Film

Skribent

Andreas Samuelson

30 december 2017 | 15:00

10 roligaste filmscenerna från 2017

Komedigenren utvecklas och år 2017 bevisade det med råge. Kaxiga kvinnor, muslimska standup-komiker och några animerade favoriter var roligast på film i år.
Mens, terrordåd och våldtäktsbenägna hundar - 2017 var beviset på att humor inte längre handlar om clowner som får pajer i ansiktet. Här är årets roligaste filmscener.
 
 

10. Danielle i ”Happy Death Day”

 
Slashervarianten av ”Måndag hela veckan” var en skön, liten skräckkomedi med lagom kombination av våld och humor. Den som stal showen var dock birollsskådespelerskan Rachel Matthews i rollen som huvudpersonen Trees kaxiga väninna i den kvinnliga studentföreningen. Med slipade one-liners och en attityd som heter duga bjöd hon på en karaktär som skulle göra ”Mean Girls” gröna av avund.
 
 

9. Dansmontaget i ”The Incredible Jessica James”

 
Den romantiska Netflix-komedin kan vara en av årets roligaste och charmigaste, vilket även gäller huvudrollsinnehavaren Jessica Williams i rollen som sprudlande, oförutsägbar pjäsförfattare och yrväder. Det är redan i förtexternas dansmontage som hon tar oss med storm i ett oblyg koreografi som lämnar rum både för en snacks-paus och sabotera grannens tvätt.
 
 

8. Mens-middagen i ”Alla tiders kvinnor”

 
”Beginners”-regissören Mike Mills uppväxtdrama samlade tre generationer mästarskådespelerskor men det är suveräna Greta Gerwig som äger den absurda middagsscenen. När mens kommer på tal ska hon till värdinnan Anette Benings förtret lära männen att uttala ordet mer avslappnat. Inte blir det mindre obekväm stämning när Elle Fanning och Billy Crudup börjar prata sex.
 
 

7. Våldtäktshunden i ”Wiener Dog”

 
Den senaste filmen från Todd Solondz (”Happiness”) är typisk skruvad, svårsmält svart humor. Bästa scenen är tveklöst när Julie Delpy, som världens kanske inte bästa mamma, förklarar för sin unga son varför de kastrerat deras hund. Det eskalerar i en bisarr berättelse om en hund som våldtar andra hundar - och ekorrar - och sedan förvandlas till handväska. Fantastiskt opassande.
 
 

6. ”Pagina Man” i ”The Meyerowitz Stories (New and Selected)”

 
En annan indieregissör, Noah Baumbachs senaste för Netflix lyckades med något så ovanligt som att bjuda på nedtonade, trovärdiga insatser av både Ben Stiller och Adam Sandler. Det oväntat roliga kommer dock i form av Sandlers dotter (Grace Van Patten), en filmstudent vars senaste verk ”Pagina Man” är ett hejdlöst vansinnigt stycke feministisk sexkonst som inte riktigt går hem hos familjen.
 
 

5. Kate McKinnon i ”Rough Night”

 
Möhippekomedin med Scarlett Johansson var kanske inte riktigt den ”Bridesmaids” man hade tänkt sig med när McKinnon - här som hippie-flummig australienska - är på plats blir det alltid tillräckligt kul. Höjdpunkten är en jet ski-tur som går fel och en nära-döden-upplevelse som tillåter den begåvade komediennen att utföra den slapstick-humor hon numera klarar av i sömnen.
 
 

4. Musikalnumret i ”Dumma mej 3”

 
Det var kanske inte många som kände behovet av en tredje film om superskurken Gru och hans vänner men likväl kom den och roade i små mängder. Men de gula små minionerna är fortfarande löjligt charmiga och man kan inte annat än älska sekvensen när de hamnar på scen mitt i en talangshow och framför ett välkoreograferat och förvånansvärt trallvänligt musikalnummer.
 
 

3. Batman vill inte i ”Lego Batman Movie”

 
Sjävklart skulle lego-Batman ha sin egen film, speciellt med Will Arnetts komiskt tajmade röst. En rolig, fartfylld film med tonvis av kul scener och detaljer. Men den scen vi gillar bäst är ändå när stackars butlern Alfred försöker tala vår bittra hjälte till rätta utan framgång. Här får vi både nostalgiska tillbakablickar, införandet av det nyfunna fobi-begreppet ”orm-clowner” och slutligen lite rap.
 
 

2. Grapefrukten i ”Girls Trip”

 
Äntligen fick afro-amerikanska kvinnor sin egen ”Sex and the City”/”Bridesmaids” och lite oväntat var det en av årets roligaste. Stjärnorna Regina Hall, Jada Pinkett Smith och Queen Latifah visade vad de går för men det är högljudda, ohämmade Tiffany Haddish som är filmens starkaste kort. Scenen där hon demonstrerar sex med en grapefrukt och banan är ett enda stort asgarv.
 
 

1. Kumail Nanjianis standup i ”The Big Sick”

 
De flesta av oss visste redan att pakistanske komikern Nanjiani var rolig men när han fick berätta den sanna historien om hur han och hans fru träffades blev vi både roade och rörda. Vi får även smakprov på mycket av hans träffsäkra standup men det är med sin egen familj och svärföräldrar han verkligen får till det. Det politisk inkorrekta elfte september-skämtet kan vara det roligaste filmskämtet i år.
 
Vilken film fick dig att skratta högst 2017?
| 30 december 2017 15:00 |