Whiteout 2009

Whiteout poster

Synopsis

Antarktis. Den kallast och mest isolerade platsen på jorden. Temperaturen faller till minus 50 grader. Vinden piskar över isen i hastigheter över 160 kilometer i timmen. Hem för en av de mest dödliga krafterna i världen – "The Whiteout".

Detta är en plats U.S Marshall Carrie Stetko (Kate Beckinsale) inte vill missa. Som ensam polis på Amundsen-Scott Research Station, har hennes vistelse inte bara hård utan också händelselös. Under tre dagar, när stationen stänger ner för säsongen och solen går ner för sista gången över den långa vintern, så ska hon få åka hem, lämna Antarktis för gott och starta på nytt någon nnanstans. Men när de hittar en kropp mitt i ingenmansland ute på den öppna isen, tvingas hon in i ett chockerande äventyr. Bisarrt misshandlad och långt ifrån stationen, är mannen stationens första mordoffer och Stetkos första stora utmaning på länge.

Hennes utredning involverar raskt U.N Special Agent Robert Pryce (Gabriel Macht) som är ditskickad för att övervaka hennes framsteg i detta laglösa territorium. När fallet tar en dödlig vändning och en 60-årig hemlighet uppdagas, blir Stetko själv en måltavla. Pryce skulle kunna visa sig vara en stark allierad – men bara om det verkligen är att lösa mordet han är ute efter.

Med bara några dagar kvar tills det sista planet ska lyfta, måste Stetko skynda sig att lösa mysteriet, eller riskera att bli kvar på isen och i mörkret – med en mördare som närmar sig.
Ditt betyg
2.2 av 85 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Whiteout
DVD-premiär
24 mars 2010
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Sandrew Metronome
Längd

Recensent

Lotta Zachrisson

21 mars 2010 | 19:27

Fler plotholes än snöflingor

En arktisk ismiljö där lik börjar dyka upp samtidigt som ett sex månader långt vintermörker och en enorm storm närmar sig, skulle kunna lägga grunden för en riktigt spännande thriller. Tyvärr har man slarvat så enormt med manuset att "Whiteout" har fler plotholes än snöflingor.

Carrie Stetko (Kate Beckinsale) är en polis som har valt att stationeras på den värsta posten på jorden, minus 60-gradiga Antarktis, för att försöka glömma det tuffa som hände henne på jobbet i Miami. Här har hon ett lätt jobb med ansvar för säkerheten tills helt plötsligt ett lik dyker upp. Tajmingen kunde inte vara sämre eftersom hon precis bestämt sig att efter två år lämna sin post och söka sig till en varmare plats. Eftersom en stor storm är på väg att dra in samtidigt som vintersäsongen med totalt mörker närmar sig rör det sig bara om dagar innan de sista planen på ett halvår kommer att lämna kontinenten.

Carrie bestämmer sig dock för att åka till grannbasen där den döde varit stationerad. Där råkar hon på fler lik och hamnar förstås själv i livsfara, men med hjälp av piloten Delfy (Columbus Short) och FN-anställde Robert Pryce (Gabriel Macht) beslutar hon  sig för att gå till botten med historien. Till slut vet hon dock inte vem hon kan lita på.

"Whiteout" är inte outhärdlig att se. Gillar man thrillers för spänningens skull och struntar i om historien håller kan den fungera som tidsfördriv. Den extrema ismiljön med en del vackra bilder är också till filmens fördel, men där någonstans tar berömmet slut.

Det ringer ett par varningsklockor redan innan man satt sig i salongen. Filmen, som baseras på en tecknad serie, har nämligen varit klar i flera år utan att släppas till biograferna. Det kan bero på olika saker, men det är lätt att tro att bristande kvalité är orsaken här. Den andra varningsklockan är det faktum att regissören Dominic Sena inte regisserat någon biofilm sedan "Swordfish" 2001 och egentligen inte har något att skryta med förutom "Kalifornia" från 1993. Annars är han mest känd för ett gäng Janet Jackson-videor.

När filmen väl börjar dröjer det inte många minuter innan klockan ringer igen. I en av de första scenerna får vi nämligen följa Beckinsale från den arktiska kylan in i hennes hytt, där hon långsamt tar av sig lager på lager tills hon sensuellt böjer sig för att sätta på duschen där vi sedan får se henne genom ångorna. Ett billigare knep, för att ge åtminstone en del av publiken lite valuta för pengarna, får man leta efter.

Filmens brister kan annars mest härledas till ett undermåligt manus signerat Jon och Erich Hoeber som i princip saknar erfarenhet på området. Det är som om någon har beslutat sig för att handlingen ska innehålla ett par olika punkter och - trumvirvel - en oväntad vändning i slutet, utan att bemöda sig med hur det hela ska hänga ihop. Och när upplösningen väl kommer infinner sig ingen Aha-upplevelse där bitarna faller på plats utan man undrar bara hur i hela världen det ska ge svar på alla frågor som väckts.

Till detta måste man lägga karaktärer som agerar totalt ologiskt, tex ryssarna som i första scenen öppnar eld inne på ett flygplan i luften (Åh nej, vi störtar!) och det faktum att thrillern helt plötsligt får drag av skräckis med en man med ishacka som hugger vilt omkring sig likt värsta "The Scream"-karaktären fast hela kringhistorien talar om en kallt beräknande, smart brottsling.

Beckinsale gör en helt okej skådespelarinsats och Tom Skerritt som basens läkare John Fury får också godkänt. Värre är det med Gabriel Macht vars repliker känns så onaturligt levererade att han direkt uppfattas som en B-skådis. Men så är också "Whiteout" egentligen inget annat än en B-film som av någon anledning lyckats få ett stort namn som Beckinsale på rollistan.

| 21 mars 2010 19:27 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Whiteout
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu