Zatoichi (2003)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Japan på 1800-talet. Zatoichi är en blind vandringsman, som förtjänar sitt uppehälle genom spel och massage. Men bakom denna enkla fasad döljer sig en mästare när det gäller att med blixtsnabb precision hantera ett svärd... En dag råkar Zatoichi komma till en avlägsen stad bland bergen, vars invånare sedan en tid tillbaka plågas av den brutale Ginzo och dennes rövarband.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: ZATOICHI

Vackert och våldsamt om en blind krigare

Handlingen utspelar sig i en japansk by i slutet av 1800-talet. Byn kontrolleras av gangstern Ginzo och hans gäng, som terroriserar lokalbefolkningen och med hot och våld drar in skatter så att de boende knappt klarar sig. En kringvandrande blind massör borde inte kunna klara sig väl på ett sånt ställe men denne man är någon speciell: Han är en mästare på att med sitt svärd döljt inuti sin käpp fäkta mot de skickligaste krigarna. Synd om dem som utmanar eller förargar honom! Han har otroliga reflexer och han hör minsta ljud som låter misstänkt. Han "ser" mer än många andra trots att han är blind. Efter en barrunda stöter han ihop med 2 geishor. Egentligen är de ett syskonpar utklädda till geishor som söker hämnd på sina föräldrars mördare. Några år tidigare när syskonen var barn dödades deras rika föräldrar, förrådda av en tjänare, av Ginzos gäng.

Filmen är rätt blodig, åtminstone duellscenerna där massören drabbar samman med de onda karaktärerna. Blodet forsar, det är action igenom nästan hela filmen och det är dödande i klass med ”Kill Bill vol. 1”! Duellscenerna är välgjorda och välregisserade. Filmen har också humor, främst genom mindre skickliga krigare som klantar sig. En annan intressant sak i filmen är de scener där karaktärerna rör sig i perfekt harmoni till musiken, t ex när barnen dansar under regn i risfältet, eller när bönderna bygger ett nytt hus. Det är ovanligt, rätt lustigt och vackert. I övrigt får filmen godkänt och det bjuds också på ett par överraskningar, t ex i slutet när massören träffar Ginzo för den slutgiltiga striden.

Efter att ha sett filmen eller läst denna recension tycker man antagligen att filmen påminner om ”Blint Raseri” (Blind Fury) från 1989 med bl.a Rutger Hauer, och det med all rätt. Det ska också tilläggas att den filmen i sin tur är baserad på en av 60-talets mest populära tv-serier i Japan om den blinde legendariske samurajen Zatoichi.

”Zatoichi” är regisserad av en av Japans mest kända och respekterade regissörer, Takeshi Kitano som tidigare gjort bl.a ”Violent Cop”. Han spelar även själv huvudrollen och han gör en bra och klart godkänd insats. Kitano har tidigare även varit ståuppkomiker och det märks i ”Zatoichi”: Hans rollfigur är inte bara rå och tyst utan även rolig och har humor. Filmen påminner på något sätt om mästarregissören Akira Kurosawas regi och Kitano har ganska medvetet låtit sig influeras av Kurosawas stil. För det fick han pris för bl.a Bästa regi på fjolårets Venedigfestival.

Per Ganbar Skribent
Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Det finns inga externa recensioner ännu. Lägg till den första!
Senaste kommentarer
Phip
Tydligen så var det meningen att det skulle vara dålig CGI så publiken inte skulle bli så chockad, den ser i alla fall bedrövlig ut men inget som tar mig ur filmen. Annars är det en ganska bra film, värt att se. 3/5.
Moviemaster
Riktigt intressant första halva med karaktärer och som är intressanta och följa, samt fin action. Även om det är en del ful CGI. Dock ett ganska trassligt slut på det hela. 3/5
6845-0
Baserad på de äldre filmerna med Shintaro Katsu
Visa fler (2)

Veckans populära filmer

Visa fler