Serie

Skribent

Anna Thunman Sköld

13 september 2014 | 16:00

10 TV-karaktärer som fick leva vidare

Tänk dig ett "Breaking Bad" utan Jesse eller ett "Lost" utan Jack i nyckelrollerna. Så kunde det sett ut.
Ingen av dem skulle egentligen ha överlevt sina första säsonger nämligen. Men tack och lov blev det ändring på det och nu går det inte att föreställa sig någon av serierna utan dem. 

Här presenteras Jesse, Jack och åtta andra TV-karaktärer som fick mer speltid än vad som från början var planerat:

Var vänlig och observera texterna innehåller spoilers som du som inte sett serierna kanske vill undvika. Läs vidare på egen risk!

1. Jesse Pinkman (Aaron Paul), "Breaking Bad"

Skaparen Vince Gilligan hade från början tänkt ta livet av Jesse i seriens nionde avsnitt. Men så kom manusstrejken och den påtvingade ledighet strejken medförde fick Gilligan att ifrågasätta sitt beslut. Kemin (höhö) mellan Bryan Cranston och Paul var så bra att Gilligan istället såg till att serien kom att handla allt mer om dynamiken mellan Walter och Jesse. Ett synnerligen förträffligt tilltag: Aaron Paul vann sin tredje Emmy för bästa biroll i "Breaking Bad" nu i augusti.

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

2. Jack Shepherd (Matthew Fox), "Lost"

Michael Keaton fick den första förfrågan om att spela Jack, men tackade nej när det framkom att Jack skulle dö redan i pilotavsnittet (av rökmonstret). Det var också tänkt att Kate (Evangeline Lilly) skulle bli överlevarnas ledare. Men sändande kanalen ABC gillade inte idén att låta en sympatisk huvudrollsperson dödas, särskilt inte så snabbt. De var övertygade om att detta skulle få tittarna att känna sig svikna och arga. Manusförfattarna kompromissade och lät piloten på Oceanic 815 kola vippen istället. Och Jack i Matthew Fox skepnad fick leva kvar ända till det omdiskuterade slutet. (Tack!)

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

3. Nicholas Brody (Damian Lewis), "Homeland"

Emmy- och Golden Globe-belönad för sin roll som amerikanske terroristen Nicholas Brody i "Homeland" skulle Damian Lewis egentligen inte överlevt första säsongen. I säsongsfinalen skulle han så att säga "gått vidare". Anledningen till att det inte blev så? Kärlek... Hans romans med Carrie (Claire Danes) kom emellan. 

- Vi kände att relationen inte var klar än. Det var vad vi hela tiden kom tillbaka till. Och varje gång vi kan få de här två karaktärernas väg att korsas är då vi känner oss som mest levande som manusförfattare. Det är då serien verkligen lyfter, sade showrunnern Alex Gansa när det begav sig. 

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

4. Ben Linus (Michael Emerson), "Lost"

En "Lost"-snubbe till. Emersons rollfigur skulle bara gjort gästspel i några avsnitt i andra säsongen - och detta på grund av att "Lost"-producenterna gillat vad han gjort i TV-serien "Advokaterna" (där han spelade seriemördare). Men kritiker och tittare älskade att hata Linus och utsåg honom till "en av de bästa TV-skurkarna någonsin", vilket ledde till att Emerson från säsong tre och framåt var en av huvudkaraktärerna.

Emerson vann också en Emmy 2007 för sina insatser.

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

5. Boyd Crowder (Walton Goggins), "Justified"

Walton Goggins ställde upp för sin kompis Timothy Olyphant och gick med på att spela bombtillverkande bankrånaren Crowder i pilotavsnittet. Där var det sen tänkt att Olyphants huvudperson Raylan Givens skulle skjutit honom till döds. Men testpubliken blev till sig i trasorna av Goggins rollprestation - och det blev "Justified"-skaparen Graham Yost också, så han skrev om handlingen till resten av säsongen för att få behålla den karismatiske brottslingen "alive and kicking", så att säga.  Fem säsonger senare har Crowder fortfarande alla fingrarna med i spelet.

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

6. Carol (Melissa McBride), "The Walking Dead"

Förre showrunnern Glenn Mazzara avslöjade i en intervju att han planerat att låta Carol dö i säsong tre av zombiedramat och att han till och med hann berätta om planerna för skådespelerskan Melissa McBride. 

- Jag sa att hon skulle bli arbetslös efter tredje säsongen... men sen kom vi på en bättre lösning. När jag ringde upp och meddelade att hon inte skulle dö blev hon väldigt, väldigt glad. 

Och när femte omgången nu drar igång 12 oktober är Carol i allra högsta grad vid liv... än så länge.

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

7. Spike (James Marsters), "Buffy och vampyrerna"

Marsters har själv delat med sig av hur hans roll gick från att från början varit tre avsnitt till... nästan 100 i slutändan. 

- Min rollfigur skulle dö nånstans mellan tredje och femte avsnittet. Vi spelade in tre och jag dog inte. Vi gjorde ett till och jag dog inte. I manuset för femte avsnittet skulle jag få en kyrkorgel i skallen och jag tänkte: "jaha, det var det det - nu dör jag". Men så skickade de ett manus till och jag var tillbaka. Det var en trevlig överraskning, för jag hade räknat med att försvinna. Istället fick jag en karriär. 

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

8. Carol Hathaway (Julianna Margulies), "Cityakuten"

Redan i pilotavsnittet var kursen satt för sjuksköterskan Carol Hathaway. Hon skulle stjälpa i sig en burk tabletter och begå självmord på grund av sin olyckliga kärlek till läkaren tillika kvinnotjusaren Doug Ross, spelad av George Clooney. Men testpubliken älskade Carol, så hela piloten fick skrivas om - och i slutet fick hon dessutom sin Ross. 

Margulies, som numera prenumererar på priser för sin roll i "The Good Wife", vann också en birolls-Emmy för sin första säsong i "Cityakuten". 

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

9. Jed Bartlet (Martin Sheen), "Vita huset"

Skaparen Aaron Sorkins första tanke med "Vita huset" var att aldrig låta presidenten synas (som det är i "Veep"). Men han trodde att det kanske skulle ses som lite för mycket av en gimmick och började därför fundera på skådespelare. Martin Sheen fick rollen, som ursprungligen bara skulle sträcka sig över fyra avsnitt, men producenterna blev så imponerade över hur bra Sheen var att de bad honom fortsätta - och gjorde honom till en av huvudkaraktärerna.  

2001 vann Sheen en Golden Globe för rollen.

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

10. Dylan McKay (Luke Perry), "Beverly Hills"

Kostymnissarna på Fox, den amerikanska TV-kanalen som sände "Bevvan" var inte sålda på vare sig Luke Perry eller på hans rollfigur. De gav honom därför bara två avsnitt och de lät skaparen och producenten Aaron Spelling betala Perrys lön ur sin egen ficka. Men de fick krypa till korset sen när tittarreaktionerna kom. Och resten är historia...

Källor: E! Online, Yahoo TV.

Har ni fler exempel? Ös på med dem i kommentarsfältet!
| 13 september 2014 16:00 |