Film

Skribent

Jenny Ahonen

19 juli 2015 | 12:00

10 modeller som testat sin lycka i Hollywood

Vägen mellan vita duken och ett tidningsomslag är en two-way street.
Hollywood är fullt av skådespelare som vet hur man pryder framsidan till en tidning, men filmbranschen kryllar också av modeller som är redo att pröva sina skådespelarvingar. En del faller platt, andra lyfter mot stjärnorna.

Här är 10 modeller som, med blandade resultat, testat på det här med skådespeleri.

Cara Delevingne
Brittiska Cara Delevingne är en av de senaste årens mest buzzed about modeller och "it-tjejer". När hon inte gör annonsjobb eller går visningar för modemärken som Burberry, Dolce & Gabbana, Yves Saint Laurent, Chanel och Givenchy, spelar hon gitarr och trummor, festar med Rihanna, hänger med musiker-flickvännen St. Vincent eller gör något annat creddigt. Sedan filmdebuten i "Anna Karenina" (2012) spelar hon då och då också in film och TV.

Hur gick det då? Sedan den repliklösa debuten har Cara Delevingne velat ta sig an större roller. För sina insatser i filmerna "The face of an angel" (2014) och "Paper towns" (2015) har hon fått blandad, men rätt så ljummen kritik. Snart är hon aktuell i filmen "Tulip fever".

Milla Jovovich
Den hyllade fotografen Richard Avedon fotade Milla Jovovich när hon endast var 11 år gammal. Därefter tog modellkarriären vid, i ett fasligt tempo. Det låter helt sjukt, men redan som 12-åring prydde hon framsidan till ett italienskt modemagasin. 30 år senare tjänar den ukrainska skönheten fortfarande sina pengar som fotomodell, men hon har också hunnit med att göra sig ett namn i filmbranschen. 

Hur gick det då? Visst, debuten i "Tillbaka till den blå lagunen" (1991) var rätt stapplig (vilket vi nog mer ska skylla på den kassa filmen än unga Milla), men som rödhårig android i "Det femte elementet" (1997) och som slagfärdig actionhjältinna i maken Paul W.S. Andersons "Resident evil"-serie levererar hon som tusan. 

Cameron Diaz
Cameron Diaz skrev kontrakt med Elite model management som 16-åring. Därefter följde jobb för Calvin Klein, Levi's och Seventeen magazine. Som 21-åring gick hon, pushad av en Elite-agent, på en audition för filmen "The Mask". Utan någon tidigare skådespelarerfarenhet började Diaz ta skådespelarlektioner först efter det stod klart att hon fått jobbet.

Hur gick det då? "The Mask" blev en av 1994 års mest inkomstbringande filmer och lanserade Cameron Diaz som en sexsymbol. För att bli tagen på allvar dissade hon under några år erbjudanden som liknade rollen i "The Mask" och medverkade istället i en rad indiefilmer. När hon väl gick tillbaka till att göra mainstreamfilm var det framför allt i rom com-kategorin som hon gjorde sig ett namn. Med filmer som "Min bäste väns bröllop" (1997), "Den där Mary" (1998) och "The holiday" (2006) på CV:t tillhör hon genrens främsta.

Elle Macpherson


Large fc8cf1230c4616668607905d8988b42e d35h2

Precis som många andra modeller gjorde Elle Macpherson sin filmdebut i en roll som just modell. Efter debuten i Wolly Allens "Alice" (1990) följde snäppet mer utmanande roller i filmer som "Sirens" (1993), "Kärlekens båda ansikten" (1996) och "Om Lucy faller" (1996).

Hur gick det då? Trots att hon startade sin karriär med att spela in TV-reklamer är Elle Macpherson inte någon större begåvning framför kameran. Efter en roll i rätt usla "Batman & Robin" kom Hollywood-karriären av sig och som skådespelerska har Macpherson fått nöja sig med mindre inhopp i olika tv-serier. Men en ex-supermodell går det ingen nöd på. Det finns alltid underkläder och skönhetsprodukter att sätta sitt namn på!

Tyra Banks
När Tyra Banks som tonåring medverkade i en rad avsnitt av "Fresh Prince i Bel-Air" hade hon redan en internationell modellkarriär going. Trots det valde hon att fortsätta att ge skådespeleriet en (halvhjärtad) chans.

Hur gick det då? Efter en mindre roll i John Singletons "Livets hårda skola" (1995) peakade Tyra Banks skådespelarkarriär med rollen som bartender i "Coyote ugly" (2000). Istället blev det inom reality-TV-världen som hon kom att bygga sitt imperium. "America's next top model" har rullat i 21 säsonger. Säsong 22 är på ingång.

Cindy Crawford


Large fc8cf1230c4616668607905d8988b42e 1035x745 cindycrawford 1800 1397141953

Under 90-talet var Cindy Crawford ett av modebranschens hetaste namn. Men varför nöja sig med att vara en av världens mest uppmärksammade modeller (med världens mest uppmärksammade leverfläck)? Kanske var det äktenskapet med Richard Gere (1991 - 1995) som fick Crawford att börja fundera på det här med skådespeleri. 1995 filmdebuterade hon, hur som helst, i kassa "Fair Game".

Hur gick det då? Såg du "Fair Game" så kanske du hade svårt att få bort den extremlöjliga tågsexscenen mellan Crawford och William Baldwin från näthinnan, men idag har nog de flesta glömt bort Cindy Crawfords pinsamma försök till skådespelarkarriär. Efter mindre inhopp i ett fåtal sitcoms arbetar hon framför allt som talesperson för diverse hudvårdsprodukter.

Tyrese Gibson
Redan innan han var gammal nog att gå ut på krogen syntes Tyrese Gibson i Guess-annonser över hela USA. Efter några mindre skådespelargig fick han 2001 chans att visa vad han går för i John Singletons "Baby boy". 

Hur gick det då? "Baby boy" tillhör inte John Singletons främsta verk, men i rollen som Joseph Summers visade Tyrese Gibson att han hade "något". Sedan dess har han blivit något av en actionrullefavvo i filmbranschen och medverkat i både "Transformers"- och "Fast and furious"-serierna.

Rebecca Romijn


Large fc8cf1230c4616668607905d8988b42e nhaqm2z

Rebecca Romiijn startade sin modellkarriär i början av 90-talet. Vid sidan av uppdragen för Sports illustrated och Victoria's secret gick hon på auditions och bokade mindre skådespelarjobb. 2000 gjorde hon sin första stora filmroll, som Mystique i "X-men". 

Hur gick det då? Helt okej, får man väl ändå säga. Utöver "X-men"-filmerna har Rebecca Romijn bland annat medverkat i Brian De Palmas "Femme fatale", spelat före detta man i "Ugly betty" och häxa i "Eastwick". Just nu är hon aktuell i TV-serien "The librarians". 

Ashton Kutcher


Large fc8cf1230c4616668607905d8988b42e original

Efter att ha gjort reklamjobb för Abercrombie & Fitch och Calvin Klein tävlade Ashton Kutcher 1997 i kategorin "Årets manliga modell" i en internationell modelltävling. Han kom bara tvåa (efter blivande skådisen Josh Duhamel), men hade knappt tid att deppa. Kort därpå fick han beskedet att han landat rollen som "Michael Kelso" i en ny sitcom vid namn "That 70's show".

Hur gick det då? Jodå. När han ersatte Charlie Sheen i "Two and a half men" blev Ashton Kutcher världens bäst betalade TV-skådespelare. 

Gisele Bündchen


Large fc8cf1230c4616668607905d8988b42e qwwjsy8kv0kikodi3jlisgm8ejk

Gisele Bündchen var bara 14 år gammal när hon "upptäcktes" i en brasiliansk galleria. Idag är hon, enligt tidningen Forbes, världens bäst betalda modell. Det är lätt att glömma att denna gigant i modevärlden en gång försökte lägga även filmbranschen under sina fötter. 

Hur gick det då? Debuten "Taxi" (2004) - en amerikansk remake av 1998 års franska film med samma namn - blev en riktig flopp. Både själva filmen (med Jimmy Fallon och Queen Latifah i huvudrollerna) och Bündchens insats i den. Modellen gav skådespeleriet ett försök till, i "Djävulen bär Prada" (2006), innan hon vackert fick lägga den korta filmkarriären på hyllan.

Läs också: 10 porrskådisar som bytt bana

| 19 juli 2015 12:00 |