När Marnie var där (2014)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Baserad på Joan G. Robinsons barnbok från 1968, "When Marnie Was There" om Anna, en ensam flicka som skickas till en fosterfamilj vid USA:s östkust. Strax efter sin ankomst träffar Anna en märklig liten flicka vid namn Marnie, som hon blir vän med. Men när en ny familj flyttar in i flickans hus får hon veta den spöklika sanningen om Marnie.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: NäR MARNIE VAR DäR

Lågmäld spöksaga i skuggan av Miyazaki
Det som kan visa sig bli studio Ghiblis sista film efter att den hyllade animationsfabrikens båda grundare nu gått i pension, är en stillsam gammeldags vänskapshistoria som rör sig bortom kattbussar och levande slott för att istället ta avstamp i verklig ångest och trasiga familjerelationer, med bladat resultat.
Nya och ovissa tider väntar den gamla skolans sagoberättare och frågan är om det finns någon framtid för den så älskade Ghibli-studion utan sin mäster-Miyazaki i tider där handtecknad animationsfilm är en dyr investering? Vi får se det som ännu ett skäl att passa på att njuta av ett hantverk på väg bort från långfilmsformatet, tillika ett uppfriskande natur-romantiskt japanskt berättarspråk som inte har lika bråttom framåt som sitt samtida amerikanska dito. 

Och visst vilar det en gammeldags och mycket trivsam ande över ”När Marnie var här”, en stillsam adaption av Joan G. Robinsons brittiska spöksaga, förflyttad från Norfolk till den japanska landsbygden.

Vi följer den folkskygga 12-åringen Anna som efter flera attacker av ångest-framkallad astma skickas iväg från storstaden till sina fosterföräldrars släktingar, i hopp om att den friska luften och naturen ska göra henne gott. Där får hon vara i lugn och ro med sina tankar och teckningar och känner snart en märklig dragning till ett mystiskt övergivet hus på andra sidan viken. Trots varningar om spöken, tar sig Anna dit och får där sällskap av det som kommer bli hennes första riktiga vän, den guldlockiga Marnie - men frågan är hur verklig denna sagoliknande skapelse egentligen är, eller om det egentligen spelar någon roll.

”När Marnie var här” delar sin naturromantiska ådra med många Ghibli-klassiker. ”Marnie” har ett tydligt barnperspektiv och isolerar sina tittare från vuxenvärldens sprickor och skuggor likt vår huvudperson drar sig undan från det som är jobbigt. 

Filmen blandar den gotiska sagan med en modernare uppväxtskildring, som en tjusig schimär för att beröra ämnen barnmisshandel, ung sexualitet och föräldralöshet. Det är en fin historia som tar oss in i en förförisk handtecknad sagovärld, men även om penseldragen må vara vackra och precisa så spretar historien, vilket blir väldigt uppenbart i den expositions-tunga andra akten som hoppar friskt i tid och rum medan många trådar lämnas olösta. Klar lämnas publiken smaken av en vacker tårta med överflödiga lager, som nog hade behövts bakas lite till. 
Senaste kommentarer
Filmrullen
Min 1000:e betygsättning: En mycket vacker och gripande animerad film från Studio Ghibli, men jag saknar mycket av den stora mystiken som finns i många andra av deras filmer. Om studion fortsätter göra filmer så tycker jag att man ska gå i fotspåren av flera av Miyazakis mästerverk som "Spirited Away" och "Det levande slottet". Men om det nu verkligen är så att Studio Ghibli har nått sitt slut är detta ändå ett värdigt avslutande. Får en fyra utav mig.
Filmrullen
Blir nog min nästa film på bio. Tror nog att den kommer att vara väldigt bra.
Fab
Filmen var ok men inte lika fantastisk bra och magiskt som de andra Ghibli-filmerna, 
men som övrigt är den bra animerat som vanligt. svag 3/5

Veckans populära filmer

Visa fler