Your Mind is Bigger than all the Supermarkets in the World (2010)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Filmen bygger på ett samtal mellan Cecilia Neant-Falk och meditationsläraren Upul Gamage. Samtalet handlar om meningen med livet, orsaker till lycka och olycka, vägar ut ur depressiva tillstånd, allmänmänskliga ämnen som ensamhet, gemenskap och möjligheter att träna sitt sinne att hantera stress och kaos på ett mer harmoniskt sätt. Filmen är ett försök att ge en upplevelse av nu, närvaro och vill utgöra en motsats till den fragmenterade bildvärld vi annars är del av. Vad händer nä̈r vi tvingas stanna kvar och möta vår egen rastlöshet?

Sveriges Radios program Människor och tro har uppmärksammat filmen "Your Mind is Bigger than all the Supermarkets in the World" lyssna här på ett samtal mellan regissören Cecilia Neant-Falk och radions Tithi Hahn.
Visa hela synopsis

ALTERNATIV SAKNAS

ALTERNATIV SAKNAS

Betyg
Läs recension
2.8 av 4 användare
Ingen du följer har betygsatt
Logga in så gissar vi ditt betyg
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: YOUR MIND IS BIGGER THAN ALL THE SUPERMARKETS IN THE WORLD

Insiktsfull och lyhörd meditation
För den som söker en stunds vila från häftig 3D-teknik kan ta sin tillflykt till ”Your Mind is Bigger than all the Supermarkets in the World”. En film som både ger en lektion i närvarandets konst och bjuder på reflektion kring livets stora mysterier.

I ett stillsamt samtal tar publiken del av regissören Cecilia Neant-Falk samtal med mediatationsläraren Upul Nishanta Gamage. Försiktigt, nästan viskande söker hon svar på sina innersta frågor, stora frågor kan tyckas, om tillvarons mysterier. Funderingar som sällan har några säkra svar och som kanske gärna lämnas oställda i dagens allt mer stressade tillvaro.

Så vad är då poängen med livet? Och finns det överhuvudtaget någon mening med att ställa frågan? Förmodligen inte. Oavsett vad man gör eller hur det går finns ett slut. Hur som helst fungerar filmen som en tankeställare. En slags öppen allmänmänsklig fråga. Tankar som också mer eller mindre förblir obesvarade. Kanske skulle hon ha ställt ytterligare en följdfråga i vissa fall. Vid några tillfällen händer det att ämnet går över i någonting annat när det börjar bli som mest spännande och kärnan faktiskt är nära. Enligt buddismen kan man lära sig att förhålla sig till frågor utan svar. Vilket är vad lektionen på ett plan handlar om.

Första resan till meditationscentret på Sri Lanka gjorde Cecilia Neant-Falk redan 2004. Något hon sedan upprepat årligen. Något som nu alltså resulterat i en slags offentlig meditation.

Rent visuellt är rummet en skog. Ett grönskande bergslandskap. Något övergående, så småningom en trädgård. Naturens läten omger oss, fåglar kvittrar, vinden susar, andningar hörs emellanåt. Jag sveps snabbt med i den behagliga och närvarande stämningen, där plats lämnas år både tankar och känslor. Cecilia Neant Falk beskriver en episod i sitt personliga liv. Ett långvarigt förhållande som tar slut och den efterföljande kris som följer. Hennes egna dilemman, framstår som något varje människa i dag ställs inför. Utan att verka för nyfiken, upplever jag de mest personliga partierna som de starkaste. Lyssnandet utgör hela tiden det centrala. Leder vidare till nästa tanke, utan att forcera. Så börjar det om. Igen. Från början. Livets oundvikliga gång. I mångt och mycket är filmen ett konstverk, vilket kanske inte är så märkligt. Regissören har ju delvis en bakgrund inom den fria konsten.

Är man beredd att ta sig an en själslig brottningsmatch. Med reservationen att inte ha för höga förväntningar på revolutionerande svar, utgör samtalet en stunds vila, en oas från konsumtionshetsen och världen utanför. Något som de flesta kan ha långsiktig behållning av.

Rebecca Haridi Skribent
Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Det finns inga externa recensioner ännu. Lägg till den första!
Senaste kommentarer
6691-1
En stunds eftertanke och reflektioner på livet och nuet, är alltid nyttigt, så de som känner att de vill stressa ner och stanna upp ska ni se denna.
Klart sevärd och tankvärda ord att leva efter.
bonk
Låter mer som något som skulle passa som ljudbok mer än en film.

Veckans populära filmer

Visa fler