Var inte rädd Långa Farbrorn 2011

Familj Animerat
Sverige
43 MIN
Svenska
Var inte rädd Långa Farbrorn poster

Synopsis

I dag ska Lilla Anna och Långa Farbrorn titta på film. Vi får återuppleva spännande äventyr och bus med Laban, Labolina, Lillprins Bus och alla de andra på slottet Gomorronsol. Till slut förstår till och med den spökrädda Långa Farbrorn att filmerna inte alls är läskiga utan vågar sig fram för att titta. Som tur är har Lilla Anna även kvar en överraskning till Långa Farbrorn...
Ditt betyg
2.0 av 3 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Var inte rädd Långa Farbrorn
Biopremiär
14 januari 2011
Språk
Svenska
Land
Sverige
Distributör
Nordisk Film
Ålder
Barntillåten
Längd

Recensent

Andreas Samuelson

13 januari 2011 | 20:04

Spöket Labans charm biter än

I en tid då tecknade barnfilmer allt oftare fylls av smarta referenser och vuxenskämt så kan små barn alltid förlita sig på svenska, klassiska – och handritade – sagofilmer. ”Var inte rädd Långa Farbrorn” är en samling kortfilmer med Lilla spöket Laban och det finns gott om värme, charm och harmlös humor för de allra minsta.

Lilla spöket Laban är, för de som inte växt upp med Inger och Lasse Sandbergs barnböcker, ett snällt men mörkrätt spöke (vitt-lakan-typen) som bor med sin spökfamilj i ett mysigt slott och leker med sin bästa kompis lillprins Bus och deras hund.

Labans små äventyr handlar om allt från en övernattning i tält med läskiga spökhistorier till en fin middag med en efterrätt som inte går som väntat. Vi får även en avslutande historia med just Långa Farbrorn och Lilla Anna som tillsammans presenterar samtliga berättelser.

Med undantag för en kort, fnissig blinkning till ”Hamlet” så är det här en film för de små barnen till 100% men utan att det blir löjligt, naivt eller dumt. Karaktärerna är väletablerade och charmiga, och det finns subtila budskap som aldrig känns pretentiösa eller påklistrade. Och visst är det som vuxen svårt att värja sig mot nostalgin de fint ritade figurerna framkallar.

Vad Lilla spöket Laban har som många amerikanska animerade filmer saknar är en varm och jordnära stämning som små barn kan uppskatta. En härligt svensk, fånig igenkänningshumor och Maria Lundqvists kärleksfulla berättarröst gör den här mysiga barnfilmen till en fullträff för sin målgrupp. Ett måste för alla med barn under 5 år.

| 13 januari 2011 20:04 |