Vi hade i alla fall tur med vädret - igen! 2008

Komedi
Sverige
90 MIN
Svenska
Vi hade i alla fall tur med vädret - igen! poster

Synopsis

Nästan 30 år har gått och Gösta och Gun är pensionerade. Den här sommaren ska de resa till sonens bröllop i Göstas nya husbil. Gun vill egentligen flyg, men Gösta lovar att inte stressa upp sig, utan resan ska bli lugn och sansad. Naturligtvis blir det inte så, istället bjuds det på turbulenta möten med hungriga giraffer, envis bonde med trimmad traktor, obstinata barnbarn och en råtta med smak för husbilsinredning...
Ditt betyg
1.7 av 356 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Vi hade i alla fall tur med vädret - igen
Biopremiär
5 december 2008
DVD-premiär
3 juni 2009
Språk
Svenska
Land
Sverige
Åldersgräns
Barntillåten
Längd

Recensent

Nils Karlén

1 januari 2008 | 00:00

Bedrövlig soppa av återanvända skämt

Kjell-Åke Anderssons senkomna uppföljare till kultförklarade "Vi hade i alla fall tur med vädret!" gör ingen glad. Ett tunt manus, bedrövlig dialog och en rad med trötta skämt som vi sett förut sänker all välvilja som kan uppbådas.

Jaha, så var det den här tiden vid året igen. Dags för ännu en stor svensk familjevänlig långfilm att rulla ut i hela landet för att locka Svensson till biograferna. Den här gången är det Kjell-Åke Anderssons "Vi hade i alla fall tur med vädret – igen!" som ska fylla på skattkistorna. Det kommer säkert att gå vägen, trots det faktum att det är en riktigt usel film som Andersson sytt ihop tillsammans med producenten Peter Possne.

Det har gått nästan 30 år sedan vi sist såg Gösta (Rolf Skoglund) och Gun (Claire Wikholm), då var den en sällsynt misslyckad husvagnssemester som var i fokus. Den här gången tar paret en modern husbil för att åka upp till Norrland och dotterns bröllop. Dessutom tänker Gösta fortsätta till en lappländsk sjö för att sprida askan av sin bäste vän. På vägen plockar de upp barnbarnet Magda (Mikaela Knapp), hennes knasige pojkvän (Robin Stegmar) och en tam råtta. Tokigheter tar vid. Ja, ni förstår nog vartåt det barkar, oavsett om ni sett första filmen eller inte, det här är en klassisk svensk roadtrip med allt vad det innebär.

Några glimtar i mörkret finns det trots allt: Sissela Kyles fatalistiska doktor är underhållande och ett skräckinjagande camping-par är kul. Filmens kanske största tillgång är Rolf Skoglund som då och då blixtrar till som Gösta. Och slutet är trots allt lite fint.

Men överlag är det en trist soppa av skådespelare som spelar på rutin (ingen nämnd ingen glömd) och tunna, urvattnade skämt. Skräckexemplet är en scen där två personer utklädda till Bamse och Lille Skutt utför vad som antagligen ska vara någon sorts parodi på kampsportsfilm. Det är så dåligt att jag vrider mig i biofåtöljen och skäms för alla inblandade. Och frågan måste ställas: hur kan något med så många kompetenta personer inblandande bli så fel? Här kan man knappast skylla på orutin med skådespelare som Claire Wikholm, Rolf Skoglund och Jacob Ericksson. Inte heller Kjell-Åke Andersson och Peter Possne är några gröngölingar i sammanhanget. Det här är ingen naiv missräkning som "Kärlek 3000" som trots allt gjordes av en ung valpig förstagångsregissör. Det här är betydligt värre.

"Vi hade i alla fall tur med vädret – igen!" skulle kanske platsa bättre på tv. Jag kan tänka mig att den kommer mer till sin rätt när man inte behöver koncentrera sig så mycket på de eländiga skämten. Bioduken är i alla fall flera nummer för stor för den här filmen. Det här är inte riktigt lika dåligt som "Göta Kanal 2", men det är bra nära.

| 1 januari 2008 00:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
1
Ska detta vara roligt??? Tragiskt! rättare sagt. Är det verkligen komedi eller har jag fått det om bakfoten? Kanske lurendrejeriet av en uppföljare som är helt missriktad då folk säkert, i mångfald, vill se filmen. Den första filmen hade kanske sina poänger men detta är som sagt bara tragiskt. Va? En given etta av fem i betyg.
Läs mer
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu