TEMA: SPIELBERG

Skribent

Gäst

19 december 2021 | 15:00

10 Spielberg-filmer som jag hade tagit med till en öde ö

Vad är det man söker när man sätter på tv:n eller sätter sig ner i de där röda biofåtöljerna? Skratt? Lycka? Sorg? Spänning? De flesta vill väl åt alla på något sätt men det finns något som jag tror de flesta håller med om. En verklighetsflykt.
Det finns ingen som kan ta dig tillbaka till din barndom, ta dig till en annan värld, som får dig att drömma dig bort från din egen vardag som Steven Spielberg. Det finns ingen som honom. En man med en filmografi som innehåller både ”The Adventures of Tintin” och ”Schindler's List” kan man inte annat än älska.
 
Listor med hans bästa och mest inflytelserika filmer har det gjorts många av. De blir dessutom oftast ganska ointressanta då majoriteten av hans filmer är riktigt bra för att dra till med en underdrift, klassiker för att göra dem rättvisa. Därför ska jag lista 10 Spielberg-filmer som jag hade tagit med mig till en egen ö.
 

10. Hajen (1975)

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Det kanske inte är skräck man först och främst vill se när man är helt själv. Framför allt när den handlar om en haj när man befinner sig nära havet. Trots den potentiella problematiken så är ”Hajen” ett måste att ta med sig till den här ön. Det är utan tvekan Spielbergs mest pulshöjande verk och kanske den mest välregisserade, tydligt inspirerat av en av hans stora förebilder, Alfred Hitchcock. Spielbergs sätt att visa, eller snarare inte visa, hajen var ett mästerligt drag och liknar hur Jonathan Demme hanterade Hannibal Lecters introduktion i ”När lammen tystnar”. Detta ökar spänningen något kopiöst och är något som fler av dagens skräckregissörer bör lära sig av.
 
Det får inte glömmas att denna klassiker innehåller ikoniska insatser från bland annat Roy Scheider och Richard Dreyfuss Om du frågar vilken cinefil som helst vilka deras tre bästa Spielberg-epos är så skulle nog majoriteten sätta ”Hajen” topp-3. En av många klassiker.
 

9. Catch Me If You Can (2002)

 
 
Du blir tvingad att lämna allt och alla. Kontakten med din familj och vänner kommer att brytas. Du har ingenting. Då måste du ta med Tom Hanks. Och Leonardo DiCaprio. Det här är ett ganska ”mysigt” kriminaldrama där den kriminella i det här fallet är en ganska älskvärd karaktär. Det gör den här väldigt annorlunda och medryckande. Givetvis är den fängslande, om inte bisarra historien också en stor anledning till filmens framgång. Spielberg gör även ett väldigt bra jobb med att få tittarna att bry sig om alla bikaraktärnerna som DiCaprio möter under hans galna resa, som Tom Hanks, Amy Adams, Martin Sheen med flera. En riktig pärla som ibland glöms bort obegripligt nog.
 

8. Minority Report (2002)

 
 
Det behövs lite futurism på den här ön. Och sämre blir det inte av att Tom Cruise är huvudrollsinnehavare. Ett 2054 där kriminalitet och våld i princip är eliminerat tack vare ”Pre-Cogs” som ser in i framtiden. En oerhört spännande samhällsskildring och om man bara har tio filmer att tillgå är ”Minority Report” tacksam att ha med då man kan se den relativt ofta utan att bli trött på den. Brinntiden är lång. För att vara 2002 är den full av modern teknologi som har influerat Hollywood enormt, till exempel den numera berömda (från Star Wars bland annat) ”Swipe screen”. En annan lite bortglömd diamant. Den är ett måste då du absolut inte kan vara utan Tom Cruise heller.
 

7. E.T. the Extra-Terrestrial (1982)

 
 
Allas älskade "E.T." Jag skulle gissa att det är den vanligaste filmen som introducerar en för Spielberg. Därför är denna med. För nostalgin. För vad är det för känsla? Nostalgin. Barndomsminnen som kommer tillbaka , som ett behagligt anfall. Fina minnen. Det finns inget bättre. Att minnas de lyckliga stunderna. De enkla dagarna. Nostalgin påminner dig om att minnena alltid kommer att finnas kvar. "E.T." är ett sådant för mig. Och säkert för många andra. Jag tror, utan att vara säker, att det var den första filmen jag såg. Jag minns tårarna från min mamma när Elliot tar farväl av E.T. Jag minns skoldagen där efter, att den var kvar hos mig. Känslorna var kvar. Och när jag ser den idag så är känslorna exakt likadana. Underbar sci-fi för hela familjen med en John Williams i sitt esse. Tidlös helt enkelt.
 

6. Rädda menige Ryan (1998)

 
 
Krigets fruktansvärda vånda är en historielektion och får aldrig glömmas. Det finns framför allt en till film som Spielberg har gjort som handlar om liknande händelser (den utspelar sig bland annat under samma världskrig). Men den motiveringen kommer senare. Den borde absolut ha vunnit Bästa film på Oscarsgalan 1999 istället för ”Shakespeare in Love” och är definitivt något av det bästa han har gjort. Därför är den omöjlig att inte ha med på ön. Realismen i historieberättandet har fått veteraner som befann sig runtom i europa mellan åren 1939 och 1945 att inte kunna se klart på den. Det var för svårt för dem. Tom Hanks och Matt Damon är enastående och många rankar ”Rädda menige Ryan” som den kanske bästa krigsfilmen någonsin. Den ska med. Nedan kommer en fortsättning av utläggningen om krig och historia.
 

5. Schindler's List (1993)

 
 
Det är som sagt det enskilt viktigaste mänskligheten kan göra. Att komma ihåg. Att minnas. Det är det ända sättet vi kan ta oss framåt. Att lära oss från allt fruktansvärt som människan har varit med om. Som människan har skapat. Och det finns inget bättre sätt att göra det än att kolla på det här makalösa eposet. Precis som i ”Rädda menige Ryan” finns det en realism här som går ända in i hjärtat på dig. Scenen med hundratals judinnor som skriker panikartat för sina liv i ett mörkt rum där de tror att de ska bli tvättade är brutal. Jag kommer aldrig att glömma första gången jag hörde de skriken. Det ljudet. Enligt mig är det här också ett av det bästa John Williams har gjort i sin långa karriär. Den tog hem sju oscarsstatyetter och det finns många som tycker att ”Schindler's List” är en av de bästa filmer som gjorts. Den här kan man vara utan. Men man får inte vara det.
 

4. Hook (1991)

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Det här är väl den stora överraskningen. ”Hook” som enligt Spielberg själv är hans sämsta film är enligt mig en av av hans mest underskattade. Baserad på J.M Barries underbara berättelse om Peter Pan så får vi se ikoniska insatser av Robin Williams, Dustin Hoffman och Julia Roberts. Precis som "E.T." framkallar denna en väldig stark känsla av nostalgi, som kanske gör mig lite subjektiv i det här fallet. Men film handlar om känslor. Och om man som regissör lyckas framkalla dem så har man lyckats. Och ”Hook” är en explosion av kärlek, lycka och barndomens underbara äventyr. Och moralen i filmen, eller lektionen man ska ta med sig är Spielbergs kanske viktigaste lektion. Att man behöver inte växa upp i den mån som Peter Banning gör. Man måste behålla sitt inre barn. Då blir livet bättre. ”Hook” är ett lyckopiller du måste ta med dig.
 

3. Närkontakt av tredje graden (1977)

 
 
Det behövs klassisk sjuttiotals-sci-fi med en Richard Dreyfuss som leker med potatismos. Du kanske inte visste att du behövde den här i ditt liv men det gör du. Främst om du bara få ha tio stycken. Hursomhelst håller "Närkontakt" än idag och jag skulle nog påstå att det är Spielbergs bästa renodlade sci-fi. Jag kan förstå att andra hade haft den här längre ner på listan, de kanske inte hade haft med den alls. Jag vill påstå att detta är hans mest underskattade film och även om man inte gillar sci-fi och behöver äventyrsinslag som andra verk han ligger bakom, så är den även ett familjedrama. Och besattheten som Dreyfuss går igenom. Den ökar också nyfikenheten om vad som faktiskt finns på andra planeter i andra galaxer. Kanske till och med mitt ibland oss. Filmen tränar hjärnan, och det behövs där ute i Karibien eller var man nu kommer att befinna sig.
 

2. Jakten på den försvunna skatten (1981)

 
 
Det är klart att en av mina favoritfilmer ska med. Jag hade gärna haft med hela originaltrilogin men den här får symbolisera hela Indiana Jones-franchisen. Jag tycker också att det är den bästa, även om trean är väldigt underhållande och tvåan är underskattad (otroliga Short Round). Tillsammans med Harrison Ford lyckades Spielberg, med stor hjälp av George Lucas, att skapa en av de mest ikoniska filmkaraktärerna någonsin. Det krävs egentligen ingen lång och utförlig förklaring varför man ska ta med den här. Den når ut till alla. Det finns action, äventyr, romans, och oerhört älskvärda karaktärer. Den kan vara tidernas mest älskade franchise.
 

1. Jurassic Park (1993)

 
D7bb0229e36a8bce4e02da18b2ae8114 jp
 
Ja, om Indiana Jones kanske är tidernas mest älskade karaktär och franchise, så är möjligen ”Jurassic Park” den mest omtyckta filmen någonsin. En blandning av äventyr, skräck och science-fiction. Spielberg lade ner mycket tid på sina huvudkaraktärer. Och det gjorde han rätt i.
 
Det kan vara den mest harmoniska och populära grupp av huvudkaraktärer i modern filmhistoria. Gruppdynamiken som Laura Dern, Jeff Goldblum och Sam Neill skapade är legendarisk. Goldblum som den charmiga, Dern som den varma och Neill som något slags vett. Precis som Indiana Jones så finns det ingen målgrupp. Den är för alla. Den är tidlös. 22 år senare släpptes ”Jurassic World” och en ny franchise har tagit vid och i nya ”Jurassic World: Dominion” så kommer Grant, Dern och Goldblum att återvända. Den här tidlösa klippan kommer att förbli tidlös. Den är gjord för att alla ska kunna älska den. Och ingenting kännetecknar Spielberg mer. Hans filmer, de är till för alla.
 
Malte Solfors
| 19 december 2021 15:00 |