Film

Skribent

Andreas Samuelson

10 mars 2024 | 12:00

10 fantastiska filmstjärnor som fortfarande inte fått en Oscar

Snart är det dags för Oscarsjuryn att belöna årets bästa insatser på film. Men det är flera av våra främsta Hollywoodstjärnor som fortfarande är utan statyett.
Oscarsjuryn har inget enkelt jobb när de ska sålla bland samtliga av årets skådespelarprestationer och välja ut fyra värdiga vinnare. Man kan tycka att de flesta veteranerna borde fått en guldgubbe vid det här laget men flera är de som fallit mellan stolarna.
 
Både Meryl Streep, Jack Nicholson, Frances McDormand och Daniel Day-Lewis har alla tre varsina – men när är det dags för följande talanger att få ta emot världens kändaste filmpris?
 
 

1. Amy Adams

 
Det rödhåriga charmtrollet imponerande tidigt i karriären med sin Oscarsnominerade biroll som gravid pratkvarn i indiefilmen ”Junebug”. Hon har sedan dess imponerat i både prisbelönade kritikerfavoriter och mer kommersiella roller som Lois Lane i Superman-filmerna och  ”Förtrollad”.
 
Men trots filmer med prestigeregissörer som Nora Ephron, Paul Thomas Anderson, Spike Jonze, Tim Burton, Denis Villeneuve och Ron Howard så har en Oscar ännu inte delats ut och hon är idag den levande skådespelare med näst flest nomineringar utan vinst.
 
Nomineringar: "Junebug" (2005), "Tvivel" (2008), "The Fighter" (2010), "The Master" (2012), "American Hustle" (2013), "Vice" (2018).
 
 

2. Angela Bassett

 
Det var svårt att misstolka Bassetts missnöje när hon förlorade en efterlängtad Oscar till Jamie Lee Curtis på fjolårets gala. Och många höll med om att hennes rörande Marvel-insats förtjänade en Oscar istället för Curtis i ”Everything Everywhere All at Once”. Det var Bassetts andra nominering sedan hon för nästan 30 år sedan spelade Tina Turner men förlorade till Holly Hunter i ”Pianot".
 
Hon mottar en heders-Oscar i år men vi hoppas hon så småningom får en för sin starka närvaro på vita duken.
 
Nomineringar: "What's Love Got to Do with It" (1993), "Black Panther: Wakanda Forever" (2022).
 
 

3. Annette Bening

 
Warren Beattys fru visade sig vara minst lika vass som sin karl när hon i en av sina första filmroller gjorde sig bekväm med både Anjelica Huston och John Cusack som lömsk bedragare i ”The Grifters”. Sedan dess har hon fullständigt ägt filmer vare sig hon spelat Shakespeare-drottning, manisk hemmafru eller lesbisk mamma.
 
Hon är nominerad för femte gången i år som simmaren Diana Nyad men oddsen är höga att hon förlorar mot Lily Gladstone för ”Killers of the Flower Moon”.
 
Nomineringar: "The Grifters" (1990), "American Beauty" (1999), "Being Julia" (2004), "The Kids Are All Right" (2010), "Nyad" (2023).
 
 

4. Glenn Close

 
Kaninkokerskan man inte jävlas med! Gjorde en debut som hette duga som den feministiska mamman till titelkaraktären i ”Garp & hans värld”. Sedan dess har hon livat upp biodukarna som allt från psykotisk älskarinna via Hamlets mamma till Cruella de Vil.
 
Men Oscarsjuryn har än så länge inte lyckats ge henne en statyett och hon är idag den levande skådespelare med flest (åtta!) nomineringar utan vinst.
 
Nomineringar: "Garp och hans värld" (1982), "Människor emellan" (1983), "Den bäste" (1984), "Farlig förbindelse" (1987), "Farligt begär" (1988), "Albert Nobbs" (2011), "The Wife" (2017), "Hillbilly Elegy" (2020).
 
 

5. Tom Cruise

 
Världens kanske största filmstjärna har mellan sina stora, påkostade action-franchises bevisat flera gånger att han faktiskt kan agera. I filmer av regissörer som Rob Reiner, Sydney Pollack, Stanley Kubrick och Michael Mann har han visat att han kan spela annat än bara rövsparkande actionhjälte.
 
Men med allt färre originaltitlar och fler uppföljare så blir chansen för en guldstatyett mindre för den snart 62-åriga skådespelaren.
 
Nomineringar: "Född den fjärde juli "(1989), "Jerry Maguire" (1996), "Magnolia" (1999).
 
 

6. Toni Collette

 
En av våra mest pålitliga – och underskattade – birollsaktriser förtjänar det utrymme hon fick i sitt maffiga genombrott ”Muriels bröllop”. Har därefter fått spela smått otacksamma roller, ofta som mamma eller hopplös nörd, men gett dem mer kött och blod än möjligt.
 
Att hennes fantastiska insats i ”Hereditary” (2018) snuvades på ens en nominering var ännu ett bevis på juryns inkompetens - och förakt mot skräckgenren.
 
Nomineringar: "Sjätte sinnet" (1998)
 
 

7. Samuel L. Jackson

 
Säga vad man vill om Jacksons ibland lite tveksamma rollval men få kan hålla ett pampigt inspirationstal som den här killen. Med några av Hollywoods största franchises inklusive Marvel och taffliga actionfilmer åt sidan så får vi inte glömma underskattade insatser i ”Juryn – A Time to Kill”, ”Jackie Brown”, ”Unbreakable”, ”Django Unchained” och ”The Hateful Eight”.
 
Han mottog en heder-Oscar 2021.
 
Nomineringar: "Pulp Fiction" (1994)
 
 

8. Edward Norton

 
Begåvning som lyckades bli nominerad redan för sin debut i ”Primal Fear” och har därefter fängslat publiken i en rad intressanta roller och filmer. Ett rykte om att vara svår att samarbeta med saktade ner karriären men den välförtjänta nomineringen för ”Birdman” och inte minst flera roller i Wes Andersons prestigefyllda projekt satte honom på kartan igen.
 
Nu är frågan när han får ”den där” Oscarsrollen vi vet att han har i sig.
 
Nomineringar: "Primal Fear" (1996) "American History X" (1998), "Birdman" (2014).
 
 

9. Michelle Pfeiffer

 
Idag mer känd som en av Hollywoods eviga skönheter, ofta brutalt bortkastad i mestadels skräpfilmer. Men Pfeiffer har gång på gång levererat i allt från drama till komedi, ända sedan hon satte självaste Tony Montana på plats i ”Scarface” till att hon läxade upp ghettokids i ”Farliga sinnen”.
 
Hon har var farligt nära statyetter med sina insatser i Darren Aronofskys ”Mother!” samt Golden Globe-nominerade ”French Exit” (2020).
 
Nomineringar: "Love Field" (1992), "De fantastiska Baker Boys" (1989), "Farligt begär "(1988)
 
 

10. Michelle Williams

 
Det var kanske få som hade gissat att blondingen i tonårssåpan ”Dawson’s Creek” skulle bli en av våra mest sevärda, begåvade aktriser men flera årtionden senare fortsätter hon att imponera på vita duken. Vare sig hon spelar självaste Marilyn Monroe eller Steven Spielbergs mamma så tar hon hem välförtjänta nomineringar en efter en.
 
Men efter fem nitlotter är det på tiden att hon får gå hem med en guldgubbe.
 
Nomineringar: "Brokeback Mountain" (2005), "Blue Valentine" (2010), "My Week with Marilyn" (2011), "Manchester by the Sea" (2016), "The Fabelmans" (2022).
 

Läs också: Oscars 2024: "Oppenheimer" leder med 13 nomineringar - här är hela listan!

 
Vilka skådespelare tycker du förtjänar en Oscar?
| 10 mars 2024 12:00 |