What If (2014)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Den hopplöse romantikern Wallace har precis hoppat av sina medicinstudier efter att ha blivit bedragen av sitt livs kärlek och hela hans liv är uppochnedvänt.  På en fest träffar han Chantry. De fattar omedelbart tycke för varandra, men Chantry är sambo med Ben och har inga planer på att bryta upp från sitt förhållande.

Wallace och Chantry kommer överens om att bara vara vänner, men när Ben tvingas flytta till Europa i jobbet, kommer Wallace och Chantry närmre varandra. Alan, Wallaces bäste vän, övertygar honom om att våga satsa allt och berätta för Chantry hur han verkligen känner.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: WHAT IF

Härligt men något uttjatat när Wallace mötte Chantry
"What If" är en ganska typisk romantisk komedi som lyfter lite tack vare tydliga ambitioner och en vilja att vara något mer. Dock bär tyvärr inte ambitionerna riktigt så långt som jag tror tanken från början var, varför det hela till sist inte blir till så mycket mer än en fin liten film om klassiska kärlekskomplikationer.
Wallace har i drygt ett år sörjt sitt gamla förhållande som gått i stöpet. På en fest hos sin vän Allan träffar han en kväll den charmerande Chantry, som verkar vara allt Wallace kan tänka sig vilja ha. De två klickar och allting verkar ett tag vara som skrivet i stjärnorna, tills Chantry berättar att hon sedan flera år lever ihop med sin pojkvän Ben. Wallace nöjer sig med vänskap och de två börjar umgås flitigt som kompisar, trots att i princip alla andra i deras omgivning har svårt att tro på deras platoniska relation.

I Rob Reiners utsökta ”När Harry mötte Sally” från 1989 nöttes frågan om män och kvinnor bara kan vara vänner på ett väldigt smart och underhållande sätt. ”What If” påminner till ton och innehåll en hel del om den filmen och återigen kommer alltså frågan på tal. Manuset är välskrivet fastän stundvis lite krokigt och flera smärre filosofiska diskussioner i ämnet avhandlas och det pratas överlag en hel del. Dialogerna är roliga, rappa och ofta träffande och vid några tillfällen tas bland annat bokstavligt skitsnack till helt nya nivåer.

Skådeplatsen för vänskapen och den potentiellt spirande romansen är Toronto och det vackra fotot presenterar verkligen staden från sin bästa sida. Vilket ställe! Det vill säga om man ska tro denna romantiska komedi, vilket jag faktiskt gör. På flera sätt. Samtliga karaktärer är välspelade och känns inte bara otroligt sympatiska utan även väldigt mycket på riktigt. Daniel Radcliffe har växt ifrån Harry Potter och övertygar här som den grubblande Wallace. Han är rolig, har bra tajming och dessutom ett självklart sprudlande samspel med den minst lika trovärdiga Zoe Kazans Chantry. 


Adam Driver från bland annat HBO:s ”Girls” spelar parets gemensamme vän Allan och han är precis så där härligt kufisk som vi är vana vid från nämnda serie. Driver lyckas med bedriften att ta över i princip alla scener som han är med i och jag kan knappt vänta tills han får en egen stor huvudroll att på allvar bita i. 

”What If” är en härlig och mysig film som aldrig blir tråkig, även om frågan som diskuteras - om mäns och kvinnors potentiella platoniska vänskap - till sist känns något uttjatad. Kanske mest för att ämnet hela tiden pratas om och petas på utan att egentligen på riktigt beröras så mycket. Jag förstår problematiken men är det verkligen så väldigt problematiskt? Några knepiga svängar i historien och konstiga humoristiska tilltag drar dessutom ned tempot och trovärdigheten en aning, varför jag inte de påtalade ambitionerna, kvicka replikerna och fina rollprestationerna till trots, kan ge detta mer än en mycket stabil trea. 
Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
VISA FLER EXTERNA RECENSIONER +
Senaste kommentarer
marleey
Klyschigt och förutsägbart. Men det är också väldigt charmigt. Mycket tack vara Daniel Radcliffe och Zoe Kazan som har en bra kemi tillsammans. Radcliffe och Kazan räddar i slutändan ett fullt godkänt betyg åt filmen. 3 av 5.
kasperkoritz
Långtråkig film. Tråkiga dialoger. Tråkiga karaktärer. Känns som någon tagit sig mod till att en lördagkväll försöka göra en 500 Days Of Summer, men glömt hälla i kryddorna och  råkat späda ut den med på tok för mycket vatten. Det hela resulterar i att skiten blir smaklös och du kan inte förstå varför du inte bara kunnat gjort din klassiker. Du sörplar ändå i dig denna ursäkt till film då det faktiskt såg rätt gott ut på bilden i receptboken och då du snart kan ge dig på efterrätten. När du är färdig märker du dock att du är för illamående för att äta deserten, borstar tänderna och går till sängs i mitten av "Så Mycket Bättre". 
En fruktansvärt svag 2/5

Veckans populära filmer

Visa fler