Winx Club - Hemligheternas slott 2007

Animerat Fantasy
Italien
92 MIN
Svenska
Italienska
Winx Club - Hemligheternas slott poster

Synopsis

Någonstans i universum, i en magisk värld, kämpar häxor och älvor mot varandra i ondskans och godhetens namn.

Till skolan Alfea kommer unga tonårstjejer från hela världen för att träna upp sina naturliga magiska krafter att omvandlas till feer samt att lära sig allt annat av vikt som hör därtill. Här finns de bästa lärarna i ämnet. De sex tjejerna Bloom, Stella, Flora, Tecna, Musa och layla är historiens stjärnor. De är magiska, de är tuffa - och de gillar allt som är coolt! De är Winz Club!

Häng med tjejerna när de lever sitt tonårsliv samtidigt som de räddar universum från de elaka häxorna Storm, Icy och darcy. Till sin hjälp har de sina evigt trogna älvor.
Ditt betyg
1.9 av 36 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Winx club - Il segreto del regno perduto
Biopremiär
2 april 2010
DVD-premiär
15 september 2010
Språk
Svenska, Italienska
Land
Italien
Distributör
Scanbox Entertainment
Ålder
Barntillåten
Längd

Recensent

Nils Karlén

2 april 2010 | 17:29

Rutten italiensk skåpmat

Efter att ha sett Erik Gandinis hyllade "Videocrazy" och "Winx Club - Hemligheternas slott" tätt inpå varandra kan jag bara konstatera att Italien producerar skräp för både film och tv i en helt egen division.

Nu ska den här recensionen handla om den senare filmen, en stelt animerad fantasysaga som riktar sig mot 8-åriga flickor. Det är inte utan att man känner sig lite maktlös som recensent för är det någon typ av film som är helt immun mot kritik är det en dassig barnfilm som backas upp av tonvis med leksaker och en långkörare till TV-serie. Men låt mig göra en sak klar direkt: "Winx Club - Hemligheternas slott" är ett derivat av det allra värsta i vår konsumtionskultur. Det är en cynisk skitfilm som öser på med rosafärgade pinnsmala féer, tvålfagra hjältar, rutten dialog och unkna budskap tills jag känner hur hjärnan börjar smälta och rinna ut ur öronen. Nu är jag inte åtta år och inte heller en flicka men hade jag haft en dotter i den åldern hade jag inte släppt henne i närheten av den här italienska mardrömmen.

Storyn? Ett gäng tonårstjejer går på en särskola för magiker. De snackar om killar, festar, kämpar mot ondskan och räddar världen. Nej, jag orkar inte mer. Följande rad från filmbolagets synopsis summerar det bra:

"De är magiska, de är tuffa - och de gillar allt som är coolt! De är Winz Club!"

Stavfelet är deras, inte mitt. Och, ja, ni förstår kanske.

Filmen släpptes i Italien redan för 3 år sedan och har sedan av okänd anledning gått upp här och var i Europa i en maklig takt. Det är med andra ord gammal skåpmat vi serveras. Trots det är animation inte fullt så dålig som man skulle kunna tro, det är i varje fall bättre än vårt inhemska skräckexempel "Tomtar & Troll" som gjorde totalfiasko häromåret. Men det ser fortfarande ut som ett datorspelsintro från 2003 så hys inga större förhoppningar.

Jag förundras över hur en sådan dynghög till film som den här kan få biodistribution i Sverige 2010 samtidigt som en hyllad film som "Moon" inte kommer i närheten av biograferna. Ja, jag vet - det är äpplen och päron - men också tillräckligt sjukt för att jag ska tappa tilltron till hur filmbranschen egentligen är funtad. Dessutom, om jag hör någon säga att "Vilse i pannkakan" förstörde deras barndom igen ska jag be dem spendera en och en halv timma framför "Winx Club" för att se vad dagens ungar får stå ut med.

Det var helt enkelt bättre förr.

| 2 april 2010 17:29 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
4
För mig som älskar animerat och animie går den här serien hem. Den påminner väldigt mycket om Sailor Moon på ett sätt. Man får se vad tjejer kan brottas med m.m Sailor Moon har som den här serien som någon nämt att den kan bli samma stuk då de ska förvandlas till feer. Hoppas att det är borta tills säsong 7. Om vi går in i handlingen så får vi bekanta med Bloom seriens huvudperson redan i början. Bloom träffar en fe som senare blir hennes vän när hon börjar i Allfea skolan för feer. Senare så blir Bloom vän med Musa - musik feen, Stella - Ljusets Fe, Flora - Feen över växterna, Tecna - Teknikens fe och Layla - Vågornas fe. I varje säsong upptäcker de nya förmågor och krafter, då de gör allt för att stoppa ondskans makter.
Läs mer