSI: Crime Scene Investigation" blev imponerande 15 år! R.I.P.

"2 1/2 män" (22/9 2003 - 19/2 2015)
Även "2 1/2 män" ska väl inte känna sig direkt besviken över vare sig sin livslängd eller antal säsonger/avsnitt. Här snackar vi 12 säsonger som tillsammans utgjorde hela 262 avsnitt. Dessa siffror gör "2 1/2 män" till en av de längsta komediserierna någonsin. För min egen del tycker jag dock att de enkelt hade kunnat rundat av då Charlie Sheen åkte ut med dunder och brak under den åttonde säsongen. Charlie Sheen VAR "2 1/2 män", punkt. Inget illa om vare sig Jon Cryer eller Ashton Kutcher, serien blev dock aldrig sig lik efter Sheens uttåg. Trots detta känns det ändå lite vemodigt att tvingas vinka adjö. Det börjar kännas jobbigt. Det börjar gå upp för mig nu att vi mist många viktiga, starka och trogna tv-serier under detta år. Vi biter ihop och går vidare...

CBS "2 1/2 Men" blev hela 12 år! R.I.P.

"Mad Men" (19/7 2007 - 17/5 2015)
År 2015 blev året då vi även tvingades vinka av alla galna män i AMC:s flaggskepp "Mad Men". Gudskelov kanske jag borde utropa? Ni som följt mig en längre tid vet nog att jag haft mycket svårt för den här serien. Jag tog mig genom tre säsonger, sedan fick det vara nog. Nu ska jag dock inte vara elak, detta är ju trots mina invändningar en riktig gigant i sammanhanget. Kritikerrosad så det räcker och blir över och fansen som följt serien är knappast heller blygsamma med hyllningarna? Tänkte väl det. Nu måste jag dock dessvärre meddela att även denna resa är över. Detta visste ni säkert sedan tidigare så klart, men ändå. Jag skänker er mina största kondoleanser och hoppas ni inte lider allt för mycket. Farväl alla galna män och ett innerligt tack för ert stolta bidrag till tv-seriebranshen!

AMC:s "Mad Men" blev 8 år. R.I.P.

"Justified" (16/3 2010 - 14/4 2015)
Just som jag fick chansen att andas lite under "Mad Mens" avsked sticker nu någon återigen kniven i ryggen på mig och dessutom vrider om! Med detta sagt kommer jag att sakna "Justified" något alldeles fruktansvärt. Helt klart en av mina stora favoriter under den senaste tiden. Att påstå att "Justified" kommer att lämna ett stort hål hemma här hos mig är en gigantisk underdrift. Med sitt underbara karaktärsgalleri, sina härliga accenter, sina fantastiska skådespelarinsatser, sina sylvassa dialoger och med sin oslagbara coolhet lägger nu härmed "Justified" hatten på hyllan för alltid. Dammit. 6 säsonger och 78 avsnitt blev det dock. Ni som fortfarande inte har sett serien ska genast skjuta liv i den igen och helt sonika se den. För min egen del återstår dock endast ett tårögt farväl. Sayonara och tusen tack för det som var!

FX:s "Justified" blev 5 år. R.I.P.

"Hannibal" (4/4 2013 - 29/8 2015)
Att behöva ta farväl av "Hannibal" känns minst lika hjärteskärande som att vinka av "Justified". Om inte ännu värre. Här har vi nämligen en serie som avled alldeles för tidigt. Sådant är självklart mycket värre än en tv-serie som åtminstone avslutades med ett hedersvärt slut. Ända in i det sista satt man och hoppades på att Netflix, Hulu eller Amazon, vilken kanal som helst egentligen, skulle rädda denna. Men icke. Så fruktansvärt beklagligt och orättvist på alla sätt och vis. "Hannibal" var fantastisk, den liknade inte något annat och den fegade definitivt aldrig ur. Seriens skapare, den briljante Brian Fuller, försöker dock fortfarande hålla hoppet kring en återuppståndelse av serien vid liv. Visst kan man försöka hitta någon slags tröst i detta uttalande? Säkert, just nu är dock loppet kört. "Hannibal" är död, nedlagd och begraven. Det är bara att "gilla" läget. Det svider att säga detta men tack för åtminstone det som var. Tack Fuller, De Laurentiis, Mikkelsen, Dancy och Anderson, hoppas innerligt vi ses igen.

Tvi vale, skönt att den där begravningen äntligen var till ända. Det blev riktigt jobbigt där på slutet. Hoppas att alla ni andra också tog er ut med åtminstone några tårar kvar att spilla till nästa års vedervärdiga "In Memoriam"?

Dessvärre slutar dock inte blodbadet riktigt ännu. Här är "några" till tv-serier som miste livhanken år 2015; "Strike Back", "Nurse Jackie", "Hemlock Grove", "Falling Skies", "Under the Dome",  "Parenthood", "Glee", "Hot in Cleveland", "Looking", "Revenge", "Cougar Town", "Derek", "Defiance", "The Bastard Executioner", "One Big Happy", "Chasing Life", "Extant", "Allegiance", "Haven", "The Returned",  "Stalker", "State of Affairs", "American Odyssey", "The McCarthys","Cristela", "Forever", "The Exes", "Graceland", "A To Z", "About A Boy", "Helix", "Backstrom", "The Player", "Mr. Robinson", "Mulaney", "Complications", "Battle Creek", "Perception", "Proof", "The Comedians", "Marry Me", "Key and Peele", "Resurrection", "Red Band Society", "The Millers", "Constantine", "Sirens", "Happyish", "Hart of Dixie", "Da Vinci's Demons" och även den brittiska succéserien "Downton Abbey" mister sitt liv nu i de stundande julhelgerna.

Vad tycker ni själva om årets masslakt av tv-serier? Vilka förtjänade att gå hädan, vilka sörjer ni något alldeles förtvivlat och vilka tror ni faktiskt har en chans att återuppstå? Kommentera gärna nedan, själv måste jag gå och snyta mig!
| 3 december 2015 18:00 |