Wiener-Dog 2016

Drama Komedi
USA
90 MIN
Engelska
Wiener-Dog poster

Synopsis

Livet som hund är inte alltid det lättaste. Särskilt inte för Wiener-Dog, en tax som verkar ha ovanligt svårt att hitta en beständig husse eller matte. På en odysséartad resa förs den från hem till hem, ägare till ägare, och ingen av alla de udda figurer som stöter på Weiner-Dog lämnas oberörd av sin lilla hundkompis.
Ditt betyg
2.6 av 17 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Wiener-Dog
Biopremiär
7 april 2017
DVD-premiär
10 april 2017
Digitalpremiär
7 april 2017
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
NonStop Entertainment
Längd

Recensent

Patrik Linderholm

19 november 2016 | 08:00

Oinspirerande taxantalogi

Todd Solondz imponerar inte med sin nya film om vemodiga kufar och förvirrade taxar.
Efter indiehits som ”Welcome to the Dollhouse” och ”Happiness” har Todd Solondz blivit något av en kultregissör inom filmisk vemodighet. Nu har han tagit sig an en ny spännande historia om en… tax? Som också är en sorts uppföljning på just hans kritikerrosade ”Welcome to the Dollhouse”? Låter det märkligt? Det är det.

I ”Wiener-Dog” får vi följa den besynnerliga berättelsen om en tax som på olika sätt hamnar i flera personers vitt skilda liv – den ena mer dysfunktionell än den andra. En antalogiberättelse där taxens inverkan på individen blir filmens huvudmål. Från att ha blivit en ung pojkes svar på sin högsta önskan mitt i föräldrarnas krisande äktenskap till att bli en drastiskt utlösande katalysator till en deprimerad professor i filmvetenskap. Varje del på den lilla hundens resa blir som en experimentell kortfilm – med varierat resultat. 

I en av delarna spelar dessutom Greta Gerwig den vuxna versionen av Dawn Wiener – huvudkaraktären i ”Welcome to the Dollhouse” – nu en veterinärsassistent som tar hand om hunden och följer med på en road trip med Kieran Culkins Brandon (också från ”Dollhouse”). Inslaget är utan tvekan filmens starkaste sådan (mycket tack vare Gerwig) men dess involvering i denna film är ett huvudbry. Lösryckt från sitt sammanhang i något som faktiskt skulle kunna vara en intressant uppföljning på Solondz uppskattade film känns berättelsen ytterst otillfredsställande.

Handlingen till trots har Solondz fått till en intressant skådespelarensemble med namn som Tracy Letts, Julie Delpy, Danny DeVito och Ellen Burtsyn – som alla är ljusglimtar i denna i övrigt ytterst förvirrande tafatta film. Nä, Solondz skulle stannat lite längre i skrivarstugan och gjort Dawn Wiener den upprättelse hon förtjänar.
| 19 november 2016 08:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (2)
3
Tidvis underhållande och en tämligen stark inledning, men taxen får en alltmer undanskymd roll ju längre filmen framskrider - och dess syfte för de olika rollkaraktärerna i de skilda espidoderna - framstår som alltmer förvirrat och obegripligt, utan sammanhang. Det hela blir till sist rätt långsökt, och som tittare har man vid det här laget börjat förlora sitt engagemang i både taxens och huvudpersonernas öde... När filmen är slut är man nästintill oberörd. Det man undrar över främst är: vad sjutton ville Todd Solondz med den här filmen? Spretigt, ojämnt och lösryckta sammanhang. Trots bitvis lysande skådespelarinsatser. Jag (och maken som samtidigt såg filmen) hade båda mkt hellre sett en film baserad på utifrån taxens perspektiv hos de olika människorna o sammanhangen hon hamnade i. Det hade kunnat bli hur roligt, skruvat och intressant som helst!
Läs mer
2
Att vara en liten tax är inte lätt speciellt om man heter Wiener-Dog och kastas mellan nya hussar och mattar, den ena mer inkompetent än den andra, vi följer med på en utmanande och fantasirik resa... Ibland är scenerna så sjukt genialiska medan andra är så mycket spel för gallerian, i hopp om att vara en så knäpp och udda film som möjligt och tyvärr ser man tyvärr lätt igenom det och istället blir den krystad och tillgjord :( Synd, hade filmen taggat ner lite och inte spacat ut så mycket hade den vart en myspärla...men nu blir betyget en tvåa bara.... Cast:Keaton Nigel Cooke, Greta Gerwig, Danny Devito mfl.. AA
Läs mer