Vivo 2021

Vivo poster

Synopsis

En musikälskande veckelbjörn får ett viktigt uppdrag: att leverera en kärlekssång till en berömd sångerska i Miami. Det blir ett äventyr han sent kommer att glömma!
Ditt betyg
2.8 av 17 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Anders Eklöf

5 augusti 2021 | 10:00

Ojämn men charmig musikal för hela familjen

Den animerade musikalen av Lin-Manuel Miranda är långt ifrån hans bästa verk, men samtidigt en charmig resa med några riktigt minnesvärda låtar.
Idén med den animerade musikalen "Vivo" föddes hos Lin-Manuel Miranda ("Hamilton", "In the Heights" och "Vaiana") redan 2010 hos DreamWorks Animation, men på grund av omstrukturering i företaget lades projektet ned. För några år sedan plockade dock Sony Pictures Animation upp den, som nu blivit en Netflix-film. Efter så lång tid är så klart förväntningarna höga på studions första animerade musikal - som leverar ett charmig och stundtals trallvänligt äventyr för hela familjen.
 
"Vivo" handlar om den lilla kinkajoun (eller veckelbjörnen) med samma namn som filmen, som tillbringar sina dagar genom att framföra musik på ett torg i Kubas huvudstad Havanna tillsammans med sin älskade ägare Andrés. När en tragisk händelse sker blir Vivo tvungen att ta sig till Miami, för att överlämna en sång som Andrés skrev till sin gamla partner och den kända sångerskan Marta Sandoval innan hennes sista konsert drar igång. För att ta sig dit måste han motvilligt samarbeta med den energiska ensamvargen Gabi, som Andrés är gammelmorbror till. 
 
Grundpremissen är oerhört fin, känsloladdad och förvånansvärt vuxen, vilket bärs upp av det starka bandet som Vivo och Andrés har till varandra. Den hanterar stundtals ämnen som att mista en familjemedlem och utanförskap väl - som dock schabblas bort en aning under den något ofokuserade resan vi får följa med på. Under vissa delar är jag väldigt tagen av den emotionella berättelsen, medan jag tappar koncentrationen en aning under andra. 
 
Huvudrollsinnehavaren själv är en fantastiskt charmig karaktär och inte minst otroligt söt. När jag ser den bedårande lilla veckelbjörnen dansa, sjunga och bete sig allmänt gulligt vill jag slita loss den från skärmen och krama honom. Lin-Manuel Miranda gör även ett väldigt bra jobb med rösten, både i sången och den vitsiga dialogen. Den rara nallebjörnen har en väldigt självsäker och maskulin röst, vilket blir en effektfull kontrast. Gabi känns dock mest som en överdesignad bild av hur en medelålders man tror att dagens tonåringar ser ut och beter sig, vilket inte alls blir lika träffsäkert. Hon är en sån där typiskt hyperaktiv karaktär vi sett i många andra filmer redan, som balanserar på gränsen mellan att vara charmig och irriterande. Relation som byggs upp mellan henne och Vivo blir även den fin under filmens gång och hon har en gripande bakgrundshistoria, men det går inte att undgå att hon är något av en klyscha. 
 
När det gäller musiken kommer inga spår riktigt upp till samma nivå som de bästa i "In the Heights" eller "Vaiana", då den precis som berättelsen är en aning ojämn. Det märks verkligen att Lin-Manuel Miranda ligger bakom sångerna, med dess blandning av sydamerikanska toner, skönsång och rap. Några låtar kommer jag nynna på ett bra tag framöver, medan andra är bortglömda lika fort som du hinner säga "Vivo". Jag förutspår redan nu att en av låtarna från filmen kommer att nomineras till en Oscar för bästa sång, men att den inte kommer vinna. 
 
På animeringsfronten levererar filmen ett påkostat äventyr med några riktigt imponerande sekvenser, som bärs upp av de snyggt och säreget designade karaktärerna. Ibland tar den ett annorlunda grepp där det blir mer traditionell tecknad stil med neonlysande bakgrunder, som bjuder på några av filmens starkaste scener. 
 
"Vivo" når aldrig upp till samma nivå som andra animerade musikaler eller ens andra som Lin-Manuel Miranda ligger bakom, men det är samtidigt en helt klart sevärd liten pärla med några riktigt starka låtar. Jag tror personligen att en del tematik riskerar att flyga över huvudet på den minsta publiken, men hos de vuxna kan den bringa fram en och annan tår vid några tillfällen. 
 
"Vivo" har premiär på Netflix den 6 augusti. 
| 5 augusti 2021 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Vivo
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu