Wish I Was Here (2014)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Aidan Bloom är en kämpande skådespelare, make och pappa i 35-årsåldern, som fortfarande letar efter meningen med livet. När barnen måste lämna privatskolan går Aidan motvilligt med på att hemundervisa dem.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: WISH I WAS HERE

Mogen och finstämd uppföljning
Det har gått tio år sedan "Garden State" kom. Tio år sedan "Scrubs"-stjärnan Zach Braff levererade sin regidebut och blev allas indiefavorit. Väntan på en uppföljning till succén har varit lång, men nu är han äntligen tillbaka och lyckligtvis är det, till viss del, värt väntan.
I nya "Wish I Was Here" spelar Braff återigen själv huvudrollen, denna gång som Aidan Bloom - en, likt Andrew Largeman från "Garden State", avdankad och smått misslyckad skådespelare som hankar sig fram i tillvaron. Till skillnad från Andrew är dock Braffs karaktär här en familjefar med två barn som kräver hans omvårdnad utan att han inte riktigt kan ge den. Aidan springer fortfarande på provfilmningar och försöker övertyga sig om att drömmen fortfarande går att uppnå trots att han är 40 och den största bedriften vilar i en gammal reklamfilm.

Barnen, som spelas av två av de senaste årens mest framstående barnskådespelare - Joey King ("The Conjuring", "White House Down") och Pierce Gagnon (utmärkta Cid i "Looper"), går mot Aidans vilja på en judisk skola för att tillfredsställa Aidans pappa Gabe (Mandy Patinkin) som även betalar utbildningen. Men när pappan återfår sin cancer måste han använda pengarna till att betala sin behandling, varpå Aidan bestämmer sig för att ta ur barnen ur skolan och undervisa dem hemma istället fram till nästa termin.

Och det är här filmens story tar sitt riktiga avstamp; där Aidan måste balansera sitt familjeliv, ta hand om sina barn på ett sätt han inte gjort förut, hantera sin pappas cancerbesked, försonas med sin bror och samtidigt fortfarande försöka få sin skådespelarkarriär att fungera.

"Wish I Was Here" är på många sätt en mognare ansträngning från Braffs sida, även om den ibland även känns mer lekfull. Han balanserar frågor om sorg, spiritualitet och ansvar samtidigt som skojfrisk humor passas in i mix med det softpoppiga soundtracket (vars urval han bemästrar även här). Manuset har Braff skrivit tillsammans med sin bror Adam, och en kan ana vissa självbiografiska bitar, särskilt då många teman och karaktärsrelationer känns igen även från föregångaren "Garden State". Detta skänker en viss tyngd till de mer emotionella delarna i filmen, som behandlas väldigt varsamt och lyckas beröra en hel del. Det problematiska förhållandet med pappan känns förvisso som en ganska tröttsam relationsskildring, men genom att ge träffande scener mellan Patinkin och Kate Hudson, som spelar Aidans fru, lyckas det ändå bli en fräsch spinn på det hela.

"Wish I Was Here" är kanske inte riktigt i klass med sin föregångare men är utan tvekan en värdig uppföljning. Där "Garden State" mycket cirkulerar kring frågorna en har som ung vuxen, så handlar "Wish I Was Here" mer om svaren - och det förstnämnda är tyvärr nästan alltid det mer intressanta av de två. Men "Wish I Was Here" är trots det en finstämd, berörande och livsbejakande film som får en att hoppas att det inte dröjer så länge som tio år till Braffs nästa verk.
Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Senaste kommentarer
Anton
Provocerande värdelös film med ett urbota äckligt, pretentiöst manus. *Superseriös melankloisk röst*  "You know what the problem is with hiding in a fish bowl? Everyone can still see ya...." 

Wish I was here? More like Wish I was DEAD!
NiclasCeder
Trevlig film! Jag är svag för dylika melankoliska dramer med komisk twist. Denna var mysig och finstämd, om än den har en hel del brister. 3/5.
ljungqvist93
5/5 - Fin film, ZB är bäst och så är det bara!
Visa fler (1)

Veckans populära filmer

Visa fler