Whiteout 2009

Whiteout poster

Synopsis

U.S. Marshal Carrie Stetko tvingas jaga en mördare på den mörka och iskalla Sydpolen. Det blir en kamp mot tiden, då hon bara har tre dagar på sig att spåra mördaren, innan solen försvinner och området sänks i ett sex månader långt mörker.
Ditt betyg
2.3 av 87 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Whiteout
DVD-premiär
24 mars 2010
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Sandrew Metronome
Längd

Recensent

Lotta Zachrisson

21 mars 2010 | 19:27

Fler plotholes än snöflingor

En arktisk ismiljö där lik börjar dyka upp samtidigt som ett sex månader långt vintermörker och en enorm storm närmar sig, skulle kunna lägga grunden för en riktigt spännande thriller. Tyvärr har man slarvat så enormt med manuset att "Whiteout" har fler plotholes än snöflingor.

Carrie Stetko (Kate Beckinsale) är en polis som har valt att stationeras på den värsta posten på jorden, minus 60-gradiga Antarktis, för att försöka glömma det tuffa som hände henne på jobbet i Miami. Här har hon ett lätt jobb med ansvar för säkerheten tills helt plötsligt ett lik dyker upp. Tajmingen kunde inte vara sämre eftersom hon precis bestämt sig att efter två år lämna sin post och söka sig till en varmare plats. Eftersom en stor storm är på väg att dra in samtidigt som vintersäsongen med totalt mörker närmar sig rör det sig bara om dagar innan de sista planen på ett halvår kommer att lämna kontinenten.

Carrie bestämmer sig dock för att åka till grannbasen där den döde varit stationerad. Där råkar hon på fler lik och hamnar förstås själv i livsfara, men med hjälp av piloten Delfy (Columbus Short) och FN-anställde Robert Pryce (Gabriel Macht) beslutar hon  sig för att gå till botten med historien. Till slut vet hon dock inte vem hon kan lita på.

"Whiteout" är inte outhärdlig att se. Gillar man thrillers för spänningens skull och struntar i om historien håller kan den fungera som tidsfördriv. Den extrema ismiljön med en del vackra bilder är också till filmens fördel, men där någonstans tar berömmet slut.

Det ringer ett par varningsklockor redan innan man satt sig i salongen. Filmen, som baseras på en tecknad serie, har nämligen varit klar i flera år utan att släppas till biograferna. Det kan bero på olika saker, men det är lätt att tro att bristande kvalité är orsaken här. Den andra varningsklockan är det faktum att regissören Dominic Sena inte regisserat någon biofilm sedan "Swordfish" 2001 och egentligen inte har något att skryta med förutom "Kalifornia" från 1993. Annars är han mest känd för ett gäng Janet Jackson-videor.

När filmen väl börjar dröjer det inte många minuter innan klockan ringer igen. I en av de första scenerna får vi nämligen följa Beckinsale från den arktiska kylan in i hennes hytt, där hon långsamt tar av sig lager på lager tills hon sensuellt böjer sig för att sätta på duschen där vi sedan får se henne genom ångorna. Ett billigare knep, för att ge åtminstone en del av publiken lite valuta för pengarna, får man leta efter.

Filmens brister kan annars mest härledas till ett undermåligt manus signerat Jon och Erich Hoeber som i princip saknar erfarenhet på området. Det är som om någon har beslutat sig för att handlingen ska innehålla ett par olika punkter och - trumvirvel - en oväntad vändning i slutet, utan att bemöda sig med hur det hela ska hänga ihop. Och när upplösningen väl kommer infinner sig ingen Aha-upplevelse där bitarna faller på plats utan man undrar bara hur i hela världen det ska ge svar på alla frågor som väckts.

Till detta måste man lägga karaktärer som agerar totalt ologiskt, tex ryssarna som i första scenen öppnar eld inne på ett flygplan i luften (Åh nej, vi störtar!) och det faktum att thrillern helt plötsligt får drag av skräckis med en man med ishacka som hugger vilt omkring sig likt värsta "The Scream"-karaktären fast hela kringhistorien talar om en kallt beräknande, smart brottsling.

Beckinsale gör en helt okej skådespelarinsats och Tom Skerritt som basens läkare John Fury får också godkänt. Värre är det med Gabriel Macht vars repliker känns så onaturligt levererade att han direkt uppfattas som en B-skådis. Men så är också "Whiteout" egentligen inget annat än en B-film som av någon anledning lyckats få ett stort namn som Beckinsale på rollistan.

| 21 mars 2010 19:27 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Whiteout
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu