Film

Skribent

MovieZine

6 november 2020 | 18:01

De 10 bästa julfilmerna att streama på Netflix 2020

För tidigt för julfilm? Bah-humbug! Ställ upp granen, fyll på glöggen och kasta dig in i årets juliga filmutbud.
Höstlöven hänger ännu kvar på träden, och att tänka på jul känns nog främmande för många. Men redan nu börjar julfilmerna att klättra på streamingtjänsternas topplistor, och vi anar att en hel del filmfans har bråttom att kasta sig in i brasvärmen och mysa till klassiska sagor om julen. För er skull har vi letat upp de bästa julfilmerna i Netflix utbud - från barndomens favoriter till nyare filmfynd.
 
 

Elf (2003)

 
Eftersom "Ensam hemma" i år lyser med sin frånvaro på Netflix, är "Elf" förmodligen den mest omtyckta julklassiker vi hittar i utbudet. Här ser vi Will Ferrell i en av sina absoluta paradroller som Buddy, som växt upp bland tomtenissar på Nordpolen men upptäcker att han egentligen är en människa. Jon Favreau står för regin.
 
 

Julfritt (2004)

 
Vi kan bara inte få nog av Tim Allens och Jamie Lee Curtis sköna samspel, och total brist på respekt mot julen och deras traditioner. Familjen Krank har nämligen bestämt sig för att stenhårt dissa julen och istället dra iväg på solsemester. Men dotterns plötsliga hemkomst får dem att tänka om sina planer... Fun fact: kriminalkungen John Grisham skrev bokförlagan.
 
 

Tomten är far till alla barnen (1999)

 
"Dö, tomtejävel!" Kjell Sundvall regisserar en stjärnspäckad ensemble i denna svenska julklassiker, som nu roat oss i över 20 år. Det är bäddat för kaos och komediguld när Sara bjuder in sina exmakar och deras nya familjer till ett stort gemensamt firande. Spriten flödar, och elakheterna likaså.
 
 

Tjuvarnas jul - Trollkarlens dotter (2014)

 
Med sin blandning av Charles Dickens och frostigt svenskt 1800-tal blev julkalendern "Tjuvarnas jul" en omedelbar klassiker. Filmversionen är en söt liten historia om vikten av att känna till sitt ursprung och veta vilka som är ens familj. Tea Stjärne är riktigt bra i huvudrollen, och detsamma gäller Gustaf Skarsgård som den märklige trollkarlen. En barnfilm som även vuxna kan njuta av - och närmast perfekt som julfilm!
 
 

Angelas jul (2018)

 
Har barnen inte ork för en hel långfilm, eller vill ni upptäcka en mindre känd pärla? Den här sagan, om flickan Angela och hennes äventyr med Jesusbarnet som hon tar med hem från kyrkan, är en knapp halvtimme lång men hjärtevärmande och fint animerad. Frank McCourt har skrivit boken som förflyttar oss till irländska Limerick år 1914. Den 1 december släpps fortsättningen, "Angelas julönskning".
 
 

Arthur och julklappsrushen (2011)

 
Hur gör Tomten egentligen för att hinna dela ut alla julklappar på en och samma natt? Svaret är en toppmodern, högteknologisk verksamhet gömd under Nordpolen. Historien om Tomtens godhjärtade men klumpige son Arthur är full av charm och fyndig humor för de yngre tittarna.
 
Large 043edeba26a9a3696c42475e23d0b942 klaus
 

Klaus (2019)

 
Ännu en inblick i Jultomtens verksamhet ges i Netflix 2D-animerade originalfilm, som nominerades till en Oscar. Det här är en varm, mysig, nytänkande och mycket snygg "origin story" om en oväntad vänskap mellan en bortskämd brevbärare och en gammal leksaksmakare. Mycket julglädje och många magiska ögonblick utlovas.
 
Large 043edeba26a9a3696c42475e23d0b942 underbar jul
 

En underbar jävla jul (2015)

 
Helena Bergströms dramakomedi är kanske på god väg att bli en lika stor julfavorit som "Tomten är far till alla barnen". Fördomar och lögner haglar när paret Oscar och Simon bestämmer sig för att berätta en hemlighet för sina familjer. Både berörande och väldigt roligt. "En underbar jävla jul" släpps på Netflix den 1 december.
 
Large 043edeba26a9a3696c42475e23d0b942 grincj
 

Grinchen x 2 (2000, 2018)

 
Sist men inte minst - ingen jul är väl komplett utan den grinige, gröne varelsen som avskyr allt vad glitter, granar och klappar heter? Det spelar ingen roll om du föredrar Jim Carreys tolkning i familjefilmen från 2000, eller den nyare, animerade versionen från 2018. Båda finns att njuta av på Netflix i vinter. Dubbelt upp av Dr. Seuss i väntan på julafton!
 
Vilka andra julfilmer på Netflix vill du rekommendera? Fyll på listan med egna favoriter i kommentarerna nedan.
| 6 november 2020 18:01 |