Wayne's World 1992

Komedi
USA
90 MIN
Engelska
Wayne's World poster

Synopsis

Kultförklarad partyfilm med rockmusik, coola brudar och de galnaste värdar du kan tänka dig - Wayne Campbell och Garth Algar. När en slemmig tv-chef erbjuder Wayne och Garth ett fett kontrakt för att sända sin tv-show på hans kanal tror de knappt att det är sant. Men de upptäcker snart att vägen från gamla källarlokaler till framgång och stora pengar är rätt krokig och fylld av faror, frestelser och vilda partyn. Och kommer Wayne att vinna rockgudinnan Cassandras hjärta? Kommer Garth att få till det med sin drömtjej i doughnut-butiken?
Ditt betyg
2.6 av 304 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Andreas Samuelson

22 januari 2017 | 10:00

Partyt har fortfarande schwing

Året är 1992 och hårdrocksnördarna Wayne & Garth introdoucerar uttryck som ”Party on”, ”Schwing” och ”And… scene” till biopubliken. En kultkomedi har fötts och världen är aldrig densamma igen.
”Staying Alive” i ”Saturday Night Fever”. ”Old Time Rock and Roll” i ”Föräldrafritt”. ”You Can Never Tell” i ”Pulp Fiction”. Vissa filmer och låtar kopplar man direkt till varandra vid första åtanke. En av de mest uppenbara är dock Queens ”Bohemian Rhapsody” och ”Wayne’s World”. Idag går det inte att höra låten utan att headbanga loss likt Wayne, Garth och deras vänner i den berömda bilscenen.

Det är en perfekt inledning på en av de främsta ”Saturday Night Live”-filmatiseringarna, och den första sedan ”Blues Brothers”. Tonen sätts direkt med kombinationen av 1970-talsrock och de hopplöst nördiga men charmiga huvudkaraktärerna. Vi lärde oss att älska Mike Myers och Dana Carveys karaktärer i ”SNL” och kärleken fortsätter oavbrutet när de gör entré på vita duken.

Liksom rollfigurerna själva så är storyn av simplaste sort. Wayne & Garth får chansen att överföra sin TV-show från lokal- till kabel-TV via sliskig PR-snubbe (Rob Lowe, i för honom annorlunda roll) intet ont andandes om dennes giriga planer medan Wayne förälskar sig i en tuff rocksångerska (Tia Carrere). Gott vs ont, vara sann mot sig själv istället för att sälja sin själ, ner med kapitalismen. Det gamla vanliga.

Men precis som i Myers senare Austin Powers-filmer så levererar man festlig underhållning i ett rasande tempo. Här finns klassisk men vältajmad slapstick, som när Garth leker med slagpistol på bilverkstaden och repar en nylackad kärra eller när Waynes galna ex (Lara Flynn Boyle) cyklar in i en bil. Men allt fånigt varvas med lekfulla skämt kring populärkultur när man driver med allt från produktplacering till gamla TV-serier som ”Laverne & Shirley” och ”På farligt uppdrag”.

Men lika viktig som den härligt opretentiösa humorn så är musiken lika viktig. Förutom Queens stora comeback i strålkastarljuset så finns här gott om andra hits som används på de mest effektiva sätt. Som när Garth försöker förföra sin drömkvinna till tonerna av Jimi Hendrix ”Foxy Lady”. Eller när Wayne ser Tia Carrere för första gången, när hon sjunger Hendrix ”Fire”, och Gary Wrights ”Dream Weaver” spelas i Waynes huvud.

Det här är tveklöst Myers kärleksbarn och såväl han som de många, knäppa birollerna (som Ed O’Neills bisarra restaurangvärd) är roliga men någonstans stjäl ändå parhästen Carvey showen. Carvey är ett komiskt proffs som improviserat många av sina absurdaste repliker, som när han frågar Wayne om han någonsin funnit Snurre Sprätt i drag attraktiv (Myers skratt i scenen är äkta). Det är sådana stunder som rankar Garth till en av de mest älskvärda nördarna i komedigenrens historia.

”Wayne’s World” är ingen Oscarsfilm och lär inte hamna på någons lista över intelligenta satirer. Men med glatt humör, härliga karaktärer och knäppa skämt kommer den långt och håller fortfarande 25 år senare. Däremot blir det tjatigt med våra hjältars många catchphrases… NOT! Schwing! Aaaaand… scene!
| 22 januari 2017 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Wayne's World
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu