Your Mind is Bigger than all the Supermarkets in the World 2010

Dokumentär
Sverige
72 MIN
Svenska
Your Mind is Bigger than all the Supermarkets in the World poster

Synopsis

Filmen bygger på ett samtal mellan Cecilia Neant-Falk och meditationsläraren Upul Gamage. Samtalet handlar om meningen med livet, orsaker till lycka och olycka, vägar ut ur depressiva tillstånd, allmänmänskliga ämnen som ensamhet, gemenskap och möjligheter att träna sitt sinne att hantera stress och kaos på ett mer harmoniskt sätt. Filmen är ett försök att ge en upplevelse av nu, närvaro och vill utgöra en motsats till den fragmenterade bildvärld vi annars är del av. Vad händer nä̈r vi tvingas stanna kvar och möta vår egen rastlöshet?

Sveriges Radios program Människor och tro har uppmärksammat filmen "Your Mind is Bigger than all the Supermarkets in the World" lyssna här på ett samtal mellan regissören Cecilia Neant-Falk och radions Tithi Hahn.
Ditt betyg
2.8 av 4 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Your Mind is Bigger than all the Supermarkets in the World
Biopremiär
7 mars 2010
DVD-premiär
11 augusti 2010
Språk
Svenska
Land
Sverige
Distributör
Folkets Bio
Längd

Recensent

Rebecca Haridi

3 mars 2010 | 17:33

Insiktsfull och lyhörd meditation

För den som söker en stunds vila från häftig 3D-teknik kan ta sin tillflykt till ”Your Mind is Bigger than all the Supermarkets in the World”. En film som både ger en lektion i närvarandets konst och bjuder på reflektion kring livets stora mysterier.

I ett stillsamt samtal tar publiken del av regissören Cecilia Neant-Falk samtal med mediatationsläraren Upul Nishanta Gamage. Försiktigt, nästan viskande söker hon svar på sina innersta frågor, stora frågor kan tyckas, om tillvarons mysterier. Funderingar som sällan har några säkra svar och som kanske gärna lämnas oställda i dagens allt mer stressade tillvaro.

Så vad är då poängen med livet? Och finns det överhuvudtaget någon mening med att ställa frågan? Förmodligen inte. Oavsett vad man gör eller hur det går finns ett slut. Hur som helst fungerar filmen som en tankeställare. En slags öppen allmänmänsklig fråga. Tankar som också mer eller mindre förblir obesvarade. Kanske skulle hon ha ställt ytterligare en följdfråga i vissa fall. Vid några tillfällen händer det att ämnet går över i någonting annat när det börjar bli som mest spännande och kärnan faktiskt är nära. Enligt buddismen kan man lära sig att förhålla sig till frågor utan svar. Vilket är vad lektionen på ett plan handlar om.

Första resan till meditationscentret på Sri Lanka gjorde Cecilia Neant-Falk redan 2004. Något hon sedan upprepat årligen. Något som nu alltså resulterat i en slags offentlig meditation.

Rent visuellt är rummet en skog. Ett grönskande bergslandskap. Något övergående, så småningom en trädgård. Naturens läten omger oss, fåglar kvittrar, vinden susar, andningar hörs emellanåt. Jag sveps snabbt med i den behagliga och närvarande stämningen, där plats lämnas år både tankar och känslor. Cecilia Neant Falk beskriver en episod i sitt personliga liv. Ett långvarigt förhållande som tar slut och den efterföljande kris som följer. Hennes egna dilemman, framstår som något varje människa i dag ställs inför. Utan att verka för nyfiken, upplever jag de mest personliga partierna som de starkaste. Lyssnandet utgör hela tiden det centrala. Leder vidare till nästa tanke, utan att forcera. Så börjar det om. Igen. Från början. Livets oundvikliga gång. I mångt och mycket är filmen ett konstverk, vilket kanske inte är så märkligt. Regissören har ju delvis en bakgrund inom den fria konsten.

Är man beredd att ta sig an en själslig brottningsmatch. Med reservationen att inte ha för höga förväntningar på revolutionerande svar, utgör samtalet en stunds vila, en oas från konsumtionshetsen och världen utanför. Något som de flesta kan ha långsiktig behållning av.

| 3 mars 2010 17:33 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Your Mind is Bigger than all the Supermarkets in the World
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu