TEMA: PRIDE

Skribent

Josefine Krischausky

5 juli 2020 | 13:00

10 sevärda HBTQ-skildringar från världen över

Är du på jakt efter mer HBTQ-representation och dessutom sugen på att utforska filmer från fler länder? Den här listan hjälper dig med båda på samma gång!
Juni, som i framförallt USA räknas som den officiella pridemånaden, må precis vara över, men det innebär inte att priderelaterade filmer blir mindre relevanta eller sevärda.
 
Vi är även i en tid där fler verkar se betydelsen av att uppskatta filmer från fler länder och på språk man själv inte talar, vilket öppnar upp för många fler filmer att se. Förra året gav oss flera starka, icke-engelskspråkiga HBTQ-skildringar, men även innan dess har det följt flera sådana, varav några du säkert har missat.
 
Nedan följer en lista på 10 stycken filmer där queerpersoner står i centrum av handlingen, från flera av världens hörn.
 

Förbjuden kärlek (2011)

 
 
“Förbjuden kärlek”, vars originaltitel är “Circumstance”, utspelar sig i samtida Iran med fokus på en rik familj i Teheran. I centrum står dottern Atafeh, där filmen följer utvecklingen av hennes relation till sin bästa vän. Förhållandet som uppstår mellan dem är i deras situation, precis som titeln säger, en förjuden typ av kärlek och filmen ger en skildring av såväl kvinnlig kärlek som viljan att gå emot system och normer.

Tillgänglig på Cineasterna, SF Anytime och TriArt Play.
 

120 slag i minuten (2017)

 
 
“120 slag i minuten” tar plats i 90-talets Paris, där AIDS-epidemin än pågår, och skildrar den verkliga historien om aktivistgruppen ACT UP. Filmen är baserad på regissören och manusförfattarens egna upplevelser och ger en skildring av både gruppens aktioner och medlemmarnas liv, vilket är en del av en historia som är viktig att berätta. I en av rollerna syns dessutom Adèle Haenel, som vi fick se i förra årets gripande “Porträtt av en kvinna i brand”.

Tillgänglig på Cineasterna, SF Anytime och TriArt Play.
 

Varje gång jag ser dig (2014)

 
 
Detta coming of age-drama skildrar den blinda, brasilianska tonårskillen Leonardo, som precis är påväg att börja upptäcka kärlekslivet. Leo, som inte kan se hur någon annan skulle kunna gilla honom romantiskt, får sin tillvaro förändrad när han möter Gabriel och plötsligt känner känslor han inte upplevt tidigare. Vid sidan av att vara otroligt hjärtevärmande bidrar filmen till att visa hur HBTQ-personer kommer på många olika vis, samtidigt som många säkert kan relatera sina egna tonårs-jag till filmens karaktärer på något sätt.

Tillgänglig på Cineasterna och SF Anytime.
 

Elisa & Marcela (2019)

 
Large cdf95e6245b89064c60674e03d1688b3 elisaymarcela
 
Denna Netflix-film från förra året utspelar sig precis i början av 1900-talets Spanien och skildrar den verkliga historien om Marcela, som antar en manlig identitet för att kunna gifta sig med sin kärlek Elisa, vilket gjorde dem till det första samkönade paret att ingå ett äktenskap i landet. Filmens svartvita estetik sätter en historisk prägel på filmen, men det ges samtidigt en bild av hur kärlek som denna är tidlös.

Tillgänglig på Netflix.
 

Thelma (2017)

 
 
För dig som letar efter något mer än endast ett kärleksdrama så passar troligtvis Joachim Triers “Thelma” mycket bra. Filmen följer huvudpersonen med samma namn, som när hon börjar på universitetet inte bara upptäcker nya romantiska och sexuella behov, utan dessutom börjar märka att hon besitter andra krafter. Den norska thrillern blandar övernaturliga skräckelement med en skildring av ungdomen, där queertematiken endast må vara en detalj snarare än huvudfokuset, vilket också blir viktigt i egen bemärkelse.

Tillgänglig på Cineasterna, SF Anytime, TriArt Play och Viddla.
 

Heartstone (2016)

 
 
Handlingen till “Heartstone” tar plats under en sommar på den mycket vackra isländska landsbygden, med en stark vänskap mellan två unga pojkar i fokus. Filmen skildrar en tid då de båda är på väg in i tonårslivet, ett skede under vilket det uppstår oväntade känslor som ska komma att sätta deras relation på spel. Denna film må vid många tillfällen vara mycket visuellt tillfredsställande, men kommer troligtvis också skära djupt i ditt hjärta.

Tillgänglig på Cineasterna, SF Anytime, TriArt Play och Viddla.
 

The Handmaiden (2016)

 
 
För dig som blev sugen på att utforska flera sydkoreanska thrillers efter “Parasit” är “The Handmaiden” ett måste. Denna erotiska, nervkittlande och mörkt humoristiska film kommer hela tiden med nya överraskningar och kommer definitivt dra in dig med sin engagerande handling, samtidigt som den skildrar en stark kärleksrelation som ger en hoppfull bild av samkönad kärlek i en förtryckande omgivning.

Tillgänglig på Cineasterna, SF Anytime, TriArt Play och Viddla.
 

En fantastisk kvinna (2017)

 
 
Denna oscarsvinnare kretsar kring den chilenska transkvinnan Marina och hennes liv i den för det mesta mycket transfobiska omgivningen i Santiago. Bristen på acceptans i samhället blir extra tydlig när Marinas partner plötsligt går bort, och hon blir tvingad att kämpa för att kunna göra något så enkelt som att ta farväl av sin kärlek. Daniela Vega glänser i huvudrollen och får tittaren att känna med henne i allt hon går igenom, i en situation som nog är igenkänningsbar på flera platser i världen.

Tillgänglig på Cineasterna, SF Anytime, TriArt Play och Viddla.
 

Rafiki (2018)

 
 
Att filmer lyckas bli förbjudna i sina produktionsländer men samtidigt hyllade i andra delar av världen är inte helt ovanligt, och detta var fallet med “Rafiki”. Filmen - vars titel betyder “vän” på swahili - utspelar sig i dagens Kenya och skildrar en relation mellan två unga kvinnor, vilka även råkar vara respektive döttrar till stadens två politiska rivaler. Visuellt sett är filmen genom sitt foto och sin iscensättning mycket färgstark, vilket tillsammans med karaktärernas ofta glada energi bidrar till mycket hopp i en annars blekare tillvaro.
 

Lyckliga tillsammans (1997)

 
Large cdf95e6245b89064c60674e03d1688b3 happytogether
 
Den äldsta filmen på denna lista kommer från Hong Kong-regissören Wong Kar-wai, som är känd för just ett flertal romantiska draman. “Lyckliga tillsammans” är en rå skildring av ett turbulent förhållande mellan två män, med problem och igenkänningsfaktorer som överskrider sexuell läggning. Filmen har blivit hyllad och ihågkommen inom världen av HBTQ-film, och förtjänar än idag att fortsätta upptäckas på nytt.
 
Vilka andra filmer vill ni tipsa om? Fyll gärna på med fler titlar i kommentarerna.
| 5 juli 2020 13:00 |