Vad ska folk säga 2017

Drama
Norge
106 MIN
Norska
Urdu
Vad ska folk säga poster

Synopsis

Filmen berättar om 16-åriga Nisha, en tjej som bor i Oslo och som strikt följer familjens pakistanska traditioner hemma men som lever ett vanligt modernt liv med sina vänner. När hennes pappa en dag kommer på henne med att ha en pojkvän skickar han tillbaka henne till Pakistan.
Ditt betyg
3.6 av 14 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Hva vil folk si (What Will People Say)
Biopremiär
9 mars 2018
Digitalpremiär
9 juli 2018
Språk
Norska, Urdu
Land
Norge
Distributör
Folkets Bio
Åldersgräns
15 år
Längd

Recensent

Alexander Kardelo

4 november 2017 | 18:40

Årets starkaste ungdomsskildring

Vill du se filmer som gör dig förbannad och frustrerad på samma gång? Gillar du att höra verkliga historier som skakar om dig? Då borde ”What Will People Say” bli ditt nästa biobesök. Detta norska drama om hederskultur är en av årets starkaste filmer.
Den här norska ungdomsfilmen är så långt från såpa-dramat i ”Skam” man kan komma, men minst lika verkligt och fängslande.

Det handlar om sextonåriga Nisha, till synes en vanlig invandrartjej. Nisha gillar att hänga med kompisar, festa, umgås med killar och allt det där som hör tonårslivet till. På natten får hon dock smyga hem till föräldrarna, som tror att deras goda dotter sover sen länge.

Far och mor har rötter i den pakistanska kulturen och en strikt uppfattning om hur man ska leva ”så att folk inte snackar”. Men när Nisha blir påkommen med en jämnårig grabb, finns det bara en sak att göra. Hon måste straffas... Hårt.

Läs inte mer om handlingen i förväg. Att se filmen med samma ovetskap som Nisha bygger på rädslan och känslan av maktlöshet. För vad gör man när ens egna far och bror plötsligt beter sig som maffiamedlemmar, starkt övertygade att deras handlingar är ”för familjens bästa”?

Hjärtat dunkar hårt under filmens gång medan jag lever mig in i hennes skräck, och tas med på en resa som ingen skandinavisk tonåring bör vara med om - men som tyvärr är alltför vanlig än idag. Enda ljuspunkten är insikten om vilket fynd Maria Mozhdah är i sin debutroll! Hon medverkar i nästan varje scen, och gör med få ord att man verkligen känner med Nisha hela vägen. 

Regissören Iram Haq (”I Am Yours”) har baserat manuset på sina egna erfarenheter med att växa upp i en konservativ familj från Mellanöstern. Det är hennes berättelse, men också en berättelse som hon sorgligt nog delar med många unga kvinnor.

Namn som Pela och Fadime må ha bleknat från tidningsrubrikerna, men hedersvåld är fortfarande ett problem i många skandinaviska hem. Bara i Sverige uppskattar man att 70.000 ungdomar mellan 16 och 25 tycker att föräldrarnas kultur och religion begränsar deras val av partner. 8500 är i riskzonen för att bli bortgifta mot sin vilja, enligt statistik om hedersvåld.

I Iram Haqs fall blev det ett lyckligt slut. Hon fick växa upp med både sitt liv och sin frihet i behåll. Hon har till och med försonats med sin far, som gav sin välsignelse till detta viktiga filmprojekt. Hennes historia visar att det finns hopp och hjälp att få även i de mörkaste stunder.

”What Will People Say” har gjort succé på filmfestivaler och får svensk biopremiär under 2018. Förhoppningsvis får den även visas gratis i skolor och för ungdomar, då det finns mycket att diskutera här. Det är en stark och angelägen berättelse som inte alltid är lätt att se, men som inte går att blunda för.
| 4 november 2017 18:40 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
3
Norskt/Pakistanskt drama om den unga tjejen Nisha som försöker leva ett normal ungdomsliv med sina vänner samtidigt som hennes familj tvingar på henne deras Pakistanska traditioner. Hon tvingas leva ett dubbelliv och när hennes pappa kommer på henne med en pojkvän är skammen total, för att försöka rädda familjens heder?! Skickar pappan henne till Pakistan för att tvinga Nisha på andra tankar..... Spännande drama och en verklighet som jag vet att många andra generationens invandrare har och lever i, kan relatera till en del om den split som kan ske och identitetskris när man inte vet vilket läger man tillhör, även om min familj inte hade så stränga religiösa förbud eller regler. Men vet många vänner som får en stark identitetskris i tonåren, då man är en person med sina vänner och en med sin familj och då inte vet vem man själv blir tillslut.... Jag hade önskat att filmen tog upp problematiken mer, det kändes som vi precis skrapade på ytan och fick aldrig riktigt komma in under skinnet och förstå hur Nisha tänkte och upplevde och därför blir det ingen full pott för mig, men en viktig och bra film så den får en godkänd trea... Cast: Maria Mozhdah, Adil Hussein, Sheeba Chaddha mfl... AAA
Läs mer