Film

Skribent

Alexander Kardelo

26 november 2022 | 10:10

10 saker du inte visste om Martin Scorseses "Goncharov"

Kan ett relativt okänt Robert de Niro-drama från 1973 vara den bästa maffiafilmen som gjorts? Vi tittar närmare på fenomenet "Goncharov".
Att Martin Scorsese och Robert de Niro är en fantastisk duo råder det ingen tvekan om. Men ändå är deras allra första samarbete något av ett mysterium. Medan "Mean Streets" ("Dödspolarna", 1973) har fått sin självklara plats i filmhistorien har "Goncharov" från samma år hamnat i skymundan. Den snart 50-åriga maffiarullen med De Niro som iskall torped har varit notoriskt svår att få tag på, men får just nu massvis med uppmärksamhet på nytt - tack vare Tumblr!
 
De senaste veckorna har internet-detektiver grävt fram allt och lite till om fenomenet "Goncharov". Här är vad du behöver veta om filmen som kallats för tidernas bästa maffiarulle...

1. Robert de Niro spelar Goncharov, den mystiske huvudpersonen. Det vi får veta om hans bakgrund är att han och vännen Andrey blivit indragna i den ryska maffian redan som tonåringar. När filmen börjar driver han ett diskotek åt högt uppsatta gangstrar, men efter Sovjetunionens fall flyr han med sin fru Katya till idylliska Neapel.
 
2. Harvey Keitel gör rollen som Andrey, Goncharovs vän och partner som under filmens gång blir hans rival.
 
3. Det antyds om homoerotiska vibbar mellan Keitel och De Niros karaktärer. Även om det inte är något som en 70-talsfilm skulle lägga fram i rampljuset, så har den sexuella spänningen mellan Goncharov och Andrey fått publiken att spekulera i om de egentligen är älskare.
 
Large 5d8cf7234838d4eb40ca8f8522e2532c de niro pacino
 
4. Cybill Shepherd dyker upp i en av sina tidigaste roller, som Katya Michailova. Föräldralösa Katya tränar till spion för ryska maffian när hon möter Goncharov, som sedan blir hennes make. Shepherd skulle senare dyka upp i Scorseses "Taxi Driver", och regissören har jobbat med flera av skådespelarna sen dess.
 
5. I en biroll som Mario Ambrosini, storspelare vars cyniska humor lyser upp filmens mörka ton, ser vi Al Pacino.
 
6. John Cazale är lysande som "Ice Pick Joe". Filmens skurk är en våldsam galning med ögonlapp och en ishacka som sitt favoritvapen. Filmen antyder att han har flytt från ett mentalsjukhus innan han kommer till Neapel.
 
 
7. Ingen maffiafilm utan Joe Pesci, eller hur? Här spelar han Paolo Morelli, son till Ice Pick Joe.
 
8. I den stjärnspäckade rollistan syns även Sophia Loren, Marcello Mastroianni, Gene Hackman och Lynda "Wonder Woman" Carter.
 
9. Hyllad eller bannad? En del hävdar att den hyllade filmen "Goncharov" vann flera priser och valdes in till prestigefyllda Criterion Collection. Andra menar att den aldrig släpptes, av olika anledningar. Vad är egentligen sant?
 

10. Allt ovanstående är helt och hållet påhittat.

 
 
Nä, du kanske har räknat ut det vid det här laget. Men "Goncharov" finns inte på riktigt. Även om några tappra (eller galna) internet-skojare gärna vill få oss att tro det.
 
Den senaste veckan har Tumblr svämmat över av bilder och historier om "den glömda Scorsese-filmen". Ett hårdkokt thrillerdrama som påstods ha haft med många av regissörens favoritstjärnor och teman som våld, hämnd och lojalitet. Och mord. Många mord.
 
Sedan en användare vid namn Beelzeebub (ett stort Scorsese-fan, enligt Gizmodo) satte ihop en fejkad poster har allt fler fans fortsatt leken med gif:s, memes och egna historier om filmen. "Goncharov" är helt enkelt produkten av absurd, och väldigt intern, internet-humor när den är som bäst.
 
 
Till och med skådespelare som Lynda Carter har nappat på skämtet. Här delar hon med sig av en "bild från premiären". Hon ska, enligt den ständigt växande mytologin kring "Goncharov", spela rollen som "dansare #2". (Bilden kommer egentligen från 1977 års Golden Globe-gala, förklarar The Guardian.)
 
Den som vill veta mer om "Goncharov" kan kolla in detta löjligt detaljerade Google-dokument som berättar allt och lite till om den bästa maffiafilmen som aldrig gjorts.
| 26 november 2022 10:10 |