Mästerskapet 2014

Romantik Drama
Storbritannien
111 MIN
Engelska
Mästerskapet poster

Synopsis

Diagnosticerad med autism har Nathan alltid haft problem att lära känna människor, till och med sin egen mor. Siffror är han däremot bättre på. När hans lärare uppmärksammar detta får Nathan en plats i den brittiska truppen i den internationella matematik-olympiaden. När Nathan nu får vara bland sina gelikar, inser han att han inte var så udda ändå - att det finns ett sammanhang för honom också.
Ditt betyg
3.4 av 47 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
X+Y (A Brilliant Young Mind)
Biopremiär
24 april 2015
DVD-premiär
26 oktober 2015
Språk
Engelska
Land
Storbritannien
Distributör
NonStop Entertainment
Längd

Recensent

Nils Karlén

24 april 2015 | 19:15

Snyggt feelgood-drama om matematiska snillen

Brittiske dokumentärskaparen Morgan Matthews långfilmsdebut gör det mesta rätt. Den är snygg, välspelad och tacklar ett viktigt ämne. Bara den svaga sista akten drar ned intrycket av vad som fram tills dess är en egensinnig och oborstad liten pärla till film.
Morgan Matthews har en lång och gedigen bakgrund som dokumentärfilmsregissör. 2007 gjorde han "Beautiful Young Minds" om en grupp nördiga ungdomar som tränade för matematikolympiaden. Uppenbarligen gjorde ämnet stort intryck, för när han nu gör långfilmsdebut åtta år senare är det just med en film om en pojke som blir antagen till det brittiska matematiklandslaget.

Nathan (Asa Butterfield) har sedan födseln varit en speciell pojke. När han diagnoserades som autistisk föll bitarna på plats för hans unga föräldrar som kämpat med att nå fram till den överintelligente men socialt handikappade sonen. När så hans pappa dör i en olycka och mamman lämnas som ensam vårdnadstagare förändras livet för alltid. Mamma Julie (Sally Hawkins)  kämpar för att nå fram till Nathan men misslyckas gång på gång. Det enda som väcker hans intresse är matematik. Siffror förstår han sig på bättre än någon annan han känner. När läraren Humphrey (Rafe Spall) tar sig an den unge eleven träffar Nathan för första gången någon som verkligen förstår honom. Snart briljerar han i mattetävlingar och blir antagen till det brittiska landslaget för den matematiska olympiaden. Men han plågas av osäkerhet, och mötet med andra likasinnade ungdomar är inte riktigt så lätt som han föreställt sig.

I grunden är "X+Y" en rörande studie i hur en autistisk pojke försöker hitta rätt i en värld som inte riktigt tänkte på samma våglängd som han gör. Och om ensamma människor som försöker hitta en gemenskap, men av rädsla, sjukdom och osäkerhet inte riktigt lyckas. Här finns mamma Julie som sedan sin makes död kämpat för sin son, men aldrig riktigt lyckats nå fram till honom på ett känslomässigt plan. Eller läraren Humphrey, som en gång var ett matematiskt snille, men nu är svårt plågad av MS och tappat greppet om sin tillvaro. Det är i de här tre rollfigurerna som filmens bultande hjärta vilar. 

Mittenpartiet utspelar sig under ett matteläger i Taiwan där Nathan för första gången får klara sig själv. Här finns, förutom det stundtals briljanta fotot, plats för en del humor och en liten dos Flugornas Herre-dramatik när de smarta snillena oundvikligt börjar vända sig emot varanda. Det är också här som Nathan träffar kinesiskan Zhang Mei (Jo Yang) och för första gången får uppleva någon sorts spirande kärlek. Tyvärr tar regissör Matthews ett ovanligt felsteg här och låter filmens avslutande akt övergå i något sorts romantiskt coming of age-drama av den sort man sett hundratals gånger förut. När Nathan desperat försöker hitta en formel som förklarar kärlek känns det plötsligt som en film som famlar efter hjärtesträngarna i ett lite desperat försök att knyta ihop säcken på ett publikfriande sätt. 

Men oavsett om "X+Y" inte riktigt håller samma höga klass rakt igenom, är det aldrig mindre än bra – och stundtals riktigt strålande. Se filmen för Asa Butterfield, Sally Hawkins och Rafe Spalls briljanta insatser, den lyckade skildringen av ensamma outsiders och det vackra fotot. Och hoppas att Matthew Morgan klarar av att löpa linan ut i nästa filmprojekt han tar sig an.
| 24 april 2015 19:15 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
4
En av få filmer som speglar neuropsykiatriska särdrag på ett verklighetsförankrat sätt. Historien om unga Nathan (Asa Butterfield) som "inte är som alla andra". Nathan sitter bredvid sin far, då han inledningsvis omkommer i en bilolycka. Faderns som framställs vara den som når fram till den autistiska Nathan, lämnade ett sår i sonen som inte tycks kunna läka. Modern kämpar för att nå fram till sin son på ett emotionellt plan, men deras kontakt blir inte naturlig för någon av de båda. Svårigheterna med nära relationer (fysiskt, emotionellt och socialt) visas på ett gripande och trovärdigt sätt utan att bli för hollywood-tårdrypande. Inblicken i en annorlunda upplevelsevärld är realistisk och skådespelarna gör en fantastisk insats, främst Nathan och hans mor. Det är ett övertygande djup i karaktärerna och nyfiket kan man undra hur dessa växt fram. Betyget blir en stark fyra för en välgjord berättelse som lämnar avtryck hos en bred publik.
Läs mer