Film

Skribent

Lucas Mass

12 mars 2023 | 12:00

10 klassiska filmer som inte blev Oscarsnominerade

Cirka 40 filmer blir Oscarsnominerade varje år, men det kanske inte räcker. Här är tio filmklassiker som juryn missade.
Oscarsgalan har ett problem. Okej, kanske mer än det, men ett av problemen är att det finns helt enkelt för många filmer varje år och inte tillräckligt många statyetter att dela ut. Här är 10 riktigt klassiska filmer som inte blev nominerade i en enda kategori.
 
Large e346b7127c5a4b70894f058715f293f4 good bad ugly
 

1. Den gode, den onde, den fule (1966)

 
Det hade inte varit fel att utnämna ”Den gode, den onde, den fule” som en av världens viktigaste filmer, men trots det så var den enormt inflytelserika westernklassikern, likt många westernfilmer på den tiden, nekad av Oscarsgalan. Sergio Leones nästan tre timmar långa mästerverk är snart 60 år gammal och har fortfarande inte överträffats trots många försök. Musiken av Ennio Morricone har definierat hur hela genren ska låta så pass mycket att den har utvecklat ett liv utanför filmen.

Man hade till och med kunnat fyllt resten av listan med hela Sergio Leones filmografi eftersom ingen av hans filmer någonsin nominerades.
 
 

2. The Shining (1980)

 
Vad händer när man parar ihop en av de mest ikoniska skådespelarna med en av de mest ikoniska regissörerna för en ännu mer ikonisk film? Enligt Oscarsgalan 1981… inte särskilt mycket. Efter fem nomineringar hade Jack Nicholson kammat hem sin första vinst för ”Gökboet” och Stanley Kubrick satt på hela tolv nomineringar inklusive en vinst för effekterna i ”2001: A Space Odyssey”, men trots den bakgrunden så ignorerades ”The Shining” helt.
 
Om man nu inte räknar med Razzienomineringarna för sämsta kvinnliga huvudroll och sämsta regi såklart. Vänta, va?
 
 

3. The Thing (1982)

 
1982 var ett banbrytande år för effekter i filmer, med storverk som ”E.T. – the Extra-Terrestrial”, ”Blade Runner”, ”Poltergeist” och ”En amerikansk varulv i London”. Oscarsväljarna hade mycket att jobba med, men ”The Thing” var inte en av dem. Galan brukar historiskt sett inte nominera många skräckfilmer men John Carpenters kyliga klassiker floppade även på bio och bland kritikerna på den tiden, så egentligen var detta allas fel.
 
 

4. Scarface (1983)

 
Trots sin status i filmhistorien har Brian De Palma aldrig blivit Oscarsnominerad och i det här fallet så nominerades ingen annan heller. Det hjälpte inte ens att manuset skrevs av Oscarsfavoriten Oliver Stone, som idag har nominerats totalt 11 gånger, varav tre blev vinster. Likt andra filmer på listan så går det att skylla missen på att ”Scarface”, på den tiden, fick vansinnigt mycket negativ press för sitt våld.
 
 

5. The Breakfast Club (1985)

 
I ungdomsfilmer brukar det finnas fem karaktärer: prinsessan, sportfånen, rebellen, plugghästen och den utstötta. I ”The Breakfast Club” så hamnar alla dessa arketyper på en lördagskvarsittning i skolan och under dagen avslöjas deras mänsklighet. Regissören och författaren John Hughes levererade en klockren och uppfriskande analys om arketyper och stereotyper som ofta sägs vara en av de mest inflytelserika ungdomsfilmerna någonsin - men det räckte inte.
 
 

6. Heat (1995)

 
Från en Al Pacino-miss till en annan. Michael Mann förenade Pacino med Robert De Niro, två Oscarsvinnande legender som aldrig hade spelat i samma scen innan. ”Heat” packar häpnadsväckande action i en känslomässig berg-och-dalbana med komplexa karaktärer och ett ambitiöst manus, men ibland räcker inte ens en hole-in-one för att bli uppmärksammad av Oscarsväljarna.
 
 

7. Bara en natt (1995)

 
Medan uppföljarna ”Bara en dag” och ”Before Midnight” tog emot nomineringar för bästa manus på förlaga (förlagan som då är denna film), så ignorerades ”Bara en natt”. Behövde väljarna ett par år att bestämma sig om de ville hänga med på Céline och Jesses resa eller inte? Oddsen är att filmen helt enkelt inte fick tillräckligt mycket uppmärksamhet när den först släpptes, trots att kritikerna hyllade den som en av årets bästa. Oscarsgalan försökte i alla fall att kompensera för det senare.
 
 

8. The Big Lebowski (1998)

 
Bröderna Coen följde upp deras Oscarsvinnande thriller ”Fargo” med lika många klockrena repliker som Tarantinos bästa filmer, men det resulterade inte i några fler nomineringar. ”The Big Lebowski” byggde snabbt upp en kultstatus bland publiken tack vare Jeff Bridges minnesvärda insats som The Dude, men ibland räcker det inte ens att man precis har vunnit en Oscar för att uppmärksammas igen. Filmen ansågs vara för konstig och meningslös av vissa kritiker och tydligen så höll galan med, men det är ju bara deras åsikt.
 
 

9. In the Mood for Love (2000)

 
Wong Kar-Wais främsta klassiker blev nyligen framröstad som den femte bästa filmen någonsin av den brittiska tidningen Sight & Sound. ”In the Mood for Love” har länga hyllats för sitt fantastiska foto, känsliga klippning och Tony Chiu-Wai Leung och Maggie Cheungs gripande skådespelarinsatser. Det är romansfilmen som alla andra romansfilmer jämförs med.
 
BAFTA-galan kände att Wong Kar-Wais mästerverk i alla fall borde få en nominering för bästa utländska film, men en vinst gick inte att räkna på och för Oscarsgalan gick det inte ens att räkna på en nominering.
 
 

10. Zodiac (2007)

 
Det tog ett tag innan Oscarsgalan började uppmärksamma David Finchers kirurgiska filmskapande så när det väl var dags att avslöja vilka som har nominerats blev ”Zodiac” utan. Fincher försökte igen redan ett år senare med ”Benjamin Buttons otroliga liv” vilket gav mycket bättre resultat, tre vinster och hela 10 ytterligare nomineringar. Efter det har Fincher aldrig förbisetts av galan igen.
 
Vilka andra klassiska filmer hade förtjänat åtminstone en Oscarsnominering? Tyck till i kommentarerna.
| 12 mars 2023 12:00 |