När Marnie var där 2014

Drama Animerat
Japan
103 MIN
Japanska
När Marnie var där poster

Synopsis

Baserad på Joan G. Robinsons barnbok från 1968, "When Marnie Was There" om Anna, en ensam flicka som skickas till en fosterfamilj vid USA:s östkust. Strax efter sin ankomst träffar Anna en märklig liten flicka vid namn Marnie, som hon blir vän med. Men när en ny familj flyttar in i flickans hus får hon veta den spöklika sanningen om Marnie.
Ditt betyg
3.9 av 44 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Omoide no Marnie (When Marnie Was There)
Biopremiär
23 mars 2016
DVD-premiär
5 december 2016
Digitalpremiär
1 april 2020
Språk
Japanska
Land
Japan
Distributör
TriArt Film
Ålder
Barntillåten
Längd

Recensent

Jakob Åsell

18 mars 2016 | 10:00

Lågmäld spöksaga i skuggan av Miyazaki

Det som kan visa sig bli studio Ghiblis sista film efter att den hyllade animationsfabrikens båda grundare nu gått i pension, är en stillsam gammeldags vänskapshistoria som rör sig bortom kattbussar och levande slott för att istället ta avstamp i verklig ångest och trasiga familjerelationer, med bladat resultat.
Nya och ovissa tider väntar den gamla skolans sagoberättare och frågan är om det finns någon framtid för den så älskade Ghibli-studion utan sin mäster-Miyazaki i tider där handtecknad animationsfilm är en dyr investering? Vi får se det som ännu ett skäl att passa på att njuta av ett hantverk på väg bort från långfilmsformatet, tillika ett uppfriskande natur-romantiskt japanskt berättarspråk som inte har lika bråttom framåt som sitt samtida amerikanska dito. 

Och visst vilar det en gammeldags och mycket trivsam ande över ”När Marnie var här”, en stillsam adaption av Joan G. Robinsons brittiska spöksaga, förflyttad från Norfolk till den japanska landsbygden.

Vi följer den folkskygga 12-åringen Anna som efter flera attacker av ångest-framkallad astma skickas iväg från storstaden till sina fosterföräldrars släktingar, i hopp om att den friska luften och naturen ska göra henne gott. Där får hon vara i lugn och ro med sina tankar och teckningar och känner snart en märklig dragning till ett mystiskt övergivet hus på andra sidan viken. Trots varningar om spöken, tar sig Anna dit och får där sällskap av det som kommer bli hennes första riktiga vän, den guldlockiga Marnie - men frågan är hur verklig denna sagoliknande skapelse egentligen är, eller om det egentligen spelar någon roll.

”När Marnie var här” delar sin naturromantiska ådra med många Ghibli-klassiker. ”Marnie” har ett tydligt barnperspektiv och isolerar sina tittare från vuxenvärldens sprickor och skuggor likt vår huvudperson drar sig undan från det som är jobbigt. 

Filmen blandar den gotiska sagan med en modernare uppväxtskildring, som en tjusig schimär för att beröra ämnen barnmisshandel, ung sexualitet och föräldralöshet. Det är en fin historia som tar oss in i en förförisk handtecknad sagovärld, men även om penseldragen må vara vackra och precisa så spretar historien, vilket blir väldigt uppenbart i den expositions-tunga andra akten som hoppar friskt i tid och rum medan många trådar lämnas olösta. Klar lämnas publiken smaken av en vacker tårta med överflödiga lager, som nog hade behövts bakas lite till. 
| 18 mars 2016 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
4
Japansk anime om den sorgsna och lite vilsna flickan Anna som blivit bortadopterad och inte finner sin plats i livet, när hennes fostermamma över sommaren skickar henne till släktingar, vantrivs hon först men finner senare en ny vän i det övergivna huset som heter Marnie, men finns hon på riktigt eller bara i Annas tankar??? Ovanligt bra och välgjord anime får jag säga med en stark och givande story, både fängslande, sorglig och rolig. Om att hitta sig själv, sin identitet och sina rötter. Stark film som får en stark 3a i betyg... Röster av: Sara Takatsuki, Kasumi Arimura, Nanako Matsushima mfl... AAA+
Läs mer