Valley Girl 2020

Romantik Komedi Musikal
USA
102 MIN
Engelska
Valley Girl poster

Synopsis

Julie är den ultimata tonårstjejen i 1980-talets Los Angeles. Hennes liv kretsar kring att shoppa och att planera inför sin bal. Detta fram tills hon faller handlöst för Randy, en rockare från Sunset Strip som utmanar allt Julie representerar. Kan Julie motstå hennes vänners och familjs avsky för Randy och följa sitt hjärta långt bortom den trygga platsen hon vuxit upp på?
Ditt betyg
2.5 av 6 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Charlotte Brange

1 juli 2020 | 22:30

80-talet ringde och ville ha sitt årtionde tillbaka

Dagens remake är "Valley Girl", en kopia på filmen från glada 1983 som sköt allas vår actionhjälte Nicolas Cage upp bland stjärnorna. Här får vi mindre action och en historia som andas Romeo och Julia; rik men spänd tjej möter fattig men livfull kille. I musikalen "Valley Girl" läggs all energi och pengar på kulisser och rekvisita, och det blir därmed mer maskerad än... ja, ett försök till nostalgi.
En Valley girl är amerikansk slang för bimbo, och syftar på ett bostadsområde i Los Angeles fyllt av medel- till överklasskvinnor som helst spenderar tiden på att shoppa. Det är även där vi tar vid i denna nyinspelning; vi kastas direkt in på 80-talets upplysta arena – ett köpcentrum. Tillsammans med sina vänner dansar och sjunger high school-tjejen Julie (Jessica Rothe) på bord och stolar så att hälften, verkligen hälften, vore nog. På andra sidan staden skrålar punkaren Randy (Josh Whitehouse, som spelar en ungefär lika dum karaktär som i "The Knight Before Christmas") vilt till "Bad Reputation".

Julies glada liv i rosa technicolor visar sig vara återblick som den vuxna Julie (Alicia Silverstone) berättar för sin egen, rebelliska dotter. Alicia Silverstone kan ses som 90-talsfilmens okrönta drottning för hennes roll som Cher i "Clueless" (1995), som i sin tur anses vara den ultimata Valley girlen – så cirkeln kan väl anses vara sluten. Återberättandet får tyvärr en liten plats i filmen och den väsentliga dramatiken vänds snabbt tillbaka till yuppiens och benvärmarnas årtionde.

Mellan Julies och Randys flörtande kläms det in sång efter sång, och hela 21 (!) stycken ska det avverkas innan vi blir befriade. Antagligen är nästintill varenda känd 80-talshit du kan tänka på med, vad sägs som kitschiga versioner av klassiker som "Under Pressure", "Take on Me" och "Kids in America"? Istället för originalfilmens mer nedtonade val har vi kört "Tillbaka till framtiden"-bilens pedal i mattan och för något slags VM i 80-talsreferenser. Och det ser ut som att de vinner guld.

De senaste årens våg av 80-talsflirtar har vi bland många kunnat se i "Stranger Things", "Super 8" och nu närmst i kommande "Wonder Woman 1984". I "Valley Girl" eskalerar 80-talsestetiken in i rosa fluffmoln som lägger sig som en klibbig hinna över hela filmen. Det tog mig nästan hela filmen att förstå att de faktiskt driver med 80-talet, inte bara hyllar allt roligt med den. Jag fattar att det är kul att leka maskerad, men nu får ni lugna er.

Den skandalösa youtubern Logan Paul som spelar Julies översittare till pojkvän, bidrog till att MGM drog i bromsen redan inför det tilltänkta biosläppet 2018. Tillsammans med den pinsamt undangömda Judy Greer i rollen som Julies mamma, är han en av det bästa med filmen. Han ser ut att ha kul när han spelar sin gigantiska high school-jock med tunnhårig hockeyfrilla, och den energin gör att han stjäl varje scen han är med i. Kanske inte alltid till hans fördel, men det ger publiken någonting att skratta åt.
 
"Valley Girl" är allt som allt ett energiknippe utan plan, och det hade inte skadat att lyfta blicken från utklädningslådan till en medryckande historia även utanför hitlåtarna. Nicolas Cage själv avböjde att göra en cameo i filmen, och vare sig det handlade om plågsamma minnen eller manusets kvalitet förtäljer inte historien. Jag väljer att tro på det sistnämnda.
 
"Valley Girl" finns att streama på Viaplay från 3 juli.
| 1 juli 2020 22:30 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Valley Girl
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu