Film

Skribent

Gäst

1 juni 2016 | 18:00

10 fakta du antagligen inte visste om ”Batman v Superman: Dawn of Justice”

Onödigt vetande kring en av årets största filmer.
2016 har hittills bjudit på ett gäng storfilmer, och en av de största snackisarna är utan tvekan "Batman v Superman: Dawn of Justice". Här får vi se Ben Affleck för första gången mantla rollen som den svarta riddaren, Batman. Henry Cavill har för andra gången fått slänga på sig den röda manteln i ett fullspäckat äventyr, där Batman och Stålmannen slåss mot varandra – tills de finner något som istället får dem att samarbeta! 

Med detta sagt bjuder vi här på tio fakta som du bör känna till om "Dawn of Justice". Fram med popcorn och läsk!

1. "Dawn of Justice" är Zack Snyders tredje film som regisseras för DC Comics. Den första var "Watchmen" och nummer två var "Man of Steel". De flesta kanske dock relaterar Snyder till filmen "300" i första hand. 

2. I serietidningen ”The Dark Knight Returns” slåss Batman och Superman långt efter att Justice League har splittrats. Men i filmen slåss de däremot redan innan Justice League ens har bildats. 

3. Supermans kostym är betydligt ljusare i denna film jämfört med "Man of Steel". Den gula bakgrunden bakom "S" har även gjorts om till en ljus guldfärgad nyans. Vissa mönster i dräkten har också förändrats, speciellt i närheten av "S"-märket.


Henry Cavill i "Batman v Superman" jämfört med "Man of Steel".

4. Producenten Charles Roven bekräftade redan innan "Dawn of Justice" hade premiär att Wonder Woman är en form av halvgud, och att hennes pappa är guden Zeus. Med andra ord sätter man punkt för en hel del frågor som har kretsat runt hennes ursprung i Snyders film. Till råga på allt är hon flera hundra år gammal när filmen utspelar sig.
 
5. Jason Momoa – som spelar Aquaman – har fått sin karaktärs utseende baserad på stilen från framträdanden i serierna från 1990-talet. 

6. Ben Affleck lade på sig cirka 14 kilo extra muskler och nådde åtta procents kroppsfett inför rollen som Batman. Men å andra sidan var inte Henry Cavill (Superman) sämre direkt, som vid sin topp vägde cirka 100 kilo. Och hur mycket av detta som var muskler vågar jag inte ens forska vidare i. Jag är inte bitter eller avundsjuk. Inte alls.

7. En kort förversion av filmen visade för de verkställande cheferna på Warner Bros. Enligt uppgifter var de så imponerade, att de inte bara gav stående ovationer, utan också började förhandla fram ett avtal med Ben Affleck om att spela rollen som Batman i tre filmer istället för en – som var tanken från början.8. Ben Affleck frågade den förra skådisen som spelade Batman, Christan Bale, om han hade några tips inför rollen som den populära superhjälten. Bale svarade Affleck att han måste lära sig att pissa i fladdermuskostymen (att urinera i Batman-dräkterna verkar ha varit ett problem för samtliga Batman-skådisar). Ironiskt nog mötte de båda ”batmankillarna” varandra när de var i en kostymaffär och köpte Batman-dräkter till deras söner. 

9. I en intervju berättade Ben Affleck att han hade frågat producenten om han fick behålla kostymen efter filmens slut. Som svar fick han att han i så fall får köpa den för 100 000 dollar. Affleck ändrade snabbt frågan till om han istället fick ta ett foto av kostymen. 100 000 dollar för en dräkt låter snäppet dyrare än en bröllopsklänning gjord av diamant. 

10. Ben Affleck fick förfrågan om han ville regissera "Man of Steel", men eftersom han saknade större erfarenheter inom visuella effekter valde han att avböja. Om han däremot hade tackat ja till uppgiften, hade han med största sannolikhet även regisserat "Batman v Superman: Dawn of Justice". Förutsatt att "Man of Steel" hade blivit en succé, så klart. 

Emil Lindberg

Denna artikel har publicerats i samarbete med 10fakta.se.
| 1 juni 2016 18:00 |