Skribent

Andreas Samuelson

4 maj 2014 | 14:01

Topp 10: Porrskådisar som bytt bana

Alla måste vi börja någonstans… Det är inte det lättaste att ta sig från porr till kommersiell film. Här är några av de som lyckats bäst.
Porrskådespelare är inte ovanligt yrke, varken på film eller i verkliga livet. Men medan vanliga filmstjärnor som Mark Wahlberg, Elisha Cuthbert och till och med Peter Stormare spelat fiktiva porraktörer på film så finns flera riktiga sådana som försökt slå igenom inom vanlig film. Några har mer eller mindre lyckats - inklusive några kanske inte helt väntade namn.

10. Francois Sagat

Fransmannen med en tatuerad skalp har gått från att vara en av gayporrens största till att både modella, släppa musik och skapa ett eget klädmärke. Efter en biroll i "Saw VI" så fick han huvudrollen i Bruce LaBruces erotiska skräckfilm "L.A. Zombie" och franska dramat "Homme au bain" som båda tävlade i Locarnos filmfestival i Schweiz. Han har sedan dess pensionerat sig från porrindustrin.

9. Marilyn Chambers

Blondinen blev en av porrens största ikoner under 1970-talet tack vare kultfilmen "Behind the Green Door". Efter en statistroll i Barbra Streisand-komedin "Lätt på foten" så gav David Cronenberg henne chansen till en kommersiell huvudroll med rysaren "Rabid" där hon spelade en motorcyklist som utvecklar en törst efter människoblod. Efter det har hon varit både modell, sångerska och vice president-kandidat innan hon avled 2009.

8. Sean Paul Lockhart

Mer känd som gayporrstjärnan Brent Corrigan fick han smeknamnet "gayindustrins Traci Lords" då det upptäcktes att han varit minderårig under flera av filmerna. Efter en mordskandal där två producenter hade ihjäl en annan som ägde rättigheterna till Corrigans namn så tog Lockhart steget över till mainstream-film med biroller i Oscarsdramat "Milk" och komedin "Another Gay Sequel". Har sedan dess medverkat i en rad indiefilmer, ofta med gaytema som dramat "Judas Kiss" och B-filmsparodin "Chillerama".

7. Ron Jeremy

Legenden med smeknamnet "The Hedgehog" har gjort över 2000 filmer och blivit något av en mainstream-kändis trots att hans vanliga filmroller mest sträckt sig till cameo-roller eller B-filmer. Vill man ändå leta upp honom i mer bekanta titlar så se om "Ghostbusters", "Gudfadern del III", "Cobra", "54", "The Boondock Saints", "The Rules of Attraction", "Bruce den allsmäktige" och "Crank: High Voltage".

6. Simon Rex

Idag har han odlat en karriär som MTV-profil, rappare, Paris Hiltons ex och "stjärnan" från tre "Scary Movie"-uppföljare samt TV-serier som "Jack & Jill" och "Ska du säga!". Men innan han tog sin in i underhållningsvärlden så tjänade han snabba pengar på soloscener i en gayporrserie betitlad "Young, Hard And Solo".

5. Sibel Kekilli

Tyskan är idag känd som Shea i en av världens mest omtalade TV-serier, "Game of Thrones" men var långt där innan känd som porrstjärnan Dilara i hemlandet. Har dock lyckats etablera sig som dramatisk skådespelerska med ett tiotal roller (de flesta tyska) som resulterat i hela fyra priser för Bästa skådespelerska.

4. Traci Lords

Lords karriär är en av de första, mest kända - och framgångsrika - övergångarna från porr till kommersiell film. Efter en mängd barnförbjuden sexfilm framkom det att hon varit minderårig. Hon plockades upp av Roger Corman som gav henne en roll som sexig sjuksköterska i B-filmsremaken "Not of This Earth" och sedan har det rullat på med filmer som "Cry-Baby", "Blade" och "Zach and Miri Make a Porno" samt TV-serierna "MacGuyver", "Våra värsta år", "Gilmore Girls" och "Will & Grace" - för att nämna några.

3. Sasha Grey

Grey - som tog sitt namn från Sascha Konietzko (medlem i bandet KMFDM) samt Oscar Wildes litterära figur Dorian Grey - debuterade inom porren strax efter hon fyllt 18 och såg ut att bli Jenna Jamesons främsta efterträdare. Hon gjorde dock en imponerande, kommersiell debut med huvudrollen i Steven Soderberghs "The Girlfriend Experience" och har sedan dess dykt upp i flera indiefilmer och TV-serien "Entourage".

2. Jackie Chan

Ett lite oväntat men desto mer bekant namn på listan. Efter en över 30 år lång karriär som en av Hong Kongs största exporter samt kampsportsactionstjärnor så framkom det att Chan I ung ålder medverkat i en sexkomedi med titeln "All in the Family". Till skillnad från många andra som gärna försöker förtränga mörka hemligheter så erkände Chan att det var ett nödvändigt ont för att betala hyran och att han inte ansåg det vara en stor grej.

1. Sylvester Stallone

Har man missat Rambos insats i mjukporrullen "Italian Stallion" (med originaltiteln "The Party at Kitty and Stud's") så kan man inte sin Sly-historia ordentligt. Stjärnan gjorde filmen innan sitt stora genombrott för att slippa sova på busshållplatser - när genombrottet kom med "Rocky" kom så återsläpptes hans gamla sexfilm med ny titel.

Andra porrstjärnor som testat lyckan utanför sin nisch...

Jenna Jameson, Sunny Leone, Dany Verissimo, Riley Steele, Jesse Capelli, Kobe Tai, Katie Morgan, Gina Lynn, Dany Verissimo-Petit, Paul Barresi, Robert Kerman, Ginger Lynn, Rocco Siffredi, Teri Weigel, Stormy Daniels, Chasey Lain, James Deen.

Vilka före detta porrskådisar är dina favoriter? Kommentera nedan.
| 4 maj 2014 14:01 |