Wallander - Läckan 2009

Deckare Thriller
Sverige
89 MIN
Svenska
Wallander - Läckan poster

Synopsis

Ystad drabbas av allt fler välplanerade och spektakulära rån mot värdetransporter. Aspiranterna Isabelle och Pontus tar upp jakten, som slutar med att Pontus tas till fånga. Kurt Wallander och hans kollegor får upp ett spår som leder till Sven Adelgren, en äldre vän och f.d. kollega som nu arbetar på Seceuro som ansvarar för flera av de rånade transporterna.
Ditt betyg
2.1 av 161 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Wallander - Läckan
DVD-premiär
18 november 2009
Språk
Svenska
Land
Sverige
Distributör
SF Studios
Längd

Recensent

Fredrik Adolvsson

16 november 2009 | 17:56

Läckan läcker som ett såll

Jag har tålmodigt recenserat de senaste filmerna med Wallander som gått direkt till DVD. Jag har uppskattat dem, de har hållit en jämn klart godkänd kvalitet. Fast även för jämnt kan bli tråkigt i längden och det är inte utan att det känns som om manusförfattaren håller med mig.

I "Läckan" mördas en orienterare i skogen. En bil sprängs. Kort därefter sker ett spektakulärt rån mot en värdestransport. Finns det ett samband? Ystadspolisen misstänker åtminstone det, och undersöker saken närmare med laddat resultat.

Och med laddat menar jag att de blir beskjutna.

Det är alltså främst två saker som slår mig med "Läckan". Det första är att det åtminstone inledningsvis håller samma kvalitet som de tidigare filmer jag sett i andra omgången, och den här gången är det inte en bra sak. När en serie är såhär jämn, åtminstone på denna närmare medelmåttiga nivån, innebär det också att variation saknas. Att det i långa loppet händer för lite. Fallen kanske inte kopieras från film till film, man hittar för all del på nya historier, men det behövs mer än så. Även formatet behöver varieras. Annars blir det tråkigt och "Wallander" är inne på fel spår här.

Det andra som slår mig, efter en stund, är att "Läckan" faktiskt inte håller riktigt samma kvalitet som tidigare. Underliga beslut och dåliga val. Poliser tragglar sig igenom tidsödande undersökningar som leder till uppgifter de borde kunnat få långt tidigare av vittnen på brottsplatsen. Gärningsman parkerar bil olämpligt och går sedan lugnt iväg utan att någon av människorna som är där, varken gående eller de som i bilar hindras komma någonstans, ger sig iväg efter honom. När de båda aspiranterna pratar med potentiella misstänkta, gör de det ensamma, trots att båda är med på bilturen, trots att de vet vad skurkarna är kapabla till, trots att de redan har fått känna på skurkarnas allt annat än gentlemannamässiga metoder.

Och genom allt detta hörs ett jäkla tjat om pengar, om polisers dåliga löner och jobbiga arbetsmiljö, om den privata säkerhetssektorn som ett kanske bättre alternativ. Aspiranterna har dessutom sitt prat om huruvida fotpolis livet ut är något att sträva efter. Det är möjligt man försöker få till en intressant diskussion, och är det så misslyckas man, för istället ältas samma tomma ord om igen och det är tydligt vilken sida filmen står på, den står på polisernas sida. Det framstår som en väldigt osmidig arbetarpropaganda - det säger jag som vänsterlagd arbetarson. För det saknas alla spår av finess.

Bra saker finns i det som fungerar, det som håller likvärdig kvalitet. Fotot är fortfarande fint, skådespeleriet är saligt stabilt. Jag gillar samspelet mellan de unga aspiranterna allt mer, de har en skön jargong. Som vanligt ligger Fläskkvartettens musik och är det bästa med hela altet.

Slutet hade också potential att bli intressant, det skiljer sig en aning från mängden, fast i kombination med resten av filmens stora fel och brister känns det mer som om Stefan Ahnhem (mannen på manuset) inte hade ork nog att hitta på ett bra sätt med vilket han kunde knyta ihop alla trådar ordentligt.

Det är trist. Precis när Wallander hade behövt en vitamininjektion, ger de honom valium istället.

| 16 november 2009 17:56 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Wallander - Läckan
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu