Wildcat 2023

Drama Biografi
USA
103 MIN
Engelska
Wildcat poster

Synopsis

En film om den amerikanska författaren Flannery O´Connor i amerikanska södern under tidigt 50-tal, som kämpar med att ge ut sin första roman. Ett känslomässigt omskakande drama som skiljer författaren från sina verk och väljer att fokusera på privatpersonen bakom framgångarna, men framför allt motgångarna hon mötte på vägen.
Ditt betyg
1.3 av 3 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Lucas Mass

10 november 2023 | 11:30

En frustrerande medioker biopic

RECENSION. Ethan Hawke testar återigen sina regifärdigheter, nu med en medioker biopic om författaren Flannery O’Connor. En stark prestation av dottern Maya Hawke räcker inte för att rädda ett manus som tar större kreativa risker än den kan hantera.
Ethan Hawke är en hyllad skådespelare men regikarriären förblir mestadels anonym, trots en filmografi som går tillbaka över 20 år med ”Chelsea Walls”. Hans senaste insats, ”Wildcat”, tyder på att hans intressen och instinkter som berättare fortfarande inte kommer uppmärksammas av en bredare publik. Det tyder också på att han förmodligen inte är särskilt intresserad av den uppmärksamheten ändå.

 
”Wildcat” följer den amerikanska författaren Flannery O’Connor medan hon kämpar för att få sin första roman publicerad under 50-talet. Filmen sägs vara baserad på författarens verk, men handlar egentligen om personen bakom verket med ett antal filmiska vinjetter som utspelar sig i hennes berättelser. Detta är för att visa den konstnärliga processen för ett sinne belastat av fantasifulla instinkter som krockar med de motsatta politiska åsikterna i det södra samhället.
 
För att passa in med den okonventionella författaren i centrum av storyn har ”Wildcat” själv en mycket okonventionell struktur och berättarmetod för att förmedla sina tankar. Detta är inte en risk som lönar filmen, till skillnad från de risker författaren tog under sin inflytelserika karriär. Visuellt ser det alltid lovande ut, men filmen vet aldrig riktigt vad den vill vara eller till vem. Publiken både behöver och behöver inte veta om Flannery O’Connor i förväg och på grund av det känns stora delar helt planlösa i slutändan.
 
I rollen som Flannery O’Connor syns Ethan Hawkes egna dotter Maya som aldrig har varit bättre. Det blir ganska uppenbart att ”Wildcat” för det mesta är ett sätt att visa upp vad hon kan göra framför kameran, vilket ofta kommer på bekostnad av själva filmen. ”Wildcat” återskapar inte bara några av författarens berömda verk, den placerar henne i dem (vilket ger Maya Hawke mer variation som skådis). Det gör inte bara att filmen känns oorganiserad, ibland förändrar det Flannery O’Connors avsedda syfte med sina berättelser.
 
En mer allmän publik kommer svälta efter något påtagligt att fästa sig vid och fans av Flannery O’Connor kommer förvänta sig mer poesi i dess tomma skal. Filmen avslutas med en sista symbolisk bild som kommer få båda grupperna att sucka mer än flämta.
| 10 november 2023 11:30 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Wildcat
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu