Film

Skribent

Patrik Jonsson

16 april 2015 | 19:00

10 amerikanska tv-duos vi älskar

Patrik Jonsson listar sina favoritpar från tv.
Tv-duos, tv-couples, tv-partners, tv-buddies och så vidare, kärt barn har många namn. Idag tänkte jag därför att vi skulle ta oss en titt på 10 av just mina favoriter i ämnet!

Nu kan visserligen uttrycket tv-duo innebära lite av varje; de kan vara ett kärlekspar, de kan vara ett deckarpar, de kan vara ett kompispar, de kan vara arbetskollegor och mer därtill. Alla har de dock en sak gemensamt; de är så gott som oskiljaktiga och en slags magisk kemi ska uppstå dem emellan ifall de fungerar riktigt jäkla bra tillsammans. Kemin mellan karaktärerna är alltså a och o i denna artikel, jag har därför valt att plocka lite hejvilt bland alla tv-par därute. Istället för att endast till exempel fokusera på deckarduos har jag alltså valt att sticka nosen ner bland allt vad tv-duos heter. Huvudsaken är alltså att det sprakar och slår gnistror om dem.

Nu kommer jag dessvärre tvingas att lämna många kända och älskade par utanför denna uppsättning. Då man väl sätter sig in och snokar i ämnet inser man nämligen ganska snart att det verkligen vimlar av härliga tv-duos och alla kan helt enkelt, som ni kanske förstår, inte få plats. Det var också mycket just därför jag valde att endast fokusera på amerikanska tv-par denna gång, ty hade jag tagit med till exempel både svenska och engelska radarpar hade förmodligen "listan" bestått av minst trettio utvalda. Vi får ta det en annan gång. Nåväl, det har varit ett tufft och svettigt jobb, men till slut lyckades jag enas med mig själv och dessa är de lyckligt utvalda:

Jake Styles och J.L. "The Fatman" McCabe ("Rättvisans män")Först ut är alltså några herrar hämtade direkt från det härliga 80-talet. Nåväl, även från det tidiga 90-talet (1987-1992), men vi kan väl säga att det var minst lika härligt då? Det tycker jag, serien var i alla fall det, ända in till slutet och att det fanns en härlig magi mellan Jake and The Fatman kan nog få av er som sett serien motsäga. Detta blev skådespelarna Joe Penny (Jake) och William Conrad (The Fatman) största och mest älskade roller, en serie jag gärna återvänder till from time to time. 

Maddie Hayes och David Addison, Jr ("Par i brott")Jag tycker vi stannar kvar lite i 80-talet (1985-1989), en tid innan Bruce Willis sprang runt och sköt ned galna terrorister kring juletider. "Moonlighting" blev nämligen Willis (Addison) genombrott, eller åtminstone "första" genombrott och tillsammans med parhästen Cybill Shepherd (Maddie) underhöll de stora delar av världen under just slutet av 80-talet. Med en mix av drama, romantik, komedi, action och rappa dialoger bjöd de i och med deckarserien "Moonlightning" på någonting som inte TV-världen tidigare skådat. Kemin mellan Shepherd och Willis var slående och än idag är det få "buddy cop"-serier som kan nå upp till denna kaxiga nivå!

Troy Barnes och Abed Nadir ("Community")Här har vi då en serie vilken egentligen består av en större ensamble av karaktärer, men seriöst, vilka av er som sett serien har kunnat undgått det magnifika radarparet Abed och Troy (Danny Pudi & Donald Glover)? Med galna idéer och härliga äventyr samt uppfinningsrika dialoger och utspel utgör dessa tu onekligen två av de färgrikaste karaktärerna i "Community". Eller ska jag säga gjorde? Dessvärre lämnade ju Donald Glover (Troy) serien för ungefär ett år sedan och det har definitivt skadat "Community". Det är ej längre riktigt sig likt. Det var ju liksom redan nog med att Chevy Chase tog sitt pick och pack och drog, illa. Hursomhelst, Abed & Troy kommer ändå för alltid att finnas i mitt hjärta.

Sonny Crockett och Rico Tubbs ("Miami Vice")Tillbaka till 80-talet igen, jag kom nämligen på att jag knappast kan lämna detta galna årtionde utan att nämna Sonny Crockett (Don Johnson) och Rico Tubbs (Philip Michael Thomas). Jag antar att jag skulle utsättas för spöstraff ifall jag utelämnade dessa? Förmodligen, men jag håller med, självklart ska dessa parhästar finnas med, de är ju närmast ikoner i genren. Jag kan tänka mig att alla TV-deckarskapare än idag vill få till den kemi som som uppstod mellan Johnson och Thomas och det vore väl knappast oförståerligt? 

Michael Scott och Dwight Schrute ("The Office US")Ännu en ensemblekomedi, men nog anser jag att Michael Scott (Steve Carell) och Dwight Schrute (Rainn Wilson) är en tvättäkta TV-duo alltid. Både genom deras likheter och motsättningar skapade de genom åren (2005-2013) ena riktigt härliga och galna upptåg. Ja och trots just motsättningarna, vilka jag nämnde ovan, fanns där ändå en helt underbar magi mellan karaktärerna. Detta kan vi givetvis tacka skådisarna Carell och Wilson för. Det är alltid svårare att få till en sådan där härlig och medryckande kemi då karaktärerna i mångt och mycket är rivaler. 

Hawkeye Pierce och B.J. Hunnicutt ("M*A*S*H")Dags för ett riktigt klassiskt radarpar, vi måste ju ha ett sådant också och jag tycker det är svårt att hitta ett mer klassiskt, genuint och kemisprudlande TV-par än just Hawkeye Pierce (Alan Alda) och B.J. Hunnicutt (Mike Farrell). I många långa år (1972-1983) skänkte "M*A*S*H" oss både humor, dramatik, spänning och allvar. Mycket av allt detta stod onekligen dessa två karaktärer för. Vilket även kan ses som ett slags bevis på att Hawkeye och B.J. inte endast kunde underhålla, tvärtom hade de ett ganska brett register, något man vanligen inte ser så ofta i just den här genren.

Marie Barone och Frank Barone ("Alla älskar Raymond")Doris Roberts och Peter Boyles insatser som de irriterande, övervakande, terroriserande och bittra föräldrarna, Marie och Frank Barone, i långköraren "Everybody Loves Raymond" tillhör helt klart mina favoriter. Att prata om kemi i detta hatälskande gamla par kanske låter lite konsigt och knasigt, men visst f-n fanns det kemi, massor dessutom! Dessa tu har tveklöst bjudit mig på en stor del av de skratt som komediserier lockat fram hos mig de senaste 20 åren. 

Dick Solomon och Mary Albright ("Tredje klotet från solen")Här har vi ännu ett par som det sannerligen slog gnistror om då det begav sig (1995-2001). Utomjordingen Dick Solomon (John Lithgow) och dekanen Mary Albright (Jane Curtin) var definitivt inte som klippt och skurna för varandra, men satan så det sprakade om dem lik förbaskat. Jag önskar att det fortfarande kunde skapas sådana här hejdlöst underhållande, men ändå jordnära, "förhållandekaraktärer" i dagens komediserier. Sådana karaktärer kräver naturligtvis sina skådespelare också, Lithgow och Curtin var (och är) just sådana skådespelare. Sanslöst skickliga, rappa och roliga, kemin liksom kommer av sig själv sådana gånger!

Walter White och Jesse Pinkman ("Breaking Bad")Att kalla Walter White (Bryan Cranston) och Jesse Pinkman (Aaron Paul) för ett sprakande radarpar kanske är att ta i? Men vad sägs om ett slags mörkt, självdestruktivt och fullständigt urflippat radarpar då? Då kommer vi förmodligen närmare sanningen. Sanningen är dock även den att detta fullständigt kvittar för här snackar vi nämligen om kemi och kemi fanns det massor, drösvis, hinkvis av mellan dessa tu. White och Pinkman må sticka ut lite här i "listan", men jag kunde bara inte utesluta dem, ty det vore nog ett tjänstefel.

Fox Mulder och Dana Scully ("Arkiv X")Nu är egentligen inte detta en tvättäkta lista, med detta sagt ska ni alltså inte lägga så mycket vikt i just placeringarna. Skulle jag dock bli tvingad att utse endast en tv-duo, den tv-duo vilken jag anser allra, allra starkast, ja då blidde det just Mulder (David Duchovny) och Scully (Gillian Anderson). Här finns inte mycket att klaga på. Duchovny och Anderson var (och är fortfarande) som gjorda för dessa roller och karaktärerna var och är givetvis som gjorda för varandra. De fungerar helt enkelt inte utan varandra och det finns det ju onekligen bevis för i och med de säsonger där Mulder var frånvarande. Mulder och Scully är ett mycket svårslaget tv-par. Frågan är väl ifall vi någonsin kommer att få se några fler tv-duos med en sådan pass kemi mellan dem som dessa? Jag är tveksam, men självklart hoppas jag på det!

Nu var detta endast tio exempel från min sida, jag vet att det finns hundratals, kanske till och med tusentals, andra härliga tv-duos där ute värda att nämnas. I vanliga fall brukar jag köra med några "bubblare" här nere, men denna gång tänkte jag att ni där ute skulle få fylla i dessa.

Frågan lyder helt sonika, vilka tv-duos är era favoriter? Ja och låt inte några gränser hindra er, det finns duos att plocka upp ur massa olika serier, välj brett och använd fantasin. De behöver absolut inte heta typ "Mike & Molly", "Cagney & Lacey" eller "Will & Grace"! 

Seså, låt höra, kommentera här nedan!
| 16 april 2015 19:00 |