Wallander - Mordbrännaren (2013)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Kurt har fått diagnosen alzheimers sjukdom. Han vill inte acceptera och han håller det så hemligt det går, men det blir allt svårare att dölja.

En mordbrännare i Skåne har avtjänat sitt straff och han släpps ut i det fria. Men han är inte välkommen i det skånska lilla samhället och kioskägaren vill inte ens sälja honom cigaretter. Samma natt antänds kiosken och kioskägaren bränns inne. Mordbrännaren jagas åter igen för mordbrand. Kurt är förvirrad och kan inte hålla isär saker, istället för att berätta som det är så hittar han på. Martinsson anklagar honom för lögn och får allt svårare att lita på Kurt. Senare hittas den misstänkte mordbrännaren svårt misshandlad och medvetslös.

Den 31:a filmen i Wallander-serien med Krister Henriksson.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: WALLANDER - MORDBRäNNAREN

Ännu ett fall utan gnista
Det närmar sig slutet. Näst sista filmen i serien, åtminstone med Krister Henriksson, och med Kurt Wallanders sjukdom som får en allt starkare närvaro. Det är också de bitarna som blir bäst i en filmserie där månadens fall sedan länge förlorat sin glans. Där inte ens en mordbrännare kan tända en gnista i polisens arbete.

En ung pyroman släpps ur fängelset, tillbaka in i samma samhälle där han satte eld på saker, och försöker få någon slags ordning på sitt liv. Men det som inte är lätt när man är hatad, blir ännu svårare när nya bränder händer. När misstankarna pekar åt ett givet håll.

Här kan jag inte låta bli att dra paralleller till danska "Jakten", även om det är ytliga sådana och även om det i "Mordbrännaren" finns en mer hållbar grund för anklagelserna som riktas mot den misstänkte återgärningsmannen. För avskyn mot honom, hatet, hur han behandlas, det känns igen. Det ger ett mänskligare fall, mer tragiskt, och känns mycket mer karaktärsdrivet än "Wallander" vanligtvis gör, och allt det här är sådant som ger möjligheter till en riktigt bra och gripande historia.

Möjligheter som tyvärr lämnas både outnyttjade och outforskade. "Mordbrännaren" är inte ens i närheten av att hålla likvärdig kvalitet, inte ens nästan. Det här är bara ännu ett fall i en serie av bara ännu ett fall.

Undantaget är Kurts sjukdom. Den spelar nu en allt starkare roll, och är vad som faktiskt lyckas göra "Mordbrännaren" till en (delvis) starkare film än det borde vara. Krister Henriksson får äntligen visa upp lite av den där extraordinära talangen jag vet att han besitter. Inte mycket men bättre än inget.

Och skånskan? Jodå, kors i taket, jag tror minsann de har hittat ett par personer i Ystad som pratar skånska. Jag vet, det här är något jag hänger upp mig en hel del på, kanske oproportionerligt mycket, men det handlar om trovärdighet. Det handlar om att göra staden där allt utspelas till en av karaktärerna. Göra den levande. Något som kan göra väldigt mycket för en film eller serie. Tyvärr räcker det inte med ett par skånska skådespelare i mindre roller och Wallanders Ystad fortsätter vara lika platt som traktens mordgåtor.

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Det finns inga externa recensioner ännu. Lägg till den första!
Senaste kommentarer
Jönsson
Det som höjer filmen från sina föregångare är att Wallander visar oss tittare och går ännu djupare in i hans sjukdom, vilket gör det mer spännande. Samtidigt så gillar jag hur Henriksson lyckas med Wallander nu när en sjukdom har krupit in i hans liv. Nu får han visa mer av sin talang som skådespelare än vad han gjort under 30 andra Wallander-filmerna som släpps, vilket är riktigt riktigt bra. Nu har vi bara en film kvar, och jag väntar med spänning över hur "Sorgfågeln" kommer avsluta Wallanders historia, även om jag vet hur Mankells sista Wallanderbok slutade.

3/5 eller 5/10

Veckans populära filmer

Visa fler