White Chicks 2004

Komedi Deckare
USA
110 MIN
Engelska
White Chicks poster

Synopsis

Hur går FBI-agenter, blonda peruker, blå kontaktlinser och blekt kroppssmink ihop? Fumliga FBI-agenterna Kevin (Marlon Wayans) och Marcus (Shawn Wayans) går under täckmantel i ett försök att beskydda två megarika hotellarvtagerskor från att kidnappas. För att kunna infiltrera societeten klär de ut sig till vita överklassbrudar med attityd!
Ditt betyg
2.6 av 650 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
White Chicks
Biopremiär
26 november 2004
DVD-premiär
23 mars 2005
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
SF Studios
Ålder
7 år
Längd

Recensent

Alexander Kardelo

1 januari 2008 | 00:00

Bröderna Wayans går undercover

Vuxna heterosexuella män som klär ut sig och låtsas vara kvinnor är en inte helt sällsynt filmidé. Den har gjorts i flera mer eller mindre lyckade varianter, allt från hyllade "I hetaste laget", "Tootsie" och "Mrs. Doubtfire" till kalkonen "Big Momma's House". I "White Chicks" gör bröderna Shawn och Marlon Wayans en närmast skamlös rip-off av den sistnämnda, när de likt Martin Lawrence spelar två svarta FBI-agenter som får ta till lösbröst och peruker för ett undercover-uppdrag Lyckligtvis har de den goda smaken att bli kurviga blondiner istället för rund kakbakande tant, något som troligtvis passar deras uppdrag bättre: att för en helg infiltrera den rika societeten i Hamptons i jakt på möjliga kidnappare...

Som Brittany och Tiffany Wilson, två vita, stenrika hotell-arvtagerskor smälter Kevin och Marcus Copeland enkelt in bland alla de andra unga och vackra töserna, och lyckas till och med hitta tre hysteriska shopping-väninnor. För att krångla till deras bekymmersfria ”simple life” får de två otursförföljda agenterna tjejproblem på varsitt håll. Kevin möter en kvinnlig reporter som han blir intresserad av, och Marcus flickvän misstänker att han är otrogen. För att inte tala om alla läskiga karlar som lyckligt ovetandes om vad som döljer sig under märkeskjolarna stöter på ”tjejerna”. Förvecklingarna avlöser varandra, utan att det någon gång riktigt tar fart. Slutscenen innehållandes män viftande med pistoler på en allmän tillställning, åtföljt av ”the big revelation”, har vi sett så många gånger förut, inte minst i sommarens ”Connie och Carla” med liknande tema.

Storebror Keenen Ivory Wayans står för manus och regi. Med "Scary Movie" 1 & 2 på sina meritlistor ligger släkten Wayans knappast på min lista över favoritregissör, manusskrivare samt skådisar. Trots det är "White Chicks" inte fullt så kass som man kunde befara. Förutom några halvdana bög- och kiss-o-bajsskämt som man lika gärna kunde skippat, lyckas de få till det ett flertal gånger när det börjar skojas med skönhetsoperationer, bröstförstoring och övervikt. Mitt i alltihopa kan vi också ana en viss antydan till kritik mot vårt utseendefixerade samhälle, avsiktligt eller ej, inte vet jag. Men det är ”flickornas” din-morsa-dueller med de härligt elaka och IQ-befriade systrarna Vandergeld som hör till mina favoritscener i filmen. Eller vad sägs om följande:

”Your mother is so stupid, that she started exercising to lose weight, when she could just get a liposuction, or something...”

Fettsugning eller inte, ironiskt nog är det just Brittany och Tiffany som mest av alla är i akut behov av varsin ”extreme makeover”. Blondinerna ser ut som något taget direkt ur ”Dawn of the Dead”, med likbleka ansikten och rent läskig blick, och hur någon ens kan ta dessa storvuxna individer för tjejer är ofattbart. Men lyckas man koppla bort den tanken finns det ändå en och annan roande scen i ”White Chicks”. Jag sa inte sevärd, och för Guds skull långt ifrån bra, men smått underhållande.

| 1 januari 2008 00:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera White Chicks
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu