Film

Skribent

MovieZine

18 december 2022 | 12:00

10 störtsköna komedier från 2022

Ett gott skratt förlänger livet, sägs det. Därför vill vi tipsa dig om 10 helsköna komedier från det gångna året.
Förgyll de kyliga vinterdagarna och dina slappa soffkvällar med några härliga komedier. Utan någon som helst inbördes rangordning har vi listat 10 störtsköna komedier från 2022 som garanterat kommer ge träningsvärk i skrattmusklerna. Håll till godo.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

1. The Lost City

 
En modern version av äventyrskomedin ”Den vilda jakten på stenen”. Typ så kan vi beskriva ”The Lost City”, men med Sandra Bullock och Channing Tatum i rollerna istället för Kathleen Turner och Michael Douglas. Utformningen är liknande och skratten (samt skatten) kommer knappast att utebli.
 
Bullocks karaktär försörjer sig på att skriva billig kiosklitteratur om hunkiga äventyrare på exotiska platser. En manisk miljardär (som överskattar hennes skattletarkunskap) kidnappar henne i hopp om att hon ska hjälpa honom med hans skattjakt. Charmigt, lättsam underhållning och det är kul från första till sista stund.
 
 

2. Drömmannen

 
Går det att bli kär i en maskin? Och kan en robot verkligen älska en människa? Tysklands Oscarsbidrag "Drömmannen" bjuder på en udda men oväntat ömsint dramakomedi om drömmen om den äkta kärleken och jakten på att bli lycklig. Den brittiske Hollywood-stjärnan Dan Stevens dyker oväntat upp i sin första tyskspråkiga roll som kärleksrobot.
 
Med en lika stor dos humor som ömsinthet sätter regissören Maria Schrader det moderna relationslivet under lupp. I tider av kravfyllda dejtingappar och skärmfyllda vardagar är “Drömmannen” en intressant studie i den moderna kärleken och jakten på lycka.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

3. Triangle of Sadness

 
Ruben Östlunds nya satiriska komedi behöver knappast någon presentation. Precis som hans senaste verk är även ”Triangle of Sadness” en studie i mänskligt beteende där det drivs skoningslöst om klassamhället, maktkapital och könsroller. Monty Python-humor är att vänta då vi får bevittna den värsta kräkfesten sedan, ptja… Monty Pythons berömda spysketch.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

4. The Unbearable Weight of Massive Talent

 
Gör dig redo att oavbrutet dra på smilbanden i nästan två timmar. Allas vår favorit och flitiga Hollywoodskådis Nicolas Cage spelar sig själv i en film om sig. Ja, du läste rätt! Här ser vi Nicolas Cage driva hejvilt om sig själv och sin karriär i tokiga scener med hårdkokta oneliners. Försök fånga varenda filmreferens, om du kan!
 
Perfekt film för dig som inte kan få nog av talangfulle Nic Cages överspel och hans bländande frisyrskapelser.
 
 

5. Bros

 
Förbered dig på en skojig romcom med hög fnissfaktor. Marknadsförd som ”den första romantiska komedin från en stor studio om två homosexuella män”. Ingen billig cashgrab från heteronormativa män, utan en film skriven av komikern Billy Eichner som själv är homosexuell.
 
Vi får stifta bekantskap med Bobby som jobbar på ett museum om HBTQ+-historia och är högst engagerad inom gaycommunityt. Känslor och kärlek är inte riktigt hans grej men när han en dag träffar Aaron ser allt ut att förändras. Straight eller gay? – oavsett så har du en varm och aningen fräck filmstund med garanterad skrattfest framför dig.
 
 

6. Året jag slutade prestera och började onanera

 
Helskön sexpositiv komedi med lika uppseendeväckande som tungvrickande titel. Hanna har fullt upp med det beryktade livspusslet tills allt en dag kraschar. Pojkvännen gör slut, hon har sagt upp sig från jobbet och hennes vänner tycker hon ska sluta vara så arrogant. Ja, ni hajar premissen. Men efter uppmaningen om att ”släppa fittan fri” ersätts livspusslet med nya livsäventyr.
 
En charmig relationskomedi som följer romcomens traditionella regler med budskapet om att bokstavligen ta lyckan i egna händer. Missa inte heller årets svenska romcom-drottning Katia Winter i Mårten Klingbergs "Ur spår".
 
 

7. Marry Me

 
En mysig romantisk komedi med J.Lo och Owen Wilson i huvudrollerna. Världskänd popartist gifter sig med alldaglig mattelärare. Visst, det känns som att vi redan har sett den historien tidigare (Notting Hill, någon?). Men det är ändå en överraskande charmig komedi så länge du kopplar bort hjärnan och ser mellan fingrarna när klyschorna haglar. Som popsnöre har du också bra musik att se fram emot.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

8. Jackass Forever

 
Skojarna Johnny Knoxville och co har i år återvänt för ännu mera bus och galenskap. I tjugo år i galenskapens tjänst har grabbgänget levererat dumdristiga stunt och utsatt varandra för minst sagt sjuka practical jokes. Nu har kompisgänget passerat 50-årsåldern. Har stunten och busen tonats ned för det? Knappast.
 
Som Jackass-fan känner du dig omedelbart hemmastadd – ingen handling eller sammanhang, utan bara skamligt rolig skadeglädje i det tidlösa sketchformatet. Det är också värmande att se kompisgänget återförenas för att jäklas och asgarva både med och åt varandra.
 
 

9. Tisdagsklubben

 
Både kritiker och biopubliken är överens. ”Tisdagsklubben” är en kul svensk romcom med bland annat Marie Richardson och Carina M. Johansson i huvudrollerna. Ett feelgood-drama om att följa sina drömmar och att aldrig ge upp, även om man passerat 60-årsåldern. För som vi alla vet: åldern är bara en siffra!
 
Ett gäng väninnor delar erfarenhet av ensamhet, svek och otrohet. Tillsammans anmäler de sig till en matlagningskurs på tisdagskvällarna för att få lite avbrott i vardagen. Perfekt filmtips till dig som både vill se en romantisk komedi och Peter Stormare i en mer komisk roll än vad vi är vana att se.
 
Large b23202f862c14b02b36a0b19b1f581eb piff
 

10. Piff och Puff – Räddningspatrullen

 
Helfestligt för hela familjen när Piff och Puff återvänder som Räddningspatrullen i denna reboot. Serien med jordekorrarna som äventyrare var kortlivad men blev ändå en betydande del av mångas barndom. Vem minns liksom inte signaturmelodin?
 
Filmen bjuder på en nostalgisk resa där vi får följa Piff och Puff i äldre dar i Los Angeles. Likt ”Vem satte dit Roger Rabbit” lever människor och tecknade figurer sida vid sida i drömfabrikens- och showbusiness förlovade land. Piff och Puff kämpar frenetiskt för att hålla sig relevanta i branschen, det går sisådär men en dag råkar de på ett oväntat uppdrag.
 
Vilka är de roligaste filmerna du sett under 2022? Kommentera gärna nedan.
| 18 december 2022 12:00 |