Wicker Park 2004

Romantik Drama Thriller
USA
110 MIN
Engelska
Wicker Park poster

Synopsis

En finanskille från New York som blir besatt av en kvinna han som hastigast får syn på en restaurang. Han tror är det är hans exflickvän som han tappat kontakten med och hans sökande efter henne leder till förväxlingar av identiteter som får farliga konsekvenser.
Ditt betyg
2.7 av 79 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Wicker Park
Biopremiär
5 november 2004
DVD-premiär
17 mars 2008
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Scanbox Entertainment
Ålder
15 år
Längd

Recensent

Per Ganbar

1 januari 2008 | 00:00

Kärlek kan få dig att göra galna saker

”Wicker Park” handlar om en ung mans desperata sökande efter sin före detta flickvän, eller en kvinna som han tror är hans före detta. Matthew är förlovad och jobbar på sin blivande svågers firma. För att ro i hamn ett större kontrakt med ett kinesiskt företag får Matthew uppdraget att flyga till Shanghai. Kort innan resan träffas alla partner också i Chicago. Det är då historien utvecklas på ett helt annat sätt än det var tänkt. Inne på herrtoan får Matthew höra delar av en telefonkonversation mellan två tjejkompisar. Det känns konstigt men också bekant. Matthew får någon sort flash back. Han är så nyfiken att han måste ta reda på mer. Han följer genast efter en av tjejerna. Det leder honom till en lägenhet som också känns märkligt bekant. I denna lägenhet spelar sig senare en del av handlingen och där äger också en del kärleksmöten rum.

På väg till ett möte råkar Matthew träffa en gammal kompis som han inte sett på länge. Vid ett senare möte med samme vän får Matthew klarhet i vissa saker som han länge undrat över, som vart hans f d tjej tog vägen och varför det tog slut mellan dem. Nu är Matthew tillräckligt engagerad för att ändra sina planer och även den viktiga affärsresan till Shanghai. Här börjar historien löpa i två olika riktningar: bakåt och i nuet vilket kräver full uppmärksamhet och intresse för att hänga med.

Frågan som Matthew söker svar på leder honom till en tjej som han tror han var ihop med. I verkligheten är hon någon annan som vet mer om Matthews bakgrund och bekantskapskrets än hon berättat. Successivt kommer hennes riktiga jag fram: en liten, rädd, osäker, dubbelspelande egoist som ljugit för honom och även manipulerat hans närmaste för egen vinnings skull.

”Wicker Park” kan beskrivas som ett drama med psykologiska inslag. Filmen är baserad på en fransk föregångare med titeln ”l’Appartement” (”Lägenheten”) från 1996 som bl a prisades som Bästa utländska film på brittiska filmgalan året den kom ut. ”Wicker Park” kommer dock inte upp till den nivån. Den skulle kunna vara en ny ”Butterfly Effect” men den blir inte lika spännande. Handlingen är rätt komplicerad och det gäller att hela tiden vara uppmärksam för att inte missa något. Den kan också kännas lite svår att förstå och bli lite tröttsamt ibland. Historien går både bakåt och parallellt, ungefär som i ”Memento” där man började ifrån slutet. Det känns som att man borde se filmen två gånger för att hänga med.

ONÖDIGT VETANDE Andra skådespelare som varit påtänkta till rollen som Matt: Paul Walker, Brendan Fraser, Freddie Prinze Jr. Kate Winslet var tänkt till en av de två kvinnliga huvudrollerna men hon tackade nej.

Wicker Park är också namnet på ett område i Chicago i verkligheten. Filmen spelades dock till stor del in i Montreal i Kanada.

| 1 januari 2008 00:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Wicker Park
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu