Film

Skribent

MovieZine

11 november 2022 | 18:00

De 10 bästa julfilmerna att streama på Netflix 2022

För tidigt för julfilm? Bah-humbug! Ställ upp granen, fyll på glöggen och kasta dig in i årets juliga filmutbud.
Höstlöven hänger ännu kvar på träden, och att tänka på jul känns nog främmande för många. Men redan nu börjar julfilmerna att klättra på streamingtjänsternas topplistor, och vi anar att en hel del filmfans har bråttom att kasta sig in i brasvärmen och mysa till klassiska sagor om julen. För er skull har vi letat upp de bästa julfilmerna i Netflix utbud - från barndomens favoriter till nyare filmfynd.
 
 

Falling for Christmas (2022)

 
Lindsay Lohan förgyller den här romantiska komedin som blandar traditionellt säsongsfirande, trevande kärlek och samhällssatir. Det är varmt, roligt och bitande när "Tjejen som föll överbord" får en julig makeover.
 
 

Jakten på julen (2021)

 
I en ramhistoria berättar en fruktad moster (Maggie Smith) en julsaga för sina tre deppiga systerdotterbarn. Sagan handlar om fattiga pojken Nikolas som i sökandet efter sin försvunna pappa stöter på både en talande mus, troll, tomtenissar och feer. Det är ett fantasifullt och magiskt barnäventyr av typen ”Den oändliga historien” och Harry Potter.
 
 

The Holiday (2006)

 
Cameron Diaz och Kate Winslet leder en härlig ensemble i den brittiska kärleksfilmen om två singeltjejer som byter hem över vintern. Amerikanskan Amanda hamnar i en mysig stuga på landet medan London-tjejen Iris bländas av lyxen i Hollywood. En del är förutsägbart, men det hör väl genren till?
 
 

Single all the Way (2021)

 
Häromåret släpptes "Single all the Way", som tillsammans med "Happiest Season" (även den finns på Netflix) försöker göra julfilmernas utbud lite mera HBTQ. Peter övertalar sin bäste vän Nick att följa med honom hem till familjen över julen där de ska spela ett par. Michael Urie ("Ugly Betty") får sällskap av kul biroller som Kathy Najimy och Jennifer Coolidge.
 
 

Angelas jul (2018)

 
Har barnen inte ork för en hel långfilm, eller vill ni upptäcka en mindre känd pärla? Den här sagan, om flickan Angela och hennes äventyr med Jesusbarnet som hon tar med hem från kyrkan, är en knapp halvtimme lång men hjärtevärmande och fint animerad. Frank McCourt har skrivit boken som förflyttar oss till irländska Limerick år 1914. Se också fortsättningen, "Angelas julönskning".
 
 

Arthur och julklappsrushen (2011)

 
Hur gör Tomten egentligen för att hinna dela ut alla julklappar på en och samma natt? Svaret är en toppmodern, högteknologisk verksamhet gömd under Nordpolen. Historien om Tomtens godhjärtade men klumpige son Arthur är full av charm och fyndig humor för de yngre tittarna.
 
Large 043edeba26a9a3696c42475e23d0b942 klaus
 

Klaus (2019)

 
Ännu en inblick i Jultomtens verksamhet ges i Netflix 2D-animerade originalfilm, som nominerades till en Oscar. Det här är en varm, mysig, nytänkande och mycket snygg "origin story" om en oväntad vänskap mellan en bortskämd brevbärare och en gammal leksaksmakare. Mycket julglädje och många magiska ögonblick utlovas.
 
Large 043edeba26a9a3696c42475e23d0b942 underbar jul
 

En underbar jävla jul (2015)

 
Helena Bergströms dramakomedi är kanske på god väg att bli en lika stor julfavorit som "Tomten är far till alla barnen". Fördomar och lögner haglar när paret Oscar och Simon bestämmer sig för att berätta en hemlighet för sina familjer. Både berörande och väldigt roligt. "En underbar jävla jul" släpps på Netflix den 1 december.
 
Large 043edeba26a9a3696c42475e23d0b942 grincj
 

Grinchen (2000)

 
Ingen jul är väl komplett utan den grinige, gröne varelsen som avskyr allt vad glitter, granar och klappar heter? Jim Carrey är fenomenal i rollen som den lurvige Grinchen som ser ned på julförberedelserna i staden Whoville.
 
 

Scrooge: En julsaga (2022)

 
Nu laddar vi för nästa stora julfilm. En animerad musikalversion av Dickens-klassikern "En julsaga" om snålgubben Scrooge, som fnyser åt julen och låter anställda frysa och svälta. I en övernaturlig twist möter han på tre spöken som vill lära honom julens budskap - med sång! "Scrooge: En julsaga" släpps den 2 december.
 
Vilka andra julfilmer på Netflix vill du rekommendera? Fyll på listan med egna favoriter i kommentarerna nedan.
| 11 november 2022 18:00 |