Film

Skribent

Charlotte Brange

29 januari 2023 | 12:00

10 kommande storfilmer med svenskar i huvudrollerna

Under 2023 ser vi blågul stjärnglans i storfilmer som “Dune: Part Two”, “Oppenheimer” och i den fjärde installationen av berättelsen om John Wick.
Många drömmer om att få vandra på den röda mattan i ett solstänkt Hollywood, men få har med framgång lyckats både korsa och erövra drömmarnas land.
 
Bakom kameran röjer vår just nu regisserande konung Ruben Östlund framgångar med sin “Triangle of Sadness”, och filmbolagen verkar heller inte få nog av kompositören Ludwig Göransson, som har fått tonsätta “Black Panther: Wakanda Forever” och Christopher Nolans kommande “Oppenheimer”.
 
Men hur ser det ut för skådespelarna, de som väljer att ställa sig direkt i det starka strålkastarljuset? Ja, vi återser faktiskt en hel del svenska favoriter under 2023, i en ett gäng uppföljare men även ett par spännande nyproduktioner. Här följer några exempel.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

1. Rebecca Ferguson i “Dune: Part Two” och “Mission: Impossible”

 
Under 2023 kommer Rebecca att återses i två av årets helt klart mest emotsedda uppföljare. Dels får vi i november ta del av hennes Lady Jessica Atreides i ökenrökaren “Dune part two”. Dessutom kommer hon att ta stor plats i “Mission: Impossible - Dead Reckoning Part One”, där hon igen iklär sig rollen som Ilsa Faunt; en roll där hon själv säger att hon drog elegant inspiration ifrån vår legendariska Ingrid Bergman.
 
“Mission: Impossible - Dead Reckoning Part One” får biopremiär i juli 2023.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

2. Stellan Skarsgård i “Dune: Part Two”

 
Veteranen Stellan bokas gång på gång till storprojekt och syntes allra närmst i Star Wars-spinoffen “Andor” och som forskaren Erik Selvig i “Thor: Love and Thunder”. I år återser vi även honom i sci-fi-äventyret “Dune: Part Two” som antagonisten tillika bjässen Baron Vladimir Harkonnen. Förhöppningsvis får han och Rebecca lite tid över under inspelningarna att utbyta åtminstone några fraser på svenska med varandra.
 
“Dune: Part Two” får biopremiär i november 2023.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

3. Alexander Skarsgård i “Infinity Pool”

 
Äldsta sonen Alexander må ha gjort “hundtricket” till ett vedertaget begrepp, men nuförtiden är vår “Tarzan” definitivt en välkänd skådis att räkna med även i Hollywood. 2022 bjöd på bebislycka ihop med skådespelerskan Tuva Novotny, och 2023 kommer att servera oss surrealistiska skräckisen “Infinity Pool”, regisserad av Brandon Cronenberg - son till rysarkungen David Cronenberg.
 
“Infinity Pool” beräknas ha premiär i mars 2023.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

4. Gustaf Skarsgård i “Oppenheimer”

 
Mellanbrorsan Gustaf har knipit en roll i Christopher Nolans bombastiska “Oppenheimer” som handlar om historien bakom utvecklandet av atombomben. Hur stor Gustafs roll som den tyske-amerikanske forskaren Hans Bethe kommer att vara vet vi inte ännu (och vill kanske inte veta än!) men oavsett kan vi vara säkra på att “Oppenheimer” kommer att vara ett riktigt explosivt - och säkert svårbegripligt - äventyr.
 
“Oppenheimer” får biopremiär i juli.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

5. Bill Skarsgård i “John Wick: Chapter 4”

 
Lillebrorsan har blivit vår moderna tids “IT-clown” men han visade under 2022 också upp en komisk sida i “Clark” samt hyllades i smarta skräckfilmen “The Barbarian”. I år tar han klivet in i Keanu Reeves actionföljetong “John Wick”, där han i den fjärde berättelsen i ordningen iklär sig rollen som väldressade Marquis.
 
“John Wick: Chapter 4” får svensk biopremiär i mars.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

6. Noomi Rapace i “Assassin Club”

 
Stenhårda Noomi har de senare åren visat upp styrka både i norska splatterfilmen “I död och lust” och nu senast i dystopiska “Svart krabba”. Givetvis hamnar hon passande nog under 2023 i “Assassin Club” som karaktären tillika svenskklingande Falk. I den skjutglada filmen kommer hon att få spela mot bland annat Henry Golding och Sam Neill.
 
“Assassin Club” får sin USA-premiär i vår.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

7. Peter Stormare i “The Wizard Hunter: The Hunt for Evangelion Crowley”

 
Peter Stormare har ett långt CV där vi hittar allt från storfilmer (“Fargo”, “Armageddon”) till reklamfilmer (återkommande som snickare i reklam för Bauhaus). Nu tar han sig an rollen som Magister Barres i fantasyskildringen “The Wizard Hunter” - en än så länge relativt okänd skattjaktshistoria med magiska influenser. Förutom detta har Stormare även på sitt schema att spela in uppföljaren “Constantine 2” där han kommer att återses som självaste Satan.
 
“The Wizard Hunter: The Hunt for Evangelion Crowley” beräknas ha premiär i december.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

8. Lena Olin i “One Life”

 
Rutinerade Lena Olin tar i år plats i James Hawes (regissör bakom bland annat ökända “Black Mirror”-avsnittet “Hated in the nation”) film “One Life” om den brittiska humanitären Nicholas Winton som räddade hundratals judar från nazisterna under andra världskriget. I rollistan hittar vi även Anthony Hopkins, Helena Bonham Carter och Jonathan Pryce - som upplagt för en känslosam, välspelad historia som dessutom på pappret ser ut som att den kan bli en kommande galafavorit.
 
“One Life” beräknas få premiär i december.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

9. Joel Kinnaman i “Silent Night”

 
Actionregissören John Woo (“Face/Off”, “Mission: Impossible 2”) återvänder till Hollywood efter nästan tio år med den spännande actionrullen “Silent Night”. Vår Joel Kinnaman tar plats i huvudrollen som Godlock, en far som på självaste julafton ger sig ut för att hämnas sin sons död. Den hämndlystna filmen beskrivs spännande nog som en “högljudd film helt utan dialog”.
 
“Silent Night” har ännu inget datum men har troligtvis premiär i vinter.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

10. Dolph Lundgren i “Expend4bles” och “Aquaman and the Lost Kingdom”

 
Allas vår boxare Dolph Lundgren repriserar under 2023 två av sina välkända roller. Nej, det blir tyvärr inte som ‘Ivan Drago’ eller som 'He-Man’ men rejält med action kommer vi att bjudas på ändå. Dolph dyker upp för fjärde gången gillt i järngängs-ensemblen “Expend4bles” samt under vattnet som king Nereus i uppföljaren till “Aquaman”. Dessutom fortsätter han sin regissörsbana och ger sig själv direktiv i kommande “Wanted Man”.
 
“Expend4bles” och “Aquaman and the Lost Kingdom” får premiär i september respektive december 2023.
 
Vilka Hollywood-filmer med svenskar i rollerna ser du mest fram emot?
| 29 januari 2023 12:00 |