You People 2023

Romantik Komedi
USA
117 MIN
Engelska
You People poster

Synopsis

Vi får följa ett nyblivet par och deras familjer, som finner sig själva undersöka modern kärlek och familjedynamik när det står mitt i kulturkrockar, samhällsnormer och generationsskillnader.
Ditt betyg
2.0 av 25 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Mattias Blomberg

27 januari 2023 | 09:50

En vass komedi om kärlek och fula fördomar

RECENSION. Fördomar, rasism och religionskonflikter är i fokus i den här oförutsägbara romantiska komedin. Kärleken prövas hårt när en vit judisk man och en svart muslimsk kvinna möts och familjerna skakas om.
Mänskligt beteende är det bästa underlaget för humor. Vissa försök är harmlöst tillrättalagda. Andra är för uppenbara med sina predikande budskap om hur allt borde vara. Sedan finns det de komedier som hittar ett naturligt tonfall och känns som att bli presenterad för riktiga människor med både bra och dåliga sidor. "You People" är ett exempel på den sistnämnda typen av film.
 
Ezra (Jonah Hill) och Amira (Lauren London) träffas. Kärlek uppstår och snart är det dags att träffa varandras familjer. Det är inget okomplicerat moment då han är vit och jude och hon svart och muslim. Människornas värsta sidor blottas när även försöken att förstå varandra bygger på fördomsfulla synsätt kring hudfärg och religion. Är kärlek nog för att överbrygga ras- och religionsklyftan?
 
Det här är något så ovanligt som en oförutsägbar romantisk komedi. Den sticker också ut med en ton som är mer vass än gullig. Även mellan paret i centrum pyr fördomarna ständigt under den fridfulla ytan. Mestadels under filmens gång får vi bevittna dem och deras familjer i pinsamma situationer som gör lika ont att se som de roar. Filmen stannar plågsamt länge i varje ögonblick som vi helst vill lämna snabbt. Varenda minut av filmen provocerar till eftertanke.
 
Det här är en film som helt drivs av situationer. Storyn finns där i form av att situationerna påverkar karaktärerna och klassiskt narrativ saknas. Det gör så att inget känns konstruerat utan filmen har ett naturligt flyt. Bara mot slutet infinner sig viss känsla av att man sett det förr, men det blir aldrig förutsägbart vilken upplösningen kommer bli.
 
Dialogen har bett och vartenda ord i den känns väl utvalt. Den drar sig inte för att ta upp känsliga ämnen på ett sätt som underhåller för att situationen som repliken sägs i är så fel. Man får dåligt samvete för att man skrattar och det märks att det är meningen med det intelligenta manuset. Man tittar som publik hela filmen in i en spegel som frågar hur mycket av karaktärernas destruktiva attityder som man själv har. 
 
Skådespelarna hittar alla rätt tonfall. Hill glänser i en cool men samtidigt känslig roll som är som klippt och skuren för hans karisma. Han och London har en osentimental kemi som känns totalt äkta. Eddie Murphy är enormt trovärdig som Amiras pappa som är så hatisk så att han blir otäck. Julia Louis-Dreyfus är storartad och stjäl alla scener som hon är med i som Ezras välmenande, men omedvetet kränkande, mor. David Duchovny ger pinsamheten ett ansikte som hans pappa med stort behov av att tala om sin kärlek till hiphop.
 
Det är underbart uppfriskande att se en komedi som inte stryker publiken medhårs och som vågar vara allvarlig i grunden. Inget här känns överdrivet utan fötterna står stadigt i den bittra och fula verkligheten. Ge den här filmen en chans oavsett om du gillar romantisk komedi eller ej. Den är inte vad du tror. Jag skulle bli väldigt förvånad om jag kommer se en bättre komedi i år.
 
"You People" går att streama på Netflix.
| 27 januari 2023 09:50 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (2)
2
En film med ett budskap. Man orkar med en timme, sen blir det bara tjatigt...kunde ha varit en fantastisk film. Jonah Hill är bäst i filmen.
Läs mer
3
Klassiskt ämne med en modern touch.
Läs mer
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu