Ja-dagen 2021

Komedi Familj
USA
86 MIN
Engelska
Ja-dagen poster

Synopsis

Allison och Carlos har tröttnat på att alltid säga NEJ till sina barn och kollegor, så de bestämmer sig för att ge sina tre barn en JA-DAG: I 24 timmar får barnen bestämma reglerna. Aldrig hade de kunnat ana att det skulle leda till ett hisnande äventyr över hela Los Angeles – och att familjen skulle komma mycket närmare varandra.
Ditt betyg
2.2 av 15 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Yes Day
Digitalpremiär
12 mars 2021
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Netflix
Längd

Recensent

Charlotte Brange

11 mars 2021 | 10:45

Nej, detta var inget att säga ja till

Kan man rädda familjefriden genom att svara jakande till allt vad barnen vill? Ja kanske, men på film blir familjefilmen "Ja-dagen" sötsliskig, ljummen och onödigt odramatisk.
Med tre barn under bältet har mamma Allison (Jennifer Garner) och pappa Carlos (Edgar Ramirez) redan sedan länge insett att för skeppet ska hållas flytande behövs gränser sättas. Tyvärr har den förr så fria och liberala inställningen till livet försvunnit bland vardagslivets tråkiga restriktioner, och Allison känner sig minst sagt frustrerad över att alltid vara ”the bad cop” medan Carlos i sin tur tampas med svårigheten att ryta ifrån när det behövs.

Barnen, fyllda med kreativitet som bara barn kan ha, sår fröet att samla alla önskningar till en ”Ja-dag”, där det då måste sägas ja till alla äventyr och idéer som barnen kan dra fram ifrån sina vilda fantasier. Längtan efter frihet och förhoppningar kring minskat tjat gör att Allison och Carlos med vissa begränsningar går med på en ja-dag, som definitivt går till historien som en minst sagt färgglad och händelserik dag.

Idéen med att vända sina ständigt negativa nej till mer optimistiska ja är en filosofi som många människor skulle behöva testa på. På film så behandlade Jim Carrey ordet ”ja” på ett liknande sätt i filmen ”Yes Man” från 2008. I årets yes-film är det dock fokus på familjens helylle-leverne snarare än att Carreys alla miner, men vissa likheter finns där ändå. Men förväntar du dig något nyskapande är du fel ute, för i ”Ja-dagen” är det mest snälla bus och rätt mjäkig karaktärsutveckling.

Att ”Ja-dagen” i största del berättas ur mamma Allisons perspektiv, är nog den största behållningen i denna ja-film. Givetvis är Garner den största stjärnan bland familjemedlemmarna, men det känns också skönt att se en så stereotypisk mammaroll som planerar barnens matlådor, skolutflykter, faktiskt få släppa loss – även om vi vet att hon kommer att vara tillbaka till det vardagliga mammalivet vid dagens slut.

”Ja-dagen” är varken en film som kommer att stanna kvar i ditt minne särskilt länge, eller påverka dig på ett revolutionärt sätt. Troligtvis det enda jag tar med mig är att säga ja oftare faktiskt kan vara en bra idé – lite äventyr i vardagen kan vi alla behöva.
 
"Ja-dagen" släpps på Netflix den 12 mars.
| 11 mars 2021 10:45 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Ja-dagen
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu