Wrong Turn 2021

Skräck Thriller
USA
109 MIN
Engelska
Wrong Turn poster

Synopsis

Ett gäng vänner ska vandra på Appalachian-leden men blir konfronterade av en grupp människor som kallar sig för "The Foundation", ett samhälle som bott uppe på bergen över 100 år.
Ditt betyg
2.3 av 28 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Wrong Turn
Biopremiär
9 juli 2021
DVD-premiär
8 november 2021
Digitalpremiär
8 november 2021
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
NonStop Entertainment
Åldersgräns
15 år
Längd

Recensent

Andreas Samuelson

3 juli 2021 | 10:00

Ojämn men sevärd skräck-reboot prövar något nytt

De som älskar “Wrong Turn”-filmerna och dess vältrande i blodiga effekter bör nog vända om. Den här rebooten prövar något annorlunda och även om den inte lyckas helt så är det välgjord spänning med en stark avslutning.
Skräckfilmsproducenterna fortsätter överträffa sig själva i att finna nya produkter att leverera till publiken. Senaste är en reboot av filmserien som inleddes 2003 och följdes av hela fem filmer till, som blev allt blodigare men inte mycket bättre. Premissen var en familj bestående av deformerade kannibaler som med hjälp av diverse vapen eller fällor jagar och mördar folk i West Virginias skogar. Kul!
 
Nu har tiden alltså kommit för en reboot, det vill säga varken en nyinspelning eller en fortsättning utan en film som praktiskt taget lånar titeln, skogsmiljön och några lösa idéer (inte minst fällorna). Som så ofta när man uppdaterar en populär franchise så finns risk för att göra originalets fans besvikna men eventuellt finna ny publik. Det är tveklöst fallet med nya “Wrong Turn”.
 
Handlingen är som i de tidigare filmerna relativt simpel. Semestrande ungdomar beger sig in på vandringsleden Appalachian i östra USA men hamnar snart i trubbel när de stöter på skumma typer som gömmer sig i skogen. Kring detta finns en ganska omotiverad ramhistoria där pappan (Matthew Modine) till en i gruppen beger till en närliggande småstad och försöker finna svar från en befolkning onekligen släkt med skurkarna i “Den sista färden”.
 
Till skillnad från de tidigare filmernas ganska simpla slasher-upplägg så finns här en hel del relativt oförutsägbara twistar. På ett ädelt men lite klumpigt sätt försöker man säga något kring fördomar i konflikten mellan det liberala, mångfaldsrepresentativa ungdomsgänget och de konservativa småstadsinvånarna. Man försöker också motivera och förmänskliga skurkarna. Tyvärr fäller filmen krokben på sig själv med alltför många logiska luckor och obesvarade frågor.
 
Det är dock en framför allt snygg, välgjord film där läckert foto ofta väger upp ett ojämnt manus. Dessutom vältrar man inte alltför mycket i blodiga effekter och tortyr, något filmens franchise fått kritik för. Det är därför ett underligt val att använda sig av dess titel då blodtörstiga splatter-fans troligen inte finner vad de söker här. Men som en film på egna ben fungerar den hyggligt.
 
Mycket hjälp får den från begåvade skådespelare. Spanska Charlotte Vega (“The Lodgers”) är en tuff hjältinna med skinn på näsan och Bill Sage en kusligt nedtonad skurk. Det är också alltid en bonus att se ärrade 80-talsfavoriten Modine på film. Det är synd bara att de flesta karaktärerna är osympatiskt kaxiga eller tar typiskt för genren korkade beslut. En dialog är nästan som tagen ur “Jag vet vad du gjorde förra sommaren”.
 
Nya “Wrong Turn” ska ha beröm för att den vågar pröva något nytt och ta ett bestäm kliv från sina föregångare även om resultatet blir att den lånar lite för mycket från andra filmer (“Midsommar” och “The Village” exempelvis). Den är också lite för lång men har det goda omdömet att riva av med såväl en pampig final som en riktigt spännande upplösning. Den bästa scenen är dock den allra sista - frågan är varför man låter eftertexterna rulla samtidigt? En av många frågetecken kring denna sevärda men inte helt lyckade reboot.
| 3 juli 2021 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (2)
1
En riktig B- film som dock saknar humor och charm för att bli en guilty pleasure. Filmen hade dessutom vunnit på att döpas till The Foundation och inte Wrong Turn, då hade den möjligen förärats en 2a i betyg. För storyn är intressant och vågad, men när man förväntar sig en klassisk, gory, redneck, hillbilly, kannibalhorror och får det här istället så blir man ju less. Betyget blir således 1.
Läs mer
1
Väldigt mycket B-film i manus och skådisar. Inte heller den klassiska Wrong Turn med de vanskapta. Visst finns en del gore men inget kan rädda denna filmen.
Läs mer