Vicky Cristina Barcelona 2008

Romantik Drama Komedi
USA
96 MIN
Engelska
Spanska
Vicky Cristina Barcelona poster

Synopsis

Vicky och Cristina, två unga och helt olika amerikanska tjejer, åker till Barcelona för en härlig semester. De träffar en attraktiv och kontaktsökande konstnär och senare även hans vackra, men komplett galna ex-fru. Mötet är början på ett både romantiskt, sexigt, dråpligt och upprörande äventyr.
Ditt betyg
3.0 av 540 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Vicky Cristina Barcelona
Biopremiär
10 oktober 2008
DVD-premiär
25 mars 2009
Språk
Engelska, Spanska
Land
USA
Distributör
Scanbox Entertainment
Åldersgräns
7 år
Längd

Recensent

Mattias Löfroth

1 januari 2008 | 00:00

Lite rörigt helt enkelt

Trots imponerande skådespelare lyckas inte Oscarsvinnaren Woody Allen med konsten att vända på normerna för en romantisk komedi. Det är upprepningar och en självironi som är svår att förstå. RECENSION Woody Allen är en produktiv man. Sen hans debut som regissör, skådespelare och manusförfattare för ett fyrtiotal år sedan har han i stort sett gjort en film per år. I årets ”Vicky Cristina Barcelona” har han dock valt att fokusera sin energi på regiarbetet.

De två unga amerikanskorna Vicky (Rebecca Hall) och Cristina (Scarlett Johansson) har av ett ödets nyck fått möjligheten att tillbringa en sommar hos avlägsna släktingar i spanska Barcelona. Vicky, som snart ska gifta sig, ser resan som ett gyllene tillfälle till att skriva klart sitt examensarbete kring katalansk kultur, medan Cristina snarare finner behovet av att fundera över sin osäkra framtid.

Under ett restaurangbesök möter Vicky och Cristina den charmante Juan Antonio (spelad av förra årets sensation Javier Bardem). Han är en konstnär och livsbejakande älskare: en man som nyligen såg slutet på sin våldsamma och stormiga relation med den neurotiska Maria Elena (Penelope Cruz).

Woody Allens senaste är en av hans sämre. Trots hans försök till att göra en slags självironisk komedi kring triangeldramer och den ”äkta” latinska mannen, så blir det ofta svårt att ta det hela på blodigaste allvar. Det går liksom inte att samtidigt driva med en fördom och på samma gång understryka den. Det är ”Vicky Cristina Barcelonas” stora brist. Inte för att Javier Bardem inte klarar av att spela. Tvärtom, han gör sin roll med all den entusiasm som krävs. Och det gör även Scarlett Johansson och framförallt Penelope Cruz, som är alldeles förträfflig som den tilltufsade och självmordsbenägna ex-frun. Cruz stjäl till och med ett par scener från just Bardem och Johansson. Men hon är också tyvärr den enda som ryter till, som verkar ifrågasätta. Annars verkar det mest flyta på.

Någonstans, runt en tredjedel in, börjar varningsklockorna ringa. För trots Allens välskrivna, realistiska dialoger och välspelade karaktärer så undrar man vad som egentligen är meningen med hela historien? Att kvinnor kan var otrogna mot sina ovetande män? Att två kvinnor kan ha sex med en man? Jaha, det var väl inte så mycket nytt? Det verkar faktiskt som att ”Vicky Cristina Barcelona” tidvis är en gubbsjuk fantasi. Inget gott omen för den åldrande Allen.

Det går förstås att utläsa att själva grundidén är en romantisk komedi som vill dra lite grann på gränserna om vad som är tillåtet i kärlek. Men det blir till slut bara en bunt scener som staplas efter varandra, utan egentlig drivkraft eller mot ett specifikt mål. Det är helt enkelt lite rörigt och osammanhängande. Och dessutom är det svårt att se hur filmens tanke, kärleken som den enda sanna konsten, skulle kunna appliceras på ”Vicky Cristina Barcelona”. För det presenteras aldrig något svar på frågan om hur vi, trots alla tusentals år av civilisation, inte lärt oss att älska. Det är förstås en svår uppgift att lösa även för en regissör som Allen, men ett litet försök hade inte skadat.

| 1 januari 2008 00:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Vicky Cristina Barcelona
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu