Wolfwalkers 2020

Wolfwalkers poster

Synopsis

Vi befinner oss i det av engelsmännen brutalt ockuperade Irland. Robyn kommer dit med sin pappa Bill som är på uppdrag att utrota vargarna som härjar i skogen och hotar staden. Mebh lever i skogen, uppfostrad av vargarna. Robyn trotsar pappas stränga order att hålla sig hemma och tillbringar alltmer tid i skogen. En helt ny värld öppnar sig och får henne att förstå att det är inte vargarna som är de hotfulla.
Ditt betyg
4.0 av 27 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Patrik Linderholm

12 december 2020 | 10:00

Vacker och fantasifull fabel

Irländsk mytologi möter klassisk saga i ett livfullt animerat äventyr om vänskap, familjeband och naturens urkraft.
Den irländska animationsstudion Cartoon Saloon har de senaste åren berikat filmvärlden med en rad animerade storverk. Med filmer som “The Secret of Kells”, “Havets sång” och “Den osynliga flickan” har de etablerat sig på animationsscenen och kan konkurrera med såväl amerikanska Pixar som japanska Studio Ghibli eller franska Les Armateurs (som faktiskt medproducerade “The Secret of Kells”). Förutom en säregen animationsstil har studion en förkärlek att väva in skaparnas irländska rötter och den mytologiska historia som genomsyrar landet. Och deras senaste alster “Wolfwalkers” är inget undantag.

Året är 1650 och den unga flickan Robyn Goodfellowe har tillsammans med sin pappa flyttat från England till den irländska staden Kilkenny. Pappan är en framgångsrik jägare som anlitats av stadens förmyndare för att utrota det pack av vargar som härjar i skogarna strax utanför stadsmurarna. Robyn själv vill inget annat än att följa i sin fars fotspår, men när hon en dag stöter på den unga flickan Mebh blir hon varse om en värld som hon trodde bara fanns i sagorna. Mebh och hennes mamma är nämligen så kallade “wolfwalkers”, som själva förvandlas till vargar varje natt och styr över packet som rör sig i Kilkennys skogar. Robyns upptäckt förändrar hela hennes tillvaro och hon måste nu istället kämpa mot sin pappa och hela samhället för att stoppa utrotningen av vargarna.

Berättelsen i “Wolfwalkers” är i sin enklaste form en relativt traditionell saga. Vi har en ung protagonist som upptäcker en mystisk värld som sätter hennes egen tillvaro i ett helt nytt perspektiv och måste nu försvara det som andra påvisat henne är ont. Berättelsen känns igen från såväl böcker och filmer, och tillför egentligen inget nytt till genren. Men såväl det estetiska som mytologiska uttryck som filmskaparna Tomm Moore och Ross Stewart tar för sig av lyfter “Wolfwalkers” till ett spektakulärt äventyr.

Precis som flera animationsstudions tidigare verk är filmen djupt rotad i irländsk mytologi, och det märks att skaparna bakom “Wolfwalkers” har ett särskilt hjärta för sina landsrötter. Med lika sagolika som historiska uttryck och kopplingar skapar de en färgrik och fantasifull värld. Utöver de irländska influenserna kan man även se kopplingar till bland annat Hayao Miyazakis “Prinsessan Mononoke”, inte bara för vargfolksinfluenserna utan också för sin skildring av naturens kraft och betydelse i världen. Och att vara förknippad med Studio Ghiblis kanske bästa film är sannerligen inte ett dåligt tecken.

Studions säregna animation sätter också en särskild prägel på filmen. Förutom en ljuvlig färgskala och egenartade former använder de sig också av intressanta perspektivskiften. “Wolfwalkers” är således lika vacker att titta på som den är fantasifullt fängslande. Att man dessutom plockat in och hottat upp den norska artisten Auroras banger “Running with the Wolves” för en av filmens mest euforiska ögonblick är utsökt grädde på moset.

“Wolfwalkers” finns nu att streama på Apple TV+.
| 12 december 2020 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (2)
4
Det här är nog utan tvekan Cartoon Saloon och Tomm Moores bästa film hittills, och det säger verkligen något! Det är så härligt att se en så här underbart handtecknad animerad film i dessa tider, när nästan alla animeringsstudios har gått över till CGI. Jag tror nog att "Wolfwalkers" även i andra tider, utanför pandemin, hade haft det svårt att visas på bio, vilket är tragiskt. Jag såg "Havets sång", en annan av Cartoon Saloons filmer, på bio 2015. Deras nästa film, "The Breadwinner" släpptes bara på Netflix här i Sverige, och även denna har nu kommit ut på streamingstjänst. Flera gånger, när jag såg "Wolfwalkers", tänkte jag på hur det skulle ha varit att se den på en stor bioduk. Och med den upplevelsen jag fick av att se den i TV-soffan, kan jag bara ana hur det hade varit att se den i en biografsalong. Animeringen är utsökt och smälter mästerligt ihop med fantasi-temat! Karaktärerna är mogna och man förstår deras motivation fullt ut. Den här filmen förtjänar att nå ut till så stor publik som möjligt och ses av alla, inte bara barn. Betyget ligger någonstans mellan en fyra och femma, men känns nästan irrelevant. Låt säga att jag, trots att jag gillat alla Cartoon Saloons tidigare filmer och väntat på denna i flera år, inte var beredd på hur bra "Wolfwalkers" skulle vara. Givetvis kommer den att bli nominerad till en Oscar, och även om jag inte tror att akademin skulle belöna en sån här film, så ser den här ut att vara min favorit för att vinna. Se "Wolfwalkers", helst på så stor skärm som är möjligt!
Läs mer
4
Mo Chara, Titeln Wolfwalkers är lika kraftfull som vargen själv. Irriterade mig först på den stereotypiska framställningen av rollerna tills jag kom på att berättelsen utspelar sig under 1650-talet... Hela filmen är vackert animerad. Det är en händelserik saga som får en att önska vargen är ens inre kraftdjur. Hatet/kärleken till vargar är lika påtaglig i filmen som i verkligheten. Väl värd att se oavsett ålder.
Läs mer