Film

Skribent

Nader Ryan Pahlevani

14 oktober 2023 | 11:00

10 skräckfilmer du bör ha sett på Netflix

Svårt att bestämma vilken skräckfilm du ska se? Här är några tips som kan göra det lättare att välja.
Är du också typen som aldrig blir mätt på skräckfilmer? Här listar vi 10 skräckfilmer, gamla som nya, på Netflix. Det finns stor chans att du har sett alla men i bästa fall hittar du en titel eller två att spana in! 
 
 

1. Annihilation (2018)

 
Alex Garland ("Men", "Ex Machina") har regisserat denna sci-fi skräckis med Natalie Portman, Tessa Thompson och Oscar Isaac i rollerna. Baserad på boken med samma namn är filmen både visuellt slående och välspelad men några riktigt otäcka sekvenser. Öppen för tolkning och annorlunda från det mesta som finns på Netflix.  
 

2. Apostle (2018)

 
 
Blodig, brutal och tankeväckande om religion och hur det kan utnyttjas för egen vinning. Gareth Evans ("The Raid") står för regi och manus med Dan Stevens ("Skönheten och odjuret") i huvudrollen. En långsam film som tar sin tid att bygga upp stämningen och inte släpper taget när helvetet bryter loss.   
 
 

3. His House (2020)

 
Remi Weekes kritikerrosade debutfilm som lyckats få 100% på Rotten Tomatoes. En aktuell tolkning av flyktingkrisen som är lika fängslande som omskakande. Trots politiska undertoner finns det gott som scener som injagar fruktan hos tittaren. Metaforer och bildspråk används flitigt och jag ser fram emot Weekes nästa verk.  
 
 

4. Geralds Lek (2017)

 
Innan Mike Flanagan blev synonym med skräckfilmer och serier regisserade han Geralds Lek baserad på en bok av Stephen King. Boken har tidigare kallats för omöjlig att filmatisera. Bruce Greenwood, Henry Thomas och Carla Gugino gör fina insatser i denna adaption som lutar mer åt thriller än renodlad skräck även om några scener bjuder på kalla kårar.  
 
 

5. The Ritual (2017) 

 
Är du rädd för skogen? Är du rädd för den svenska skogen? Låt The Ritual spä på din rädsla med en historia om ett kompisgäng som beger sig ut i de norrländska skogarna för lite kvalitéstid men snabbt inser att något är fel. Paranoia, misstänksamhet och desperation beskriver filmen som dessutom har en av de bästa introduktionerna på Netflix.  
 
 

6. The Perfection (2018)

 
En galen och bisarr filmupplevelse som har gott om “wtf-moments”. En cellist resa från framgångsrik musiker till andra sidan spektrat bjuder på en väldigt dedikerad Allison Williams ("Get Out") i huvudrollen. Trovärdigheten brister men vill du se en film med twister och vidrigheter har du hamnat rätt.  
 
 

7. The Babysitter (2017) 

 
Kul tolkning av snygga barnvakten som visar sig bära en mörk hemlighet i denna rulle av McG ("Charlies änglar", "Terminator Salvation"). Samara Weaving ("Ready or Not") använder all sin charm och övertygar i rollen som den perfekta barnvakten i en film som både levererar blod och skratt. Fick en mindre lyckad uppföljare som kan vara kul att spana in för den som älskar ettan.  
 
 

8. Split (2016)

 
Filmen som för många bekräftade M. Night Shyamalans comeback efter några mindre lyckade filmer. James McAvoy ger sitt allt när han skiftar mellan 23 personligheter och kidnappar Casey (Anya Taylor-Joy) på en parkering mitt på ljusa dagen. Mer thriller än skräck med ett slut som väver ihop filmen med ett av Nights tidigare verk.  
 

9. Scream VI (2023) 

 
 
Woodsboro byts ut mot New York i sjätte delen av slasher-serien och Neve Campbell tackade nej till att medverka som Sidney Prescott på grund av dålig lön. Dock flyter filmen på väldigt bra utan henne (lite för bra?) samtidigt som Courtney Cox tillsammans med “The Core Four” återvänder i sina roller. Väl valda set pieces varvas med metahumor och groteska mord i en stark uppföljare.
 
 

10. Creep. (2014)

 
Found footage film som tar lång tid på sig att bygga upp den extremt obekväma stämningen och har en sista scen som man sent glömmer. Välspelad och kort med en minst lika effektiv uppföljare - dock är dessa filmer inget för alla så vill du ha blod och hoppa-till-scener får du leta på annat håll.  
 
Blev du nyfiken på någon titel, eller har du sett alla? Kommentera nedan.
| 14 oktober 2023 11:00 |