Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

5 november 2020 | 10:00

10 färska tv-premiärer att hålla utkik efter under tråkiga november

Med serier som "His Dark Materials", "Gangs of London" och "The Crown" så kommer november definitivt att bjuda på flera påkostade tv-premiärer.
Vädret övergår från guldig höst, till sin mest deprimerande gråa form under november. Månaden när julen snart är här men fortfarande är för långt bort... ja, och i och med allt starkare coronarestriktioner även här i Sverige så ser november ut att bli rekordtråkig. För den som redan hunnit plöja igenom alla sina streamingtjänster, finns det däremot lyckligtvis ett gäng färska tv-premiärer att trösta sig med under månaden!
 
Här nedan lyfter jag fram tio tv-serier som alla släpps här i Sverige under månaden, några är helt nya, några har vi fått vänta länge på medan andra är tillbaka med nya säsonger till befintliga serier. Förhoppningsvis finns det något för alla!
 

"On Becoming a God in Central Florida" - 1 november (Paramount+)

 
 
I över ett år har vi fått vänta på Showtimes komediserie om Krystal Stubbs (Kirsten Dunst). Hon arbetar på en liten lokal vattenpark i centrala Florida, med minimumlön och en make (Alexander Skarsgård) som tycks ha fastnat i ett kult-aktigt pyramidspel, när livet tar en minst sagt oväntad vändning. 
 

"Kärlek & Anarki" - 4 november (Netflix)

 
 
"Kärlek & Anarki" blir den blott andra svenska originalserien som har skapats för att släppas direkt på Netflix. I serien får vi följa Sofie (Ida Engvoll), som har fått i uppdrag att modernisera och digitalisera ett gammalt bokförlag... några inledningsvis oskyldiga utmaningar mellan henne och företagets IT-tekninker spårar däremot snart ut på ett sätt som riskerar hela bokförlagets framtid. Bakom manus och regi står Guldbagge-vinnaren Lisa Langseth. 
 

"Moonbase 8" - 9 november (HBO Nordic)

 
 
Komikerna Fred Armisen och John C. Reilly har skapat en komediserie som siktar mot stjärnorna... eller åtminstone månen. Likt "Space Force", "For all Mankind", "Away" och "The Right Stuff", så får vi följa ett gäng personer som hoppas få åka ut i rymden inom kort, men "Moonbase 8" verkar baserat på trailern satsa mest på de komiska aspekterna av rymdförberedelserna.
 

"Gangs of London" - 10 november (C More)

 
 
Även när det kommer till "Gangs of London" så har vi svenskar fått vänta på vår tur, serien hade nämligen premiär i Storbritannien för redan ett halvår sedan - och blev i samma veva den mest populära tv-serien sedan "Game of Thrones" i landet. Under den första säsongen så får vi följa vad som händer när ledaren för ett av de största gängen i London plötsligt mördas och hans son tvingas ta över... familjeföretaget. "Gangs of London" är skapad av "The Raid"-regissören Gareth Evans och har redan hyllats till skyarna för sina blodiga actionscener.
 

"Industry" - 10 november (HBO Nordic)

 
 
"Industry" följer ett gäng unga praktikanter vid en bank, efter bankkraschen 2008. Vibbarna från trailern och faktumet att det är HBO som ligger bakom serien gör att seriens ser ut att påminna om hyllade "Euphoria" - men med ett gäng karaktärer som är en aning äldre och bosatta i Storbritannien.
 

"The Crown" - 15 november (Netflix)

 
 
En av Netflix mest påkostade tv-serier hittills, med en dryg miljard kronor i budget per säsong, är tillbaka med ännu en säsong. "The Crown" kommer under den fjärde säsongen introducera historiska karaktärer som Margaret Thatcher och prinsessan Diana, men givetvis framför allt berättat ur drottning Elizabeth II:s perspektiv. 
 

"Jakten på en mördare" - 15 november (SVT)

 
 
Regissören Mikael Marcimain ("Lasermannen", "Horizon Line") kommer att låta oss följa den långa utredningen kring Helénmordet, som tog hela 15 år av svensk polisbyråkrati att lösa. Serien är baserad på Tobias Barkmans reportagebok med samma titel och ser ut att bli en slags svensk korsning av "Mindhunter" och "Lasermannen".
 

"His Dark Materials" - 17 november (HBO Nordic)

 
 
Den första säsongen av fantasyserien "His Dark Materials" är en av HBO:s och BBC:s gemensamma projekt, där de båda distributörerna skjuter till extra mycket stålar för att få till en så snygg och välgjord serie som möjligt. Det kombinerat med att handlingen låter oss utforska nya fantasyvärldar och att även större karaktärer plötsligt kan stryka med... gör det väl ändå "His Dark Materials" till den första riktiga efterträdaren till "Game of Thrones" hos HBO? Nu återstår det bara att se om den andra säsongen blir lika omtyckt som den första.
 

"Professionals" - 23 november (Viaplay)

 
 
Det fanns en tid, innan superhjältarna och drakarna, när actionkomedier var det hetaste man kunde tänka sig på både bio och tv. Samma slags känsla underhöll oss genom de första säsongerna av "Lethal Weapon" - och här verkar Viaplay ha lyckats få till en liknande matchning genom skådespelarna Brendan Fraser ("Mumien") och Tom Welling ("Smallville"). Baserat på trailern så kan det här mycket väl sluta med både succé... och katastrof.
 

"The Flight Attendant" - 26 november (HBO Nordic)

 
 
Kaley Cuoco var nyligen en av våra bästa betalda skådespelerskor på tv, genom sin roll som Penny i "The Big Bang Theory". Men efter sitt röstskådespel som Harley Quinn (i den hyllade serien med samma namn) och huvudrollen HBO Max-serien "The Flight Attendant", så verkar hon knappast få några problem efter att ha lämnat sitcom-världen bakom sig. I den nya serien vaknar hennes karaktär upp på ett hotellrum i Dubai, bredvid en död man... en situation hon hanterar på ett lite annorlunda sätt.
 

Läs också: 25 bästa originalserierna på Netflix just nu

 
Vilka tv-premiärer under november ser du mest fram emot? Kommentera gärna nedan!
| 5 november 2020 10:00 |