LISTA

Skribent

MovieZine

8 december 2022 | 17:30

11 röjiga actionfilmer från 2022

Vilka är egentligen de bästa actionfilmerna från 2022? Här är våra favoriter från filmåret som gått.
2022 var filmåret då blockbustern återvände på bio efter pandemin. Och det visade sig efter vinterns megasuccé ”Spider-Man: No Way Home” att explosioner, superhjältar, tunga stjärnnamn på affischen och spektakulära effekter var immuna mot allt vad covid hette. Några av årets mest inkomstbringande filmer hör till actiongenren, och den här gången var publik och kritiker överens - många av dem var riktigt bra!
 
Här är 10 av MovieZine-redaktionens favoriter från filmåret som gått, utan inbördes ordning.
 
 

1. Ambulance

 
När Michael Bay sitter bakom ratten vet man att det är dags att spänna fast säkerhetsbältet. I ”Ambulance” tar han med oss på en vild biljakt där två desperata rånare i en stulen ambulans försöker komma undan polisen. Ruggigt underhållande och snyggt med Jake Gyllenhaal och Yahya Abdul-Mateen II (”Aquaman”) i huvudrollerna. Visste du att filmen är en remake på en dansk dramathriller?
 
 

2. Athena

 
Netflix filmutbud kan ibland kännas som en oändlig reaback med dvd-filmerna ingen ville ha. Men gräv tillräckligt djupt och du hittar ett guldkorn... eller en molotov-cocktail redo att knocka dig. Franska ”Athena” är en rå, blytung actionthriller om förortsuppror, som påminner om danska mästerverket ”Shorta” som kom häromåret eller dramat ”Les Miserables” (inte musikalen), och etablerar Romain Gavras som en regissör att hålla ögonen på. Inledningen sätter tonen med en intensiv, 11 minuter lång actionscen utan klipp.
 
 

3. Avatar: The Way of Water

 
James Camerons efterlängtade uppföljare är äntligen här! Väldigt snart får vi veta om världens biopublik lockas tillbaks till Pandora eller om intresset hunnit svalna efter 13 års väntan. Vi som redan fått chansen att spana in det storslagna sci-fi-spektaklet kan garantera en del mäktiga krigsscener när det blå folket än en gång tvingas försvara sina hem och familjer från mänskliga angripare. Både explosivt och känslosamt - som väntat av en Cameron-rulle.
 
 

4. Bullet Train

 
Ett japanskt snabbtåg är spelplatsen för en av årets mer underhållande popcornrullar som Hollywood spottat ur sig. Brad Pitt, Aaron Taylor-Johnson, Joey King och Brian Tyree Henry är några av lönnmördarna ombord som alla är ute efter samma hett eftertraktade bagage. David Leitch (”John Wick”, ”Atomic Blonde”) kan det där med att koreografera snygga slagsmål.
 
Large 05dcc830022ace18c602caf765d75fb2 yeo
 

5. Everything Everywhere All at Once

 
En av filmårets största överraskningar! Actionikonen Michelle Yeoh jobbar på tvätteri men får en inblick i ett annat liv. Multiversum öppnar upp sig och naturens och logikens lagar slutar att gälla i denna småskaliga men enormt kreativa berg-och-dalbana till actionkomedi. Minnesvärda fighter blandas med barnslig humor i en svårslagen upplevelse.
 
 

6. RRR

 
Action, musikal, komedi, feelgood-drama, romantik och uppror… finns det något egentligen som S.S. Rajamoulis ”RRR” saknar? Det är många spännande genrer som blandas i en jättelik gryta i denna indiska tretimmarsrulle som blivit en otippad snackis under sommaren. Storyn utspelar sig på 1920-talet och handlar om en soldat och en rebell - två män på varsin sida av lagen - som ovetande om att de är varandras motståndare blir bästa vänner. Och så en kidnappning på det, vilka djur och ännu vildare dance-offs.
 
Här finns CGI-tunga actionsekvenser som är så härligt over-the-top att du måste se dem med egna ögon. ”RRR” finns nu på Netflix (som tyvärr glömt att texta filmen, så ändra din profils språk till engelska för att komma åt den).
 
 

7. Svart krabba

 
Det pratas alldeles för lite om årets svenska actionthriller. Postapokalyptiska ”Svart krabba” visades på Göteborgs filmfestival i början av 2022 och försvann sedan ner någonstans i den bottenlösa streaming-avgrunden. Och filmen är kanske inget mästerverk när man ställer den mot liknande amerikanska verk, men ändå något unikt och snyggt för att komma från Sverige. Musikvideoregissören Adam Berg sätter Noomi Rapace i ett par skridskor på ett farligt uppdrag i ett istäckt dystopiskt landskap.
 
 

8. The Batman

 
Marvel, gå och ställ er i skamvrån. I år var det DC som stod för den absolut fetaste superhjältefilmen. Även om vi nu sett Batman, Catwoman och deras ärkefiender i fler versioner än man kan räkna till, så lyckades regissör Matt Reeves skapa en egen version av korrupta Gotham City som kändes spännande, farlig och unik. Robert Pattinsons tyngde Bruce Wayne och oslipade, hårdhänta Batman ser vi gärna mer av, men Paul Dano stal showen som en brutal och like-jagande Riddler.
 
 

9. The Woman King

 
Lite i skuggan av ”Wakanda Forever” kom denna ambitiösa film om Agojie, baserad på de kvinnliga krigarna som kunde hittas i Västafrika på 1800-talet - och inspirationen till Black Panthers livvaktsstyrka i MCU. En strålande och Oscarstippad Viola Davis leder soldaterna som kallats ”amasonerna från Dahomey” när deras nation och kung (John Boyega) hotas av yttre fiender. Filmen av Gina Prince-Bythewood (”The Old Guard”) bjuder på en intressant historielektion med gott om girl power, känslor och brutala strider.
 
 

10. Top Gun: Maverick

 
2022 års i särklass största biosuccé (åtminstone tills James Cameron släpper lös sin ”Avatar”-uppföljare!). Visst förstod vi att nostalgifaktorn skulle driva en del 80-talister till biograferna men ingen kunde väl ana att Tom Cruises gamle pilot skulle flyga såhär högt över skyarna.
 
”Top Gun: Maverick” är något så sällsynt som en uppföljare som toppar första filmen på alla vis och visar hur en legacy-quel ska göras. Här bjuds vi på en riktigt adrenalinkick när ett gäng unga stridspiloter får öva inför ett till synes omöjligt uppdrag. Våghalsen Cruise propsade på att allt skulle filmas i verkliga jetplan vilket ger filmen en svårslagen känsla av realism.
 
 

11. The King's Man

 
Matthew Vaughns "Kingsman"-prequel är kanske inte den mest konsistenta filmen. Men den vågade bladningen av tjusigt ögongodis och satsig action bjuder ändå på en häftig åktur - inklusive en av årtiondets mest underhållande scener. Ni kommer veta vilken scen. Ni kommer önska att den aldrig tar slut.

Fler sevärda actionfilmer från 2022: ”Thor: Love and Thunder”, ”Prey”, ”Black Panther: Wakanda Forever”, ”The Northman”
 
Skippa gärna de här: ”Interceptor”, ”The Gray Man”, ”Uncharted”, “Jurassic World: Dominion”, ”Black Adam”
 
Vilka är dina topp-3 actionfilmer från 2022? Kommentera gärna.
| 8 december 2022 17:30 |