Serie

Skribent

Anna Thunman Sköld

11 januari 2015 | 12:00

10 minnesvärda fakta om "Sons of Anarchy"

I kväll visas det allra sista avsnittet av mc-dramat i Kanal 9. Visste du det här om "Sons of Anarchy"?
Observera att artikeln innehåller spoilers för serien, dock inte för det sista avsnittet. Läs vidare på egen risk.

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600


1. Typ alla från "The Shield" dök upp


"Sons of Anarchy"-skaparen Kurt Sutter var huvudmanusförfattare och i slutet även exekutiv producent (samt hade en liten och otäck roll i serien) för det hårdkokta snutdramat, så det kanske inte var helt oväntat att några av skådespelarna därifrån skulle medverka även här. Om man med "några" menar i stort sett alla... Michael Chiklis, CCH Pounder, Kenny Johnson, Benito Martinez, Ally Walker, Katey Sagal, Jay Karnes, David Rees Snell, Emilio Rivera, Walton Goggins, Jeff Kober, Kurt Caceres och David Marciano. 

Dessutom har en lång rad "Deadwood"-skådespelare också passerat revy, men det är en annan historia.

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600


2. Opies död berörde alla - skådisarna inkluderat


När Opie (Ryan Hurst) dödades där i början av femte säsongen var tittarna otröstliga. Likaså Hurst och de andra skådespelarna när de fick reda på att så skulle ske. 

- När vi hade slutat genomläsningen av manuset satt vi tysta i 45 minuter och bara grät. Ingen av oss kunde jobba efter det. Vi var för tagna, sa Charlie Hunnam, som spelade Jax, i en intervju med Entertainment Weekly

- Jag kunde inte sluta gråta och försökte få honom [Sutter] att ändra sitt beslut, sa Hurst i en samma intervju.

Men så blev det inte. Istället fick Hurst sin sista önskan uppfylld: att alla motspelarna skulle stå så han såg dem när han spelade in scenen där Opie tilldelas det dödande slaget. 

Och efteråt - som du kan se i videon här nedan - genomförde Hurst en avskedsceremoni där Hunnam och Mark Boone Junior (som spelade Bobby) hjälptes åt att raka av Hurst skägget, med ett samurajsvärd Hurst fått av Hunnam. 


3. "Sons of Anarchy" hette från början "Forever Sam Crow"


Sam Crow som i akronymen SAMCRO = Sons of Anarchy Motorcycle Club, Redwood Original. Men "crow" är också kråka på engelska vilket skulle gjort titeln lite svårtydd, tyckte de som bestämde. "Sons of Anarchy" var mer distinkt (och mycket coolare) och skulle tilltala målgruppen (män) bättre.

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600


4.  "Men of Mayhem" betyder blodspillan


Medlemmarna i SAMCRO begagnade sig av tygdekaler med olika innebörder. En som stack ut från de övriga var "Men of Mayhem"-dekalen. Den fick man bara om man "spillt blod i klubbens intresse". När de talat om "Mr Mayhem" i serien har det varit det en omskrivning för döden. Kända bärare av dekalen var bland andra Jax, Opie, Juice (Theo Rossi) och Clay.

5. Tig led av pediofobi


Tig (Kim Coates) hade alltså fobi för dockor i serien. Fast i verkligheten tillhör dockfobin Sutter själv.  

572080da4624706b0a1909fac1e24ca0 david labrava1200


6. "Happy" är medlem i Hells Angels


David LaBrava som spelade Happy i SAMCRO har ett förflutet i den beryktade motorcykelklubben Hells Angels. Han är tydligen fortfarande medlem, men inaktiv. Han anställdes först för att ge råd och teknisk hjälp till "Sons of Anarchy" men bad Sutter att få en chans som skådis och blev snabbt upplockad som en i casten. Han fick sitt rollnamn på grund av smileytatueringen han har på armen. 

7. Och på tal om Hells Angels... 


Den förre Hells Angels-presidenten Sonny Barger gjorde ett gästspel i tre avsnitt i tredje säsongen. Han spelade dock inte sig själv, utan SAMCRO-medlemmen Lenny "The Pimp" Janowitz, en av de ursprungliga nio som startade klubben. 

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600


8. Ron Perlman var rädd för sin motorcykel


Det kanske man inte kunde tro när man sett honom som SAMCRO-ledaren Clay Morrow, men skådespelaren Ron Perlman hade - till skillnad från nästan alla de andra i huvudcasten - ingen erfarenhet alls av motorcyklar när han tog rollen. Han var därför livrädd i början, särskilt efter att ha kört omkull några gånger ("nära-döden-upplevelser", som Sutter kallade dem). 

- Jag ska inte ljuga, jag är skitskraj, sa han till OK! Magazine 2008.
- Det är en 500-kilosbåge. Jag är en gammal hund på 58 år. Det är svårt att lära mig något nytt.

Han fick ta flertalet lektioner innan han bemästrade både Harleyn och rädslan. Men han blev aldrig biten. 

- Är det inte komiskt, sa Maggie Siff, som spelade Tara, i en intervju med USA Today
- Den tuffaste killen i serien - och så är han helt ointresserad av att köra båge. 


9. Jax var en riktig mördarmaskin


Sajten Samcromedia har sammanställt en detaljerad "kill list" över hur många som dödades, alltså mördades, av klubbens medlemmar. Och enligt den hade Jax mycket blod på händerna. Extremt mycket. Han tog livet av 45 själar under seriens gång. Tig och Happy som verkat så blodtörstiga låg långt efter med sina 28 respektive 24 mord. Ouch. 

572080da4624706b0a1909fac1e24ca0 soacomics1200


10. "Sons of Anarchy" finns som seriealbum


2013 började förlaget Boom! Studios ge ut "Sons of Anarchy" som serietidning. Historierna går utanför handlingen i TV-serien och utspelar sig ibland mellan säsongerna. De låter andra än Jax och hans familj spela huvudrollerna. I de första sex numren är exempelvis Tig hjälten. Hittills har 16 nummer givits ut, men fler är på väg . Även en boksvit  har börjat publiceras och ett TV-spel är på gång. Så sagan om SAMCRO är inte helt över än...

Finalavsnittet av "Sons of Anarchy" sänds i kväll i Kanal 9, klockan 21.00. Reprisvisning 16 januari kl 23.00.

UPPDATERAT 12 januari: Den 24 februari släpps alla sju säsongerna i en samlings-dvd-box. Dessutom släpps även sjunde och sista säsongen separat på dvd.

Hade ni redan koll på allt detta? Eller lärde ni er något nytt? Hit me i kommentarsfältet!
| 11 januari 2015 12:00 |