You Are So Not Invited to My Bat Mitzvah 2023

Komedi
USA
101 MIN
Engelska
You Are So Not Invited to My Bat Mitzvah poster

Synopsis

Plötsligt går allt fel när Stacey Friedman håller på att planera sin Bat Mitzvah, till den grad att det riskerar att förstöra hela festen.
Ditt betyg
2.3 av 12 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Mattias Blomberg

25 augusti 2023 | 17:15

Fräscht och ungdomligt om religion och tonårskris

RECENSION: Religion blandas med livets vedermödor för en tonåring i en energisk och underhållande komedi. Adam Sandlers dotter Sunny är oemotståndligt karismatisk i huvudrollen.
TikTok-generationen hamnar i konflikt med värderingarna hos de äldre när den 13-åriga dottern i en judisk familj står inför det stora steget in i vuxenvärlden i form av sin Bat Mitzvah. Den är flickornas variant av pojkarnas Bar Mitzvah. För tonåringen Stacy så är det viktigast att festen efter ceremonin ökar hennes sociala status på den judiska skola där hon studerar. För hennes föräldrar är ritualen i kyrkan i fokus.
 
Bar Mitzvah har skildrats åtskilliga gånger i film, men jag har aldrig tidigare sett en film som byggt handlingen kring Bat Mitzvah. Det ger filmen en känsla av originalitet som jag gillar. Samtidigt är det inte en film som predikar för mycket om religionen. Främst är det här en livfull skildring av vänskap, livsdrömmar, generationsklyftor och den känslostormande övergången till vuxenlivet med de insikter som det innebär. När det kommer till intrigen kring just religionen så handlar det mestadels om dess roll i ett modernt samhälle. Detta kommenteras på ett lekfullt, men fortfarande väldigt intressant, sätt.
 
Filmens största styrka är det rappa tempot och energin. Den känns kaxig, fräsch och ungdomlig med en lagom dos smärta som sig bör när tonårens identitetskriser ska skildras. Ett soundtrack bestående av mestadels nyare pophits håller pulsen hög. Dialogen är snärtig med bett i replikerna. Det som slår mig när jag ser den är att det känns som om man skrivit karaktärer och drama först och sedan lagt till humorn. Det är förklarligt av att manuset bygger på en bok, men filmen är ändå värd en eloge för att den känslan är ovanlig i komedigenren. Personerna som vi ser känns äkta och det krävs när filmen gör den viktiga växlingen till allvar som Stacys karaktärsutveckling kräver.
 
Komedigenren har om det finns någon rättvisa i världen fått en ny kvinnlig stjärna. Sunny Sandler är briljant i huvudrollen. Hon har perfekt komisk timing och får alla nyanser i sin roll att komma till liv. Man skrattar med henne och aldrig åt henne. Man lider med henne. Hon fångar publiken totalt med sin oemotståndliga karisma. Pappa Adam har anledning att vara extremt stolt. Han själv tonar här ner sitt spel utan att förlora den humoristiska touchen i rollen som Stacys far. Han känns naturlig och trovärdig. Sarah Sherman (Saturday Night Live sedan 2021) är hysteriskt rolig som överenergisk rabbin på skolan.
 
"You Are So Not Invited to My Bat Mitzvah" är komedi som levererar det som krävs av en lyckad sådan och ännu mer än så. Den har inte en död sekund och alla tankar den vill väcka väcks i tittaren. Man måste inte vara tonåring för att charmas av den. Det räcker att man uppskattar varm underhållning med stort hjärta.
 
"You Are So Not Invited to My Bat Mitzvah" finns nu på Netflix.
| 25 augusti 2023 17:15 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera You Are So Not Invited to My Bat Mitzvah
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu