Vi hade i alla fall tur med vädret - igen! (2008)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Nästan 30 år har gått och Gösta och Gun är pensionerade. Den här sommaren ska de resa till sonens bröllop i Göstas nyinköpta husbil. Gun vill egentligen flyga men går till slut med på att ta bilen och Gösta lovar att inte stressa upp sig utan att resan ska bli lugn och sansad. Naturligtvis blir det inte så, istället bjuds det på turbulenta möten med hungriga giraffer, envis bonde med trimmad traktor, obstinata barnbarn och inte minst en råtta med smak för husbilsinredning...
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: VI HADE I ALLA FALL TUR MED VäDRET - IGEN!

Bedrövlig soppa av återanvända skämt
Kjell-Åke Anderssons senkomna uppföljare till kultförklarade "Vi hade i alla fall tur med vädret!" gör ingen glad. Ett tunt manus, bedrövlig dialog och en rad med trötta skämt som vi sett förut sänker all välvilja som kan uppbådas.

Jaha, så var det den här tiden vid året igen. Dags för ännu en stor svensk familjevänlig långfilm att rulla ut i hela landet för att locka Svensson till biograferna. Den här gången är det Kjell-Åke Anderssons "Vi hade i alla fall tur med vädret – igen!" som ska fylla på skattkistorna. Det kommer säkert att gå vägen, trots det faktum att det är en riktigt usel film som Andersson sytt ihop tillsammans med producenten Peter Possne.

Det har gått nästan 30 år sedan vi sist såg Gösta (Rolf Skoglund) och Gun (Claire Wikholm), då var den en sällsynt misslyckad husvagnssemester som var i fokus. Den här gången tar paret en modern husbil för att åka upp till Norrland och dotterns bröllop. Dessutom tänker Gösta fortsätta till en lappländsk sjö för att sprida askan av sin bäste vän. På vägen plockar de upp barnbarnet Magda (Mikaela Knapp), hennes knasige pojkvän (Robin Stegmar) och en tam råtta. Tokigheter tar vid. Ja, ni förstår nog vartåt det barkar, oavsett om ni sett första filmen eller inte, det här är en klassisk svensk roadtrip med allt vad det innebär.

Några glimtar i mörkret finns det trots allt: Sissela Kyles fatalistiska doktor är underhållande och ett skräckinjagande camping-par är kul. Filmens kanske största tillgång är Rolf Skoglund som då och då blixtrar till som Gösta. Och slutet är trots allt lite fint.

Men överlag är det en trist soppa av skådespelare som spelar på rutin (ingen nämnd ingen glömd) och tunna, urvattnade skämt. Skräckexemplet är en scen där två personer utklädda till Bamse och Lille Skutt utför vad som antagligen ska vara någon sorts parodi på kampsportsfilm. Det är så dåligt att jag vrider mig i biofåtöljen och skäms för alla inblandade. Och frågan måste ställas: hur kan något med så många kompetenta personer inblandande bli så fel? Här kan man knappast skylla på orutin med skådespelare som Claire Wikholm, Rolf Skoglund och Jacob Ericksson. Inte heller Kjell-Åke Andersson och Peter Possne är några gröngölingar i sammanhanget. Det här är ingen naiv missräkning som "Kärlek 3000" som trots allt gjordes av en ung valpig förstagångsregissör. Det här är betydligt värre.

"Vi hade i alla fall tur med vädret – igen!" skulle kanske platsa bättre på tv. Jag kan tänka mig att den kommer mer till sin rätt när man inte behöver koncentrera sig så mycket på de eländiga skämten. Bioduken är i alla fall flera nummer för stor för den här filmen. Det här är inte riktigt lika dåligt som "Göta Kanal 2", men det är bra nära.

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Det finns inga externa recensioner ännu. Lägg till den första!
Senaste kommentarer
Filmrullen
Rolf Skoglund har ju kvar det bästa från föregångaren, och bjuder på lite extra i rollen som gamle Gösta. De andra skämten gick inte alls lika långt, känner jag. I rätt sällskap kan filmen kanske bli ganska bra. Den blev ett litet tvärstopp vid slutet. Men för Skoglunds Gösta... en stark tvåa.
2242
Jag tycker att filmen är rolig ((:
3307
Den var riktigt rolig men den slutade ganska plötsligt.
Visa fler (2)

Veckans populära filmer

Visa fler